“Πράσινο” euro working group στη δόση των 5,7 δις προς την Ελλάδα

Το δεύτερο μισό του Μαρτίου θα εκταμιευθεί η δόση που εγκρίθηκε σήμερα από το euro working group αναφέρει σε δήλωσή του με την ευκαιρία της απόφασης, ο Μάριο Τσεντένο, Πρόεδρος του Eurogroup, υπενθυμίζοντας ότι ταυτόχρονα συνεχίζεται η τεχνική προετοιμασία για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και η προετοιμασία της αναπτυξιακής στρατηγικής για μετά το πρόγραμμα από την ελληνική κυβέρνηση.


"Ενημερώθηκα ότι η Ομάδα Εργασίας της Ευρωομάδας (EWG) στις 2 Μαρτίου επιβεβαίωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα της τρίτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος ESM", αναφέρει ο Πρόεδρος του Eurogroup.

 "Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια μεταρρύθμισης", σημειώνει ο Μάριο Τσεντένο, διευκρινίζοντας ότι τώρα "το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM μετά την ολοκλήρωση των εθνικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών" και εξηγώντας ότι "αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την αποδέσμευση της πρώτης υπό- δόση ύψους € 5,7 διΣ. το δεύτερο μισό του Μαρτίου".

"Έχουμε εισέλθει τώρα στον τελικό γύρο του ελληνικού προγράμματος ESM", τονίζει ο Μάριο Τσεντένο και αναφέρει ότι "η τέταρτη και η τελική αξιολόγηση συνεχίζεται", όπως και "το τεχνικό έργο των πιθανών νέων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους".

 "Η Ελλάδα έχει αρχίσει να επιστρέφει στη χρηματοδότηση από τις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, η οποία θα είναι κρίσιμη για τον καθορισμό του πλαισίου μετά το πρόγραμμα", καταλήγει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Οι εκπρόσωποι των 19 Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέτασαν την εκπλήρωση των δύο τελευταίων προαπαιτούμενων που είχαν απομείνει σε εκκρεμότητα από το eurogroup του Φεβρουαρίου και έκριναν ότι "έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά", σύμφωνα με κοινοτική πηγή.  Αναλυτικά το EWG θεωρεί εκπληρωμένο το προαπαιτούμενο για την επένδυση στο ελληνικό καθώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει καθαρογραφεί.  Σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η σχετική εισήγηση της τρόικας αναφέρει ότι "έχουν ξεκινήσει και έχει αυξηθεί η γεωγραφική κάλυψή τους τις τελευταίες εβδομάδες". Κατά συνέπεια, οι θεσμοί είναι σε έδωσαν το "πράσινο φως" για να ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες των Κρατών Μελών που απαιτούνται για την εκταμίευση και τηρουμένων των προθεσμιών, τα 5,7 δις (που αποτελούν το πρώτο τμήμα συνολικής δόσης 6,7 δις ευρώ) θα φτάσουν στην Ελλάδα ως τα τέλη Μαρτίου.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές