Το EuroWorking Group και τα επόμενα βήματα της Ελλάδας πριν την αξιολόγηση

Η ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση εισέρχονται για μία ακόμα φορά σε τροχιά αξιολόγησης, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της οποίας αναμένεται να αποδειχθεί καθοριστικό για τις μετέπειτα οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Τη Δευτέρα, στο EuroWorking Group αναμένεται να προκύψει μια πρώτη εικόνα για την πρόοδο και τις καθυστερήσεις στο μέτωπο των 113 προαπαιτούμενων που απομένουν έως τον Αύγουστο του 2018, όταν ολοκληρώνεται ο βίος του τρίτου ελληνικού Μνημονίου.

Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης, θα έχουν συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και από την επόμενη Δευτέρα, στην Αθήνα θα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ξεσκονίζοντας προϋπολογισμό και οικονομικά στοιχεία για το ΑΕΠ, μεταρρυθμίσεις στα σκαριά και επόμενες υποχρεώσεις , δεσμεύσεις που προχώρησαν ή κόλλησαν σε αντιδράσεις.

Στην τελευταία κατηγορία, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων έρχεται σε πρώτο πλάνο. Τα μηνύματα τα οποία φτάνουν από τους κόλπους των δανειστών, δεν είναι αποκαρδιωτικά αλλά ούτε και ενθαρρυντικά. Ήδη καταγράφονται ουσιαστικές ενστάσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή προ ημερών, με την επισήμανση πως « δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών».

Η αιτιολόγηση αφορά στην απουσία μέτρων τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα των κυβερνητικών δεσμεύσεων αλλά και στα εμπόδια που δημιουργούν έναντι ψηφισμένων μέτρων.

Αρμόδια πηγή εξηγεί πως οι δανειστές περίμεναν στις διατάξεις του νομοσχεδίου αναφορές στο συνδικαλιστικό νόμο και τις απεργίες (προφανώς, πολιτικά, δεν θα μπορούσαν να κατατεθούν σε ένα νομοσχέδιο λίγες μέρες πριν τη ΔΕΘ) ενώ εκτιμούν – χωρίς να υπεισέρχονται σε περισσότερες λεπτομέρειες- πως ορισμένες από τις διατάξεις του «δημιουργούν εμπόδια σε ήδη ψηφισμένα μέτρα». Τις προηγούμενες ημέρες πάντως, πηγές του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωναν πως το νομοσχέδιο έχει αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες οι οποίες ανέφεραν πως στη συνεδρίαση του EuroWorking Group θα ανάψει πράσινο φως για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ, δεν επιβεβαιώνονται από ελληνικές πηγές.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο