Γενικό Δικαστήριο ΕΕ: Κόκκινο στις προσφυγές της ΛΑΡΚΟ

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, απέρριψε την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου δύο προσφυγές της Λάρκο Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική ΑΕ, κατά της Κομισιόν με τις οποίες ζητούσε να μην γίνει ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που της είχαν χορηγηθεί.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2013, η Επιτροπή κίνησε σε βάθος έρευνα για ορισμένα μέτρα στήριξης της ΛΑΡΚΟ από το Ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2008-2010, όπως αύξηση κεφαλαίου και μια σειρά κρατικών εγγυήσεων. Τα μέτρα αυτά δεν κοινοποιήθηκαν τότε στην Κομισιόν για προηγούμενη έγκριση, όπως απαιτούσαν οι κανόνες της ΕΕ. Mε την απόφαση SA.34572 της 27ης Μαρτίου 2014,  η Κομισιόν  κατέληξε τότε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στήριξης του Ελληνικού Δημοσίου προς τη ΛΑΡΚΟ ΑΕ προσέδωσαν στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να επιστρέψει το ποσό συνολικού ύψους 136 εκατ. ευρώ εντόκως, ώστε να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκλήθηκαν από την ασύμβατη ενίσχυση. Η ΛΑΡΚΟ προσέφυγε στο ΓΔΕΕ κατά την απόφασης.
 
Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2013, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η Ελλάδα γνωστοποίησε στην Κομισιόν την πρόθεσή της να πωλήσει, μέσω ανοικτών διαγωνισμών, ορισμένα στοιχεία ενεργητικού τα οποία είτε διαχειριζόταν η ΛΑΡΚΟ είτε ανήκαν σε αυτήν: το μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα, μέρος των μεταλλείων Αγίου Ιωάννη, μέρος των μεταλλείων Ευβοίας και τα μεταλλεία Καστοριάς. Σε χωριστή απόφαση , η Κομισιόν αποφάνθηκε ότι η υποχρέωση επιστροφής της ασύμβατης ενίσχυσης δεν θα μεταβιβαστεί στους αγοραστές αυτών των στοιχείων αλλά θα εξακολουθήσει να βαρύνει τη ΛΑΡΚΟ και αυτή με τη σειρά της προσέφυγε και πάλι στο ΓΔΕΕ κατά της απόφασης.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε και τις δύο παραπάνω προσφυγές της ΛΑΡΚΟ.
 
Υπενθυμίζεται δε ότι με απόφαση της 9ης Νοεμβρίου 2017, στην υπόθεση C-481/16, Κομισιόν κατά Ελλάδας, το Δικαστήριο διαπίστωσε την παράβαση του κράτους για τη μη εκτέλεση της πρώτης αποφάσεως της Κομισιόν SA.34572.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές