Τσεντένο: Μέρα γιορτής για την Ελλάδα

"Σήμερα είναι μια τέλεια μέρα για να εορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup, σηματοδοτώντας μια νέα φάση για την Ελλάδα και  το Ευρώ", δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και ταυτόχρονα Πρόεδρος του ΔΣ του ESM Μάριο Τσεντένο, προσερχόμενος στην ετήσια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. "Η συμβολή του ESM υπήρξε καθοριστική στην περαιτέρω ισχυροποίηση του ευρώ και δεν είναι τυχαίο που το Eurogroup σχεδιάζει τη μετεξέλιξή του", συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Τσεντένο. Ο Πρόεδρος συναντήθηκε νωρίτερα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ για να προετοιμάσει τη συνεδρίαση, ενώ χθες είχε προπαρασκευαστικές επαφές με τους νέους Yπουργούς Oικονομικών της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Από το πρωί στο Λουξεμβούργο συνεδριάζει εκτάκτως η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, σε επίπεδο εκπροσώπων Yπουργείων οικονομικών με στόχο να προετοιμάσει την απόφαση για την ολοκλήρωση της ελληνικής 4ης αξιολόγησης, την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, την ονομαζόμενη και "μέταμνημονιακή εποπτεία", την έγκριση του ελληνικού προγράμματος αναπτυξιακής στρατηγικής και τη φόρμουλα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ και τα όσα εξήγησαν στον Τύπο τρεις κοινοτικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, η απόφαση θα περιέχει δύο οι προϋποθέσεις για τη βιώσιμη έξοδο της Ελλάδας στον αυτόνομο δανεισμό: Tην αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και τη διασφάλιση τήρησης των μεταρρυθμίσεων.

“Κάθε πακέτο που θα αποφασιστεί πρέπει να δουλεύει για τις αγορές, να είναι αξιόπιστο στα μάτια των αγορών, αλλά και στα μάτια των δανειστών που θέλουν διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον ορθό δρόμο, να δουλεύει όμως και για τη ίδια την Ελλάδα και τους πολίτες της”, ανέφερε συγκεκριμένα αξιωματούχος της Κομισιόν.

Ενημέρωσε μάλιστα ότι “κάποια από τα μέτρα για το χρέος θα εκτελεστούν αργότερα και θα βασίζονται στην πολιτική εκτέλεση των συμφωνηθέντων”. Εξήγησε όμως ότι μιλάει μόνο για τα 4 διS. των ANFAS για τα 4 πρώτα χρόνια μετά το πρόγραμμα (0,6% του ΑΕΠ) και τόνισε ότι τα υπόλοιπα μέτρα θα εκτελεστούν πριν από την 20η Αυγούστου. Τόνισε δε ότι η αιρεσιμότητα αυτών των μέτρων δεν θα ενοχλήσει τις αγορές. 

Η Κομισιόν τέλος θα λάβει την απόφαση για την υπαγωγή της Ελλάδας στην “Ενισχυμένη Εποπτεία” του ‘διπλού-πακέτου” του ευρωπαϊκού εξαμήνου και την παρακολούθηση επί των μακροοικονομικών ανισορροπιών και θα περιέχει αξιολογήσεις ανά τρίμηνο που θα υποβάλλονται προς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο και θα είναι βαρύτερη ως διαδικασία από ό,τι για παράδειγμα της Κύπρου, αλλά και ταχύτερη σε ό,τι αφορά την απαίτηση για πιθανά πρόσθετα μέτρα. Στις αξιολογήσεις θα μετέχει κανονικά και το ΔΝΤ.

To τελικό ύψος της δόσης θα είναι τέτοιο που θα ανεβάζει το δημοσιονομικό μαξιλάρι στα περί τα 20 δισ. ευρώ και θα διασφαλίζει την χρηματοδότηση της Ελλάδας ως το 2020 και θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές για τη διασφάλιση της Ελλάδας. 

Αν το Eurogroup περιλάβει στη απόφασή του μεγάλες επεκτάσεις δανείων του ESM τότε το περιθώριο για άλλες χρήσεις μειώνεται, τόνισε ο Αξιωματούχος. 

Σε ό,τι αφορά την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, τόνισε ότι παραμένει στο τραπέζι, στη βάση της απόφασης του Eurogroup από τον Μάιο του 2016. Εξήγησε ότι παρομοίως είναι στο τραπέζι και η αποπληρωμή των δανείων της ΕΚΤ και των διμερών δανείων, τόνισε όμως ότι είναι καλύτερο για την εξέλιξη του χρέους να πληρωθούν τα δάνεια προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, με διοχέτευση των μετρητών μέσω της Ελλάδας και όχι απευθείας στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. 

Το ΔΝΤ είναι απίθανο να ενεργοποιήσει την επί της αρχής χρηματοδοτική του γραμμή για την Ελλάδα, λόγω έλλειψης χρόνου, εκτιμά ο Επίτροπος Μοσκοβισί, μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Ολιβιέ Μπαγί, επικεφαλής του Γραφείου του αρμοδίου για την οικονομία Επιτρόπου. 

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ολιβιέ Μπαγί, μιλώντας σε σεμινάριο της Γενική Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δώσει το ΔΝΤ το “πράσινο φως” για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και να ακουστεί αυτή η θετική είδηση στις αγορές. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι “κανείς δεν ζητά πιστωτική γραμμή στο Eurogroup και αυτό περιλαμβάνει και τους Γερμανούς. “Κανείς που μίλησε με τον Μοσκοβισί δεν το θεωρεί πιθανό σενάριο”, εξήγησε ο Ολιβιέ Μπαγί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές