Θεόδωρος Βασιλάκης: Ποιoς ήταν ο Έλληνας «βασιλιάς των αιθέρων»

Θεόδωρος Βασιλάκης: Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που κατέκτησε τους αιθέρες, έφυγε από τη ζωή

Το 1994 ο «αυτοδημιούργητος» επιχειρηματίας από την Κρήτη, Θεόδωρος Βασιλάκης αγοράζει τη μικρή εταιρεία αεροταξί Aegean Aviation, η οποία είχε ιδρυθεί το 1987 από τα αδέρφια Αντώνιος και Νικόλαος Σιμιγδαλάς και το 1992 γίνεται η πρώτη ιδιωτική εταιρεία αερομεταφορών και τη μετατρέπει σε Business Aviation με Learjet αεροσκάφη.

Τον Μάρτιο του 1999 δημιουργείται η Aegean Airlines. Δύο μήνες αργότερα, τον Μάιο, εκτελούνται οι πρώτες πτήσεις από την Αθήνα προς το Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη με τα δύο καινούργια αεροσκάφη τύπου JET AVRO RJ100 ενώ τον Ιούνιο δυο νέοι προορισμοί (Ρόδος, Χανιά) προστίθενται στο δίκτυό της. Τον Οκτώβριο η εταιρεία αποκτά το τρίτο RJ και η Aegean μεγαλώνει και πετά σε δυο νέους προορισμούς Αλεξανδρούπολη και Κέρκυρα. Στο τέλος του ίδιου χρόνου εξαγοράζει την Air Greece, παραλαμβάνει ακόμη ένα αεροσκάφος RJ και 3 ATR 72 και ξεκινά πτήσεις προς Μυτιλήνη.

Τον Μάιο του 2000 ο 11ος προορισμός της είναι η Σαντορίνη. Από τον Ιούλιο του 2000 ο στόλος της αποτελείται από 6 RJ (συν 3 ΑΤR) με τα οποία πετά σε 11 προορισμούς σε όλη τη χώρα με περισσότερες από 80 πτήσεις καθημερινά.

Ανοίγει τα φτερά της στο εξωτερικό τον Απρίλιο του 2001, έχοντας ενώσει τις δυνάμεις της με την Cronus Airlines εξυπηρετώντας εκτός από τους 11 προορισμούς στην Ελλάδα και 7 στο εξωτερικό . Τον Νοέμβριο του 2001 εγκαινιάζει την παροχή της υπηρεσίας Business Class και στις πτήσεις εξωτερικού.

Τον Οκτώβριο του 2003 αποτελεί την πρώτη ελληνική αεροπορική εταιρεία που παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Τον Μάιο του 2004 ξεκινά τακτικές πτήσεις στην Κύπρο με νέο προορισμό τη Λάρνακα.

Τον Νοέμβριο του 2005 ξεκινά πτήσεις κοινού κωδικού με τη Lufthansa. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου παραγγέλνει τα 8 πρώτα Α320 της Airbus. Στις αρχές του 2008 η παραγγελία της εταιρείας προς την Airbus περιλαμβάνει 27 Α320 και 321. Προχωρά σε συμφωνία για την εξαγορά της Olympic Air τον Φεβρουάριο του 2010, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου γίνεται μέλος της Star Alliance. Τον Οκτώβριο του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εγκρίνει την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean, η οποία ολοκληρώνεται λίγες ημέρες αργότερα.

Τον Απρίλιο του 2018 ανακοινώνει την αγορά του αιώνα. Προχωρά στην παραγγελία έως και 42 αεροσκαφών από την γαλλογερμανική Airbus.

Το ύψος της επένδυσης που ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. δολάρια και δεν θα χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες, σηματοδοτεί την είσοδο της εταιρείας σε μια νέα εποχή. To 2017 ο στόλος της AEGEAN αριθμούσε 46 jet αεροσκάφη της οικογένειας A320, καθώς και 12 turboprop αεροσκάφη.

Την χρονιά που μας πέρασε η εταιρεία μετέφερε 13,2 εκατομμύρια επιβάτες, 6% περισσότερους από το 2016. Για το 2018, η ΑΕGEAN δραστηριοποιείται σε ένα δίκτυο 153 προορισμών, 31 εσωτερικού και 122 εξωτερικού σε 44 χώρες, με 16.600.000 διαθέσιμες θέσεις, ενισχυμένες κατά 700.000 θέσεις σε σχέση με το 2017.

Mέσα στο 2017, αναδείχθηκε η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» σε έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 19,9 εκατ. επιβάτες από τα Skytrax World Airline Awards. Το βραβείο αυτό της απονέμεται για 7η συνεχή φορά και 8η συνολικά από το 2009 έως σήμερα – αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που παρέχει στους επιβάτες.

Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Fortune το 2014, ο Θεώδορος Βασιλάκης, ανέφερε ότι το “μυστικό” επιτυχίας της εταιρείας είναι η φιλοσοφία της.

Ακολουθούν δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της εταιρείας από το ξεκίνημα της μέχρι σήμερα που έχει φτάσει να κατέχει κυρίαρχη θέση στις αερομεταφορές. 

Το βασικότερο που χαρακτηρίζει την AEGEAN είναι η φιλοσοφία της. Η επιμονή και η υπομονή μας, καθώς και η δημιουργία καλών στελεχών όλα αυτά τα χρόνια που βάζουν «πλάτη» για την εταιρεία. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, από τις αεροσυνοδούς μέχρι τους πιλότους, τη νιώθουν σαν δική τους εταιρεία. Ο κόσμος μας αξιολογεί από αυτό που βλέπει και στη βιομηχανία παροχής υπηρεσιών, αν δεν κερδίσεις τους ίδιους τους εργαζόμενους , δεν πρόκειται ποτέ να προσφέρεις σωστά τις υπηρεσίες και στον πελάτη. Είμαστε ποιοτικά η καλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη και φροντίζουμε όλοι οι επιβάτες να είναι ικανοποιημένοι ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου που πληρώνει κάποιος για να πετάξει. Σας διαβεβαιώνω ότι τις λίγες επιστολές παραπόνων που λαμβάνουμε από το αεροπλάνο, τις διαβάζω ο ίδιος όλες. Αντιθέτως λαμβάνουμε πολλές επιστολές συγχαρητηρίων και δύναμη για την Aegean είναι να ακούμε την επιβράβευση από τα χείλη των πελατών μας.

Από τα αυτοκίνητα στα αεροπλάνα. Πώς αποφασίσατε να μπείτε στις αερομεταφορές;

Εγώ προσωπικά δεν είχα κανένα λόγο να μπω στις αερομεταφορές . Ήδη τότε (σ.σ. το 1994) ήμουν ένας φτασμένος επιχειρηματίας και σε ηλικία που θα μπορούσα να κάνω διακοπές και να διευθύνω από απόσταση. Επίσης δεν είχα ιδέα από αεροπορικά, αλλά είχα μπροστά μου πολύ χρόνο για να μάθω. Όταν είδαμε ότι ανοίξανε και κλείσανε πολλές εταιρείες και ότι η Ελλάδα, που το βασικό της προϊόν είναι ο τουρισμός, συνέχιζε να υποφέρει από έλλειψη ποιοτικής αερομεταφοράς, ξεκινήσαμε.  Στη πορεία είδαμε ότι πρέπει να επεκταθούμε, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των πελατών μας, που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν και εκτός Ελλάδας. Προχωρήσαμε σε εξαγορές εταιρειών για να εξορθολογήσουμε το στόλο, καθώς βρεθήκαμε μια εποχή να έχουμε τέσσερεις διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών. Αυτό ήταν το όραμα μας. Τότε κάποιοι έλεγαν ότι το «πάρτι τελείωσε», ενώ για εμάς είχε μόλις ξεκινήσει. Εγώ όμως «πάρτι» στη δουλειά μου δεν κάνω, είμαι σοβαρός και μου αρέσει πάντα να λέω αυτό που κάνω και όχι αυτό που θα κάνω. Από την καρέκλα δεν γίνεται τίποτα , πρέπει να κινηθείς και αυτή είναι η βασική μου αρχή.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές