Athens Alive: Project €1,1 δισ. στο ΟΑΚΑ

Από υπερπολυτελή ξενοδοχεία, μέχρι καταστήματα και γραφεία για την εγκατάσταση startups και θεματικό πάρκο περιλαμβάνει η άκρως φιλόδοξη πρόταση για το Athens Alive, το project, το οποίο με βάση τα νούμερα που ανακοίνωσε το κοινοπρακτικό σχήμα που το προωθεί, αντιστοιχεί σε 1,1 δισ. ευρώ επένδυση, με ένα αναμενόμενο αριθμό επισκεπτών, σε ετήσια βάση, 7 εκατομμυρίων.
Το κοινοπρακτικό σχήμα στην επίσημη ανακοίνωση δηλώνει ότι αναμένει τις θέσεις και τις εγκρίσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το έργο, παρουσιάζοντας παράλληλα …ιλιγγιώδη νούμερα τόσο ως προς το μέγεθος της επένδυσης όσο και την παραγόμενη αξία. Με δεδομένα ωστόσο την ελληνική εμπειρία στο κομμάτι των μεγάλων επενδύσεων (π.χ. επενδύσεις μέσω ΤΑΙΠΕΔ, Ελληνικό, κ.α.), τον όγκο των αδειοδοτικών διαδικασιών τόσο από το ελληνικό Δημόσιο όσο και τους θεσμούς αφού θα πρέπει να υπάρξει εξαίρεση του ΟΑΚΑ από το χαρτοφυλάκιο του «Υπερταμείου» και διατήρηση του στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την πολυετή έλλειψη πρωτοβουλιών όσον αφορά την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, τις τυχόν διαγωνιστικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν, τις αντιδράσεις που ήδη ακούγονται από αθλητικούς φορείς που είναι εγκατεστημένοι αυτή την στιγμή στους χώρους του ΟΑΚΑ και ουδείς γνωρίζει τί θα γίνουν είναι εύλογα τα πολλά ερωτηματικά που προκύπτουν για το project.
 
Σύμφωνα με τα νούμερα που ανακοίνωσε η κοινοπραξία:
-Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,1 δισ. ευρώ
-Θα φέρει πάνω από 7 εκατ. επισκέπτες
-Περί τα 400 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν σε δραστηριότητες αναψυχής
-Θα δημιουργηθούν περί τις 4.000 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας κι επιπλέον οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής
-Εκτιμήσεις για 18 δισ. ευρώ Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και πάνω από 5 δισ. ευρώ φόρων που θα εξασφαλισθούν από την επένδυση για τα επόμενα 20 χρόνια.

Η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η κοινοπραξία είναι η εξής:

«Η κοινοπραξία Athens Alive, η News Agency, η Redstone, η Bluerock, η AECOM και η Colliers έχουν μόλις ολοκληρώσει μια μελέτη προ-σκοπιμότητας για μια επένδυση που, αν εγκριθεί, θα επαναπροσδιορίσει το επιχειρηματικό και ψυχαγωγικό τοπίο της Αθήνας. Τώρα αναζητούμε τις εγκρίσεις από την κυβέρνηση, που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο του Athens Alive- που θα είναι η πλήρης μελέτη σκοπιμότητας.
 
Από τη θεαματική τελετή έναρξης μέχρι την τελετή λήξης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Το ΟΑΚΑ ήταν ένα κεντρικό κομμάτι των Αγώνων. Εκτοτε, οι κάτοικοι της Αθήνας δεν είχαν ουσιαστικά, καινούριες ολοκληρωμένες προτάσεις στο κομμάτι της αναψυχής.
 
Ο σεβασμός στην αθλητική κληρονομιά και η διαφύλαξη των στοιχείων της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του Καλατράβα για τις μελλοντικές γενιές είναι ουσιαστικής σημασίας για την κοινοπραξία Athens Alive. Το Athens Alive, στα βόρεια της Αθήνας, θα προσφέρει έναν νέο και εντυπωσιακό χώρο, που θα σέβεται, από τη μία πλευρά, αυτή την κληρονομιά, παράλληλα, με ένα ανανεωμένο μοντέλο που θα εστιάζει στον υγιεινό, ενεργητικό, σύγχρονο τρόπο ζωής. .
 
Προβλέπονται σύγχρονα γραφεία, χώροι για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων των startups, πολυτελή ξενοδοχεία, πάρκα παιχνιδιού, μοναδικές πισίνες, εστιατόρια, καταστήματα λιανικής πώλησης, τοίχοι αναρρίχησης, ερασιτεχνικές αθλητικές πίστες και νέo «σπίτι» για τρεις από τα σημαντικότερα αθλητικά ονόματα της Αθήνας (σ.σ. το ένα όνομα είναι ο Παναθηναϊκός),  που θα συνδέονται με μία διαδρομή 5 χιλιομέτρων τζόκινγκ, η οποία θα διασχίζει την εγκατάσταση.
 
Το Athens Alive θα είναι, διεθνώς, μία από τις πιο συναρπαστικές περιοχές αθλητισμού και ψυχαγωγίας, ανοικτή και προσβάσιμη στο κοινό. Η ανάπτυξη ενός έργου αυτής της κλίμακας είναι δύσκολη. Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας. Η πρόοδος έρχεται βήμα προς βήμα. Το επόμενο βήμα απαιτεί σταθερές δεσμεύσεις τόσο από τους δημόσιους όσο και από τους ιδιωτικούς εταίρους. Αυτές οι δεσμεύσεις είναι ακριβώς αυτό που δημιουργεί η κοινοπραξία αυτή τη στιγμή».
 
Η ίδια ανακοίνωση δίνει κι ένα σύντομο προφίλ των εταιρειών που συμμετέχουν στο έργο:
 
«Η κοινοπραξία Athens Alive δημιουργήθηκε προκειμένου να μετατρέψει το ΟΑΚΑ σε ένα σύγχρονο προορισμό για άθληση, αναψυχή και διασκέδαση.
 
Η AECOM (www.aecom.com) είναι μία διεθνής εταιρία μελετών που παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού, παροχής συμβουλών, κατασκευών και διαχείρισης σε ένα ευρύ φάσμα πελατών, ενώ κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις στην κατηγορία "Top 500 Design Companies" του Engineering News Record την τελευταία οκταετία.
 
Η BlueRock - www.bluerocksports.co.uk- είναι μία εξειδικευμένη εταιρεία στο κομμάτι της διαχείρισης σταδίων και αθλητικών χώρων, με συμμετοχή και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
 
Η Redstone (www.redstoneap.com) δραστηριοποιείται στο κομμάτι της χρηματοδότησης- στρατηγικής με εμπειρία στον αθλητισμό σε επενδύσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, ανάπτυξης σταδίων και αθλητικών εγκαταστάσεων.
 
Η Colliers είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων με έμφαση στο κομμάτι των επαγγελματικών ακινήτων και γραφεία και στην Ελλάδα».
 
Υπενθυμίζεται εδώ ότι έχουν προηγηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα οι επίσημες δηλώσεις του «ισχυρού άνδρα» της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods  κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος επιβεβαίωσε την κατάθεση της σχετικής πρότασης προς την κυβέρνηση στις αρχές του 2018 για ένα σχέδιο «που θα καταστήσει τον ΠΑΟ ξανά πρωταγωνιστή και ταυτόχρονα θα αναβιώσει τα απαξιωμένα, ερημωμένα ολυμπιακά ακίνητα, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος, η ελληνική κοινωνία και ο αθλητισμός να έχουν αδιαμφισβήτητα πολλαπλά οφέλη», ζητώντας ωστόσο παράλληλα «να μη δημιουργούνται από τρίτους υπερβολικές προσδοκίες στον ήδη ταλαιπωρημένο κόσμο του Παναθηναϊκού».
 
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές