Στα €19,3 δισεκατομμύρια διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος

Στα €19.349 εκατομμύρια διαμορφώθηκε το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το δεύτερο τρίμηνο του 2017, παρουσιάζοντας αύξηση €222 εκατ. ή 1,16% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του ιδίου έτους.

Με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η αύξηση του χρέους οφείλεται κυρίως στην αύξηση του υπολοίπου των Ευρωπαϊκών Μεσοπρόθεσμων Χρεογράφων (EMTN), τα οποία ανήλθαν στα €4.506,6 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση €304 εκατ. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, το δημόσιο χρέος παρουσίασε αύξηση 3,4% (€633 εκατ.) αντανακλώντας την νέα έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου (€1 δις) στο δεύτερο μισό του 2016 και την αύξηση των ρευστών διαθεσίμων.

Το χρέος σε εγχώρια ομόλογα διαμορφώθηκε στα €1.277 εκατομμύρια παρουσιάζοντας μείωση €96 εκατ. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αναλλοίωτα στα €300 εκατ. παρέμειναν τα γραμμάτια δημοσίου, ενώ τα ομόλογα φυσικών προσώπων αυξήθηκαν κατά €8,4 εκατ. στα €580,3 εκατ.

Το συνολικό χρέος σε δάνεια εσωτερικού και εξωτερικού παρουσίασε μικρή αύξηση € 5 εκατ., φτάνοντας στα €12,685 αντανακλώντας τις αλλαγές στις ισοτιμίες συναλλάγματος στα δάνεια εξωτερικού.

Αυξανόμενη η παρουσία των αγορών
Ο μεγαλύτερος πιστωτής της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας με €6,3 δις (λήγει το 2031), που αντιστοιχεί στο 32,5% του συνολικού χρέους, ενώ στη δεύτερη θέση των πιστωτών κατατάσσονται οι αγορές (εκδόσεις ομολόγων ΕΜΤΝ) με ποσοστό 23,3% του χρέους.

Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, το χρέος σε ευρωπαϊκά μεσοπρόθεσμα χρεόγραφα (EMTN) ήταν στο 17%, κάτι που αντανακλά την αυξανόμενη χρήση των αγορών για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Στην τρίτη θέση των πιστωτών ακολουθεί η Ρωσία με το δάνειο των €2,5 δις, που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού χρέους, ενώ το συνολικό χρέος σε αξιόγραφα εσωτερικού (Γραμμάτια Δημοσίου, Εγχώρια Ομόλογα και Ομόλογα φυσικών προσώπων) αντιστοιχεί στο 11,5%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους