Fashion City Outlet: Στροφή των εμπορικών κέντρων προς ψυχαγωγία-εστίαση

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θεωρούν οι διοικήσεις του πορτογαλικού ομίλου Sonae Sierra και της επενδυτικής εταιρείας Bluehouse την απόφαση να επενδύσουν από κοινού για την «ανάσταση» του πρώην εμπορικού κέντρου Pantheon Plaza της Λάρισας με τη δημιουργία του εκπτωτικού και ψυχαγωγικού κέντρου Fashion City Outlet. Η λειτουργία του εκπτωτικού κέντρου προγραμματίζεται για τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο πορτογαλικός όμιλος είχε επενδύσει προ ετών για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Pantheon Plaza, που τα τελευταία χρόνια είχε μόνο έναν μισθωτή (τη Media Markt). Τώρα συνεργάζεται με την Bluehouse, η οποία είναι η πρώτη εταιρεία που επένδυσε σε εκπτωτικά εμπορικά κέντρα στην Ελλάδα, με τη δημιουργία του McΑrthurGlen στα Σπάτα.

Ο εκ των ιδρυτών της Bluehouse Γιάννης Δεληκανάκης είπε πως το νέο εκπτωτικό και ψυχαγωγικό κέντρο θα ανοίξει με υπογεγραμμένα μισθωτήρια για το 75% - 80% του χώρου. Αρχικά θα λειτουργήσουν 60 - 65 καταστήματα, με στόχο να φτάσει η πληρότητα το 80% μέσα στην προσεχή τριετία. Ο κ. Δεληκανάκης θεωρεί πως οι ευκαιρίες για νέα εκπτωτικά χωριά όπως το McArthurGlen και το Fashion City Outlet είναι πλέον περιορισμένες στην Ελλάδα. Παραδέχθηκε πως θα ενδιέφερε την Bluehouse η περιοχή της Κρήτης, κυρίως λόγω του τουρισμού, χωρίς προς το παρόν να έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στα σκαριά.

Ο ίδιος τόνισε πως η αγορά των εμπορικών κέντρων αλλάζει όχι μόνο εξαιτίας του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και επειδή αλλάζουν οι συνήθειες του καταναλωτή. Ετσι οι διαχειριστές των εμπορικών κέντρων διεθνώς δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην ψυχαγωγία και στο φαγητό, δύο τομείς στους οποίους μπορούν να προσφέρουν καλύτερη εμπειρία σε σύγκριση με το διαδίκτυο. 

Η ανάπτυξη του Fashion City Outlet θα γίνει με επένδυση που φτάνει τα 9.000.000 ευρώ και θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 600 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια λειτουργίας. Στο σχέδιο των δύο συνεταίρων είναι και η μελλοντική ανάπτυξη του κέντρου με την αξιοποίηση ιδιόκτητου γειτονικού οικοπέδου 4 στρεμμάτων και ενδυνάμωση του τομέα ψυχαγωγίας.

Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της Sonae Sierra για την Ελλάδα και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του πορτογαλικού ομίλου Θάνος Ευθυμιόπουλος, η εταιρεία πίστεψε από το 1998 στην περιοχή της Λάρισας, αλλά η αρχική επένδυση επηρεάστηκε αρνητικά από την πτώση της ελληνικής οικονομίας, ενώ αποδείχθηκε πως τέτοια εμπορικά κέντρα (που δεν είναι εκπτωτικά) δεν μπόρεσαν να ευδοκιμήσουν έναντι του ανταγωνισμού με το κέντρο μιας επαρχιακής πόλης.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την πλήρη ανακαίνιση και αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου, με τη δημιουργία του Fashion City Outlet που θα διαθέτει 20.000 τ.μ. εμπορικών επιφανειών και χώρων αναψυχής με περισσότερα από 70 καταστήματα (και 1.600 δωρεάν θέσεις στάθμευσης) και εκτιμώμενη επισκεψιμότητα που θα φτάνει τα 2.000.000 τον πρώτο πλήρη χρόνο λειτουργίας. Τα στελέχη των δύο ομίλων εκτίμησαν, επίσης, πως τα έσοδα του εμπορικού κέντρου τον πρώτο χρόνο μπορούν να φτάσουν τα 30.000.000 ευρώ.

Ο κ. Νίκος Ρούπακας, υπεύθυνος για τα εκπτωτικά κέντρα στην Bluehouse, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακινήτων με παρουσία σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, είπε πως εκτός από τη Media Markt (που ανανέωσε για 10 χρόνια το μισθωτήριο συμβόλαιό της για τα 2.500 τ.μ. που καταλαμβάνει), στο Fashion City Outlet θα λειτουργούν σε 11.400 τ.μ. καταστήματα που έχουν σχέση με τη μόδα, 1.100 τ.μ. εστιατόρια, 1.600 τ.μ. θα καταλαμβάνει μεγάλη αλυσίδα supermarket, 1.500 παιδότοπος («με δυνατή αλυσίδα που πρώτη φορά κάνει την εμφάνισή της στη Λάρισα»), ενώ περί τα 1.900 τ.μ. θα καταλαμβάνει το σινεμά (με 3 αίθουσες εσωτερικά και μία εξωτερικά). Ο κ. Ρούπακας είπε πως κάποια καταστήματα θα δραστηριοποιηθούν για πρώτη φορά στην περιοχή της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα την τόνωση της συνολικής εμπορικής κίνησης, χωρίς να τα κατονομάσει.

Το προφίλ των δύο επενδυτών
Η Sonae Sierra είναι μια διεθνής εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και διαχείριση εμπορικών κέντρων. Η εταιρεία διατηρεί γραφεία σε 12 χώρες, παρέχοντας υπηρεσίες σε πελάτες με διαφορετικά γεωγραφικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι βρίσκονται σε Πορτογαλία, Αλγερία, Βραζιλία, Κολομβία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαρόκο, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Ισπανία, Τουρκία και Τυνησία. Η Sonae Sierra έχει στην ιδιοκτησία της 46 εμπορικά κέντρα, τρέχουσας αξίας αγοράς περίπου 7 δισ. ευρώ, και διαχειρίζεται ή/και εκμισθώνει 81 εμπορικά κέντρα με μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 2,5 εκατ. τ.μ. και περίπου 9.300 καταστήματα. Η Sonae Sierra αναπτύσσει στην παρούσα φάση 20 εμπορικά κέντρα, 7 εκ των οποίων για λογαριασμό τρίτων. Συνεργάζεται με περισσότερους από 20 θεσμικούς επενδυτές και διαχειρίζεται τέσσερα επενδυτικά κεφάλαια ακινήτων για μεγάλο αριθμό επενδυτών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Bluehouse είναι εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακίνητων, με δραστηριότητα που επικεντρώνεται στις αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η Bluehouse έχει παρουσία στην Ελλάδα, την Τσεχία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και στην Κροατία, τη Σερβία και την Κύπρο. Η Bluehouse ιδρύθηκε το 2004 και έχει να επιδείξει ένα σημαντικό ιστορικό επενδύσεων στους κλάδους των εμπορικών κέντρων, γραφείων, βιομηχανικών και οικιστικών κτιρίων, με ενισχυμένη τοπική παρουσία στις χώρες όπου εκτείνεται το χαρτοφυλάκιό της.

Στην Ελλάδα, το McArthurGlen Designer Outlet, ένα μοναδικό εκπτωτικό κέντρο με περισσότερα από 21.000 τ.μ. και 100 brands, εισήγαγε στην ελληνική αγορά την εμπειρία αγορών υψηλής αισθητικής, εφάμιλλης των πιο δημοφιλών διεθνών designer outlets.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια