Κοτζιάς: Κομμένοι οι τουρκικοί «τσαμπουκάδες» στην κυπριακή ΑΟΖ

Τις πολλαπλές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο στηλίτευσε σε συνέντευξή του στο Πρώτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «η Τουρκία παρενέβη παρανόμως με ναυτικές ασκήσεις σε ξένη ΑΟΖ και αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο υπάρχουν δύο αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η μία αφορά το Αρχιπέλαγος Chagos και η άλλη τη Νότια Κίνα».

Διαβάστε ακόμα: Αναπληρωτής ΚΕ: Η Κύπρος θα συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα

Συνεχίζοντας, ο  Έλληνας ΥΠΕΞ υπέδειξε ότι η Τουρκία παραβιάζει επίσης τη συνθήκη του Διεθνούς Δικαίου για την άσκηση των ελευθεριών στην ανοικτή θάλασσα, που καθρεπτίζεται βέβαια και στο εθνικό δίκαιο.

«Η Τουρκία δεν είναι αρμόδια να εκδίδει NAVTEX σε ξένες περιοχές. Είναι παράνομο», σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ τόνισε ότι «η παρεμπόδιση, παρανόμως, να κινηθεί το ιταλικό πλοίο της ΕΝΙ, αυτή είναι και παρεμπόδιση στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων από ένα κράτος, αλλά είναι και μια παραβίαση του Δικαίου».

Διαβάστε ακόμα: Αυστηρή επιστολή στον Μπόρις Τζόνσον από τους Κύπριους της Βρετανίας

Απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με πιθανή ανατροπή των ενεργειακών σχεδιασμών, που έχουν γίνει από την Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω της προκλητικότητας την οποία επιδεικνύει η Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ήταν κατηγορηματικός:

«Δεν νομίζω ότι μπορεί η Τουρκία να κάνει κάτι τέτοιο. Ξέρει ότι οι επόμενοι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου συνδέονται με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ξέρετε και στις δύο περιπτώσεις δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτούς τους “τσαμπουκάδες” στην κυπριακή ΑΟΖ». 

Διαβάστε ακόμα: Σε διεθνή χωρικά ύδατα το SAIPEM 12000

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Νίκος Κοτζιάς εξήρε τη στάση που τήρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ χαρακτήρισε τη δήλωση μέσω της οποίας οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την παραβίαση του Δικαίου της Θαλάσσης από την Τουρκία, ως την «ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ όσον αφορά την Τουρκία» και πολύ πιο αυστηρή από αυτή του 1996, στην τότε περίπτωση των Ιμίων.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε πως, παρά το ότι είναι ένα θέμα παράνομης κατοχής και «παραβίασης του διεθνούς νόμου σε όλες του τις πλευρές, απέναντι στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Κύπρου», με τον καιρό μετατράπηκε σε πρόβλημα κατανομής πόρων. «Δηλαδή, πώς θα κατανεμηθεί αυτός ο πόρος που λέγεται φυσικό αέριο».

Διαβάστε ακόμα: Κύρτσος: Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην ΕΕ

«Η ουσία του Κυπριακού προβλήματος παραμένει πάντα το ζήτημα παράνομης κατοχής, και της ύπαρξης ή όχι δικαιωμάτων της Τουρκίας να επεμβαίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία», συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα, η οποία «ήρθε στο τραπέζι για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1970, μας υποστηρίζει πλήρως ότι έχουμε δίκιο και ότι είναι λογικό το αίτημα μας».

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent