Ευχάριστα αναμένει από τον Fitch η Ελλάδα

Την Παρασκευή 18 Αυγούστου, ο διεθνής οίκος Fitch αναμένεται να αναβαθμίσει το outlook της Ελλάδας από σταθερό σε θετικό ή ακόμα (με πολύ μικρότερη πιθανότητα) να αναβαθμίσει και την πιστοληπτική ικανότητα κατά 1 βαθμίδα σε CCC+ από CCC.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανικός οίκος – που έχει τηρήσει μέχρι τώρα “αυστηρή” στάση, δίνοντας στην Ελλάδα χαμηλότερη “βαθμολογία” απ΄ότι η S&P και η Moody’s – θα αναβαθμίσει τις προοπτικές (outlook) της ελληνικής οικονομίας, χωρίς αλλάξει την πιστοληπτική αξιολόγηση.

Οπως είναι γνωστό, είχε προηγηθεί η Moody’s, που είχε αναβαθμίσει στις 23 Ιουνίου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε Caa2, και η Standard & Poor’s, που αναβάθμισε στις 21 Ιουλίου τις προοπτικές της οικονομίας σε θετικές από σταθερές, όχι όμως και την πιστοληπτική της ικανότητα, την οποία διατήρησε σταθερή στο Β-. Αυτές τις δύο αναβαθμίσεις είχε επικαλεσθεί η κυβέρνηση ενόψει της εξόδου της χώρας στις αγορές στις 25 Ιουλίου.

Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της αναβάθμισης του outlook της οικονομίας θα πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη καθώς η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα 2 κλίμακες χαμηλότερα από την Standard and Poor’s σε B-.

Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας θα πρόκειται για μια σαφώς θετική είδηση καθώς η Fitch θα βαθμολογεί την Ελλάδα 1 κλίμακα χαμηλότερα από την Standard and Poor’s σε B-.

Η κίνηση αυτή δεν πρόκειται να έχει άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς η ΕΚΤ – για την αποδοχή ελληνικών τίτλων ως ενεχύρων δανεισμού – και οι χρηματαγορές λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη αξιολόγηση της S&P. Θα είναι όμως καταλύτης περαιτέρω βελτίωσης του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος, επηρεάζοντας τη στάση και τις “διαθέσεις” διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων και επενδυτικών funds που βλέπουν ακόμη με επιφυλακτικότητα την Ελλάδα.

Παρά τις αναβαθμίσεις βέβαια, τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να κινούνται στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

Θα χρειαστούν πολλές ακόμη για να ξεκολλήσουν από τον πάτο του πηγαδιού και να ενταχθούν ξανά στα επιλέξιμα επενδυτικά προϊόντα.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές