ESM: Η λιτότητα πέτυχε, εκτός από την Ελλάδα

Ο ESM έχει δανείσει από το 2011 συνολικά 272 δισ. ευρώ σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο και Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι τα προγράμματα λιτότητας στην Ελλάδα δεν πέτυχαν ωστόσο, όπως τόνισε, εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις η χώρα θα αφήσει πίσω της την κρίση.
 
Σε αντάλλαγμα, είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ΗΝΑ, οι χώρες αυτές υποχρεούνται να εφαρμόσουν αυστηρά προγράμματα λιτότητας.
 
«Αυτά ήταν επιτυχημένα σε κάθε περίπτωση εκτός από την Ελλάδα. Η χώρα είναι ειδική περίπτωση, εκεί η εξυγίανση θα πάρει περισσότερο χρόνο. Αλλά πιστεύω ότι οι Έλληνες θα τα καταφέρουν, υπό την προϋπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν (…),» ανέφερε.
 
Παραδέχτηκε ότι έγιναν πολλά λάθη στην Ελλάδα: Απώλεια ανταγωνιστικότητας, υπερβολικά ελλείμματα, φοροδιαφυγή, λάθη στοιχείων και νεποτισμός. «Ωστόσο έχει γίνει σημαντική πρόοδος με τις απαιτήσεις του προγράμματος,» σημείωσε και είπε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2009 ήταν άνω του 15% του ΑΕΠ ενώ σήμερα η Ελλάδα έχει και ένα μικρό πλεόνασμα, όπως η Γερμανία.
 
Αυτό, τόνισε, έγινε μόνο επειδή οι Έλληνες υπέστησαν επίπονες περικοπές. «Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα είναι ασύλληπτο γεγονός για τη Γερμανία (…) Αλλά και το μέγεθος των προβλημάτων ήταν τεράστιο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό η χώρα πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και μετά από αυτό.»
 
«Αν η Ελλάδα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις, είμαι σίγουρος ότι η χώρα θα αφήσει την κρίση πίσω της και θα χρηματοδοτηθεί και πάλι από τις αγορές,» κατέληξε στις δηλώσεις του

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο