Volotea: Έπιασε βάση στην Ελλάδα και απογειώθηκε

Έχει ιδρύσει δύο αεροπορικές εταιρείες στις αρχές των δύο τελευταίων δεκαετιών, είναι επικεφαλής μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες του είδους στην Ευρώπη και δηλώνει λάτρης της Ελλάδας, όπου έχει ήδη επενδύσει και σκοπεύει να επενδύσει περαιτέρω τον ερχόμενο χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι του 2019.

Ο Ισπανός Κάρλος Μουνιόθ, ιδρυτής και CEO της Volotea, περνά συχνά τις διακοπές του στην Αντίπαρο και δηλώνει «εντυπωσιασμένος από την τεχνογνωσία, την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό των Ελλήνων επαγγελματιών στους τομείς του τουρισμού και των αερομεταφορών, παρά τις όποιες ελλείψεις σε υποδομές». Aκριβώς οι προοπτικές της αγοράς και η άνοδος του ελληνικού τουρισμού ήταν οι λόγοι για τη δημιουργία της πρώτης βάσης της εταιρείας στο «Ελ. Βενιζέλος» από φέτος, με τον σχεδιασμό για τον ερχόμενο χειμώνα να περιλαμβάνει «διατήρηση θερινών δρομολογίων και για το καλοκαίρι του 2019 προσθήκη 5-6 νέων συνδέσεων με ελληνικούς προορισμούς», όπως αναφέρει ο ίδιος.

Ο κ. Μουνιόθ, έχοντας ξεκινήσει την επαγγελματική του πορεία από την οικογενειακή AMC Group στην Ισπανία, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων-ποτών, και συνεχίζοντας ως σύμβουλος στην McKinsey στο Σαν Φρανσίσκο, έκανε το ντεμπούτο του στην ευρωπαϊκή αεροπορική αγορά το 2002 με την ίδρυση της Vueling, της ισπανικής low cost αεροπορικής. Στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας, έχοντας πλέον αποχωρήσει από τη Vueling, ξεκίνησε το καινούριο εγχείρημα της Volotea, την εταιρεία που πραγματοποίησε την πρώτη της πτήση το 2012 και σύμφωνα με την ίδια «συνδέει μικρές και μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκές πόλεις με απευθείας πτήσεις σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές». Ο κ. Μουνιόθ μάς λέει ότι αισθάνεται πολύ τυχερός που κατάφερε να ιδρύσει δύο αεροπορικές, αλλά και επειδή χάρη στη δουλειά του ταξιδεύει σε χώρες όπου είχε ονειρευτεί να ζήσει: στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα.

«Το ξεκίνημα της Volotea συνέπεσε με την οικονομική κρίση και δεν ήταν τυχαίο ότι μας πήρε δυόμισι χρόνια προκειμένου να συγκεντρώσουμε τα απαιτούμενα κεφάλαια μέχρι την πρώτη πτήση. Οι ελληνικοί προορισμοί, δημοφιλή ελληνικά νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, είχαν ενταχθεί από την πρώτη στιγμή στο πρόγραμμα της εταιρείας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει το πόσο σημαντική ήταν και παραμένει για εμάς η ελληνική αγορά». Εκ του αποτελέσματος, ο κ. Μουνιόθ και ο συνεργάτης του Λαθάρο Ρος φαίνεται να δικαιώθηκαν αν ληφθεί υπόψη ότι η Volotea έχει σήμερα παρουσία σε 13 χώρες ανά την Ευρώπη, συνδέοντας 78 μεσαίου μεγέθους και μικρές ευρωπαϊκές πόλεις με 293 δρομολόγια, ενώ μέσα σε λιγότερο από επτά χρόνια έσπασε και το φράγμα των 1.000 εργαζομένων, από μόλις 5 που είχε το 2011!

«Επιλέξαμε εξαρχής τις μεσαίες και μικρότερες πόλεις σε μεγάλους ευρωπαϊκούς προορισμούς θεωρώντας ότι εκεί υπήρχαν μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης και τα υφιστάμενα δρομολόγια δεν επαρκούσαν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των Ευρωπαίων ταξιδιωτών. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία συγκεντρώνουν σήμερα τη μεγαλύτερη δραστηριότητα της εταιρείας. Ωστόσο, η Volotea είχε εξαρχής παρουσία στην Ελλάδα, ήδη από το 2012, απ' όταν ξεκίνησε να πετάει στην Ευρώπη. Ξεκινήσαμε να πετάμε στην Αθήνα το 2014 και η ελληνική πρωτεύουσα είναι μάλιστα από τις... εξαιρέσεις στο δίκτυό μας, αφού είναι από τις λίγες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου έχουμε όχι μόνο παρουσία αλλά και βάση, κάτι που συμβαίνει από τον περασμένο Απρίλιο. Ο λόγος; Εκτιμήσαμε ότι υπάρχει χώρος από τον ανταγωνισμό και ζήτηση από τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες για περισσότερες συνδέσεις και όπως δείχνουν τα νούμερα, η εκτίμησή μας ήταν σωστή».

Ο κ. Μουνιόθ αναφέρει ότι μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει μεταφέρει πάνω από 18 εκατομμύρια επιβάτες σε όλη την Ευρώπη από το ξεκίνημά της, το 2012, μέχρι σήμερα και πάνω από 1 εκατομμύριο από και προς την Ελλάδα. Το 2017 η αεροπορική μετέφερε περισσότερους από 4,8 εκατομμύρια επιβάτες σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, με τις εκτιμήσεις για φέτος να κάνουν λόγο για ένα 5,7-6 εκατομμύρια επιβάτες σε όλη την Ευρώπη μέσα από το δίκτυο 78 πόλεων στις 13 χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα, Κροατία, Τσεχία, Αλβανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Αυστρία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο). Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου, η εταιρεία έχει αυξήσει το δυναμικό της κατά 20% προσθέτοντας 180 εργαζομένους και ξεπερνώντας από τον περασμένο Ιούνιο τους 1.000 εργαζομένους από 35 εθνικότητες: η πλειονότητα των εργαζομένων της Volotea είναι από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, ωστόσο η low cost αεροπορική έχει επίσης πολλούς εργαζομένους και από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία και το Βέλγιο.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας