Κατοχύρωση του «ελληνικού γιαουρτιού» προωθεί η Αθήνα

Η ελληνική Κυβέρνηση θα προωθήσει την κατοχύρωση της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης για το «ελληνικό γιαούρτι», αναλογιζόμενη την αυξανόμενη ζήτηση που σημειώνει το προϊόν, αλλά και τη διένεξή της στο ζήτημα με την Πράγα.
 
Όπως γράφει η ιστοσελίδα Euractiv, το «ελληνικό γιαούρτι» δεν φέρει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη αλλά υπάγεται στις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Παροχή Πληροφοριών Τροφής στους Καταναλωτές.
 
Μετά από εισήγηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας συνέστησε 14μελή ομάδα εργασίας, η οποία θα ετοιμάσει τον τεχνικό φάκελο για την αίτηση για κατοχύρωση του προϊόντος υπό την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι», ώστε να λάβει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, ενώ η Αθήνα επιζητεί και την κατοχύρωση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
 
«Κάνουμε άλλο ένα σημαντικό βήμα στη διασφάλιση του παραδοσιακού μας προϊόντος, του ελληνικού γιαουρτιού, το οποίο είναι γνωστό για την μοναδική του ποιότητα στις Ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές» είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου.
 
Πρόσθεσε ότι η κίνηση αποσκοπεί και στη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών των πρώτων υλών.
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος δήλωσε ότι «αν επιτύχουμε [να προστατεύσουμε το προϊόν] τα οφέλη για το γιαούρτι θα είναι μεγάλα, καθώς θα προστατεύεται από άλλες χώρες που ολοένα και προσπαθούν να το σφετεριστούν, βλέποντας την αυξανόμενη ζήτηση από τους καταναλωτές».
 
Τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα και η Τσεχία συγκρούστηκαν αναφορικά με τη χρήση των όρων «ελληνικό» και «ελληνικού τύπου» γιαούρτι.
 
Απογοητευμένη από την απουσία προστασίας της παραδοσιακής φέτας στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA), η Αθήνα αντέδρασε έντονα στη χρήση του όρου «ελληνικού τύπου γιαούρτι» από άλλο μέλος της ΕΕ.
 
Εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε δηλώσει το 2016 στο Euractiv ότι αποτελεί ουσιώδης απαίτηση της ΕΕ να μην παραπλανάται ο καταναλωτής σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, περιλαμβανομένης της ταυτότητας και της προέλευσής του.
 
Ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Vytenis Andriukaitis επιβεβαίωσε ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που δεν προέρχονται από την Ελλάδα θα ξεγελούσε τους καταναλωτές και θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά της ΕΕ.
 
Για τούς όρους όπως «ελληνικού τύπου» ή «ελληνικής συνταγής», ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί, ώστε να καταδεικνύουν ότι τα προϊόντα έχουν μια «κρεμώδη υφή λόγω συγκεκριμένων μεθόδων παραγωγής».
 
Η πιθανότητα όμως οι όροι αυτοί να οδηγούν στην εξαπάτηση των καταναλωτών θα πρέπει να εξετάζεται ανά περίπτωση, συμπλήρωσε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα