Σβήνει το Mega στο παρά πέντε των τηλεοπτικών αδειών

Τέλος εποχής για το Mega Channel. Το κανάλι των πέντε ιστορικών εκδοτών που εγκαθίδρυσε την ελεύθερη ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα και πρωτοπόρησε έως πριν από δύο χρόνια, κατεβάζει ρολά στο “παρά πέντε” των τηλεοπτικών αδειών, έπειτα από 28 χρόνια λειτουργίας.

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, με εξελίξεις κινηματογραφικής ταχύτητας μέσα σε περίπου 120 λεπτά, τα ψήγματα συγκρατημένης αισιοδοξίας που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ των περίπου 400 εργαζομένων του καναλιού από τις διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει, εξαλείφθηκαν ακαριαία.

Εκπρόσωπος της Τηλέτυπος Α.Ε. με διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην μητρική εταιρεία του καναλιού και τις πιστώτριες τράπεζες ενημέρωσε τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου πως οι μέτοχοι ενημέρωσαν εγγράφως τις τράπεζες ότι δεν θα προχωρήσουν σε εξυγίανση της εταιρείας (με υπαγωγή στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα) και δεν θα συμμετάσχουν στον αδειοδοτικό διαγωνισμό.

Η είδηση κεραυνοβόλησε σαν αστραπή τους εργαζόμενους και μέσα σε λίγη ώρα, περίπου 200 από αυτούς, απλήρωτοι εδώ κι ενάμιση χρόνο, συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του σταθμού, με ανάμικτα συναισθήματα στεναχώριας, απογοήτευσης, οργής, παρουσία και συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

Στις 9 το πρωί της Πέμπτης, οι εργαζόμενοι του σταθμού θα συγκεντρωθούν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Στην τελική ευθεία η διαδικασία για τη ρύθμιση της τηλεοπτικής αγοράς
Η τηλεοπτική αγορά, εξάλλου, παίρνει θέση στην αφετηρία της ευθείας για τη ρύθμιση της και  σηματοδοτείται με την κατάθεση φακέλων στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Διαδικασία η  οποία θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη στις 15.00. “Ετεροχρονισμένη κατάθεση φακέλου δεν θα ανεχθούμε”, δήλωνε με κατηγορηματικό τρόπο ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης.

Περίπου την ίδια ώρα, η ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων τεσσάρων καναλιών (Antenna, Alpha, Star, Σκαι) που ζητούσαν το “πάγωμα” της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, τον Μάρτιο θα συζητηθούν οι κύριες προσφυγές των καναλιών, που προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων του Ν. Παππά, σχετικά με τον αριθμό των αδειών και το τίμημα, υποστηρίζοντας ότι αντίκεινται στο Σύνταγμα και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αδειοδότησης θα πάρει χρόνο, με την καταλυτική φάση χορήγησης των αδειών να υπολογίζεται το νωρίτερο σε ενάμιση μήνα και το αργότερο σε τρεις μήνες απο τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις του ΕΣΡ. Κι αυτό γιατί τόσο θα διαρκέσει ο εξονυχιστικός έλεγχος των φακέλων των υποψηφίων.

Στις 28 Φεβρουαρίου πάντως, λήγει η περίοδος “χάριτος” για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας που λειτουργούν και δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής ή δεν μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Η διάταξη αφορά το ART (Άστυ Ραδιο Τηλεόραση), συμφερόντων Γιώργου Καρατζαφέρη, και το Mega που όμως πρόλαβαν οι τραγικές εξελίξεις. Στη συγκεκριμένη ημερομηνία συμπληρώνεται το τρίμηνο, που ορίζει ο σχετικός νόμος και άρχισε να «μετρά» με την δημοσιοποίηση της προκήρυξης του διαγωνισμού (28 Νοεμβρίου). Το τέλος Φεβρουαρίου θα σημάνει και την αναστολή των συγκεκριμένων τηλεοπτικών σταθμών.
 
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com
 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας