Εντοπίζει σημάδια σταθερότητας στην Ελλάδα η Credit Suisse

Για δειλά σημάδια σταθεροποίησης στην Ελλάδα, κάνει λόγο σε έκθεσή της με χθεσινή ημερομηνία η Credit Suisse.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι εδώ και καιρό επιμένει πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι απίθανη και ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στον πυρήνα του ευρώ και στην Ελλάδα, ενίσχυσαν αυτή τη θέση της.

Τονίζει επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας προχωρούν και αναμένει να επιτευχθεί σύντομα συμβιβασμός για τα δημοσιονομικά μέτρα που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των κεφαλαίων, πιθανώς το Νοέμβριο.

Η Credit Suisse αναμένει ακόμη ότι θα εγκριθεί μια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Ωστόσο, στα πρόσφατα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2011, υποδηλώνεται ότι το χρέος προς το ΑΕΠ του περασμένου έτους, ήταν πέντε ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί.

«Αναμένουμε το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ για το 2012 να διαμορφωθεί στο 175%, 12% υψηλότερα από την πρόβλεψη του ΔΝΤ το Μάρτιο. Αυτό ενισχύει τη θέση υπέρ μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αν και το ΔΝΤ πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΕ και η ΕΚΤ είναι εναντίον. Μένει να δούμε εάν θα επέλθει συμβιβασμός για την βιωσιμότητα του χρέους, οπότε η απόφαση θα αναβληθεί, ή εάν θα συμφωνηθεί μια αναδιάρθρωση. Σε αυτό το στάδιο, φαίνεται πιο πιθανό το πρώτο, δεδομένης της αντίδρασης της ΕΕ».

Ακόμη, η Credit Suisse επισημαίνει ότι υπάρχει κάποια δειλή βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, παρά το αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι σε τροχιά που παρέχει ελπίδες για την επίτευξή τους στο τέλος του έτους, κάποιοι κυκλικοί δείκτες, όπως η βιομηχανική παραγωγή, ήταν λιγότερο αρνητικοί τους τελευταίους μήνες και εμφανίζουν σημάδια σταθεροποίησης, και το εργατικό κόστος έχει μειωθεί σημαντικά, διορθώνοντας σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησής του από την ημέρα ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ.

Ωστόσο, αυτή η προσαρμογή δεν έχει έρθει χωρίς κόστος. Η ανεργία είναι υψηλότερα του 25% και συνεχώς αυξάνεται, ενώ οι απώλειες στο ΑΕΠ ανέρχονται στο 20% συνολικά.

Ως αποτέλεσμα, οι κοινωνικές εντάσεις παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, και αποτελούν ρίσκο για την κυβέρνηση και το πρόγραμμα προσαρμογής.

«Αυτό ενισχύει την άποψη για μια μελλοντική χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα είναι σημαντική όχι μόνο για την οικονομική δραστηριότητα αλλά και για τη δυναμική του χρέους», επισημαίνει η Credit Suisse.

Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας