Αναζητούν κονδύλια για επιδοτήσεις γεωργοκτηνοτρόφων

Ανάγκη για περισσότερα κονδύλια προκύπτει προκειμένου να ικανοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερες από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για το μέτρο 4.1 του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, που αφορά επενδύσεις οι οποίες βελτιώνουν τις συνολικές επιδοτήσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
 
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών Τίμη Ευθυμίου, οι αγρότες επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μέτρο. Συγκεκριμένα, ο ΚΟΑΠ παρέλαβε 604 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ύψος επενδύσεων σχεδόν €160 εκ. Το ύψος της επιδότησης που συνολικά απαιτείται για την ικανοποίηση όλων των αιτητών υπολογίζεται να υπερβαίνει τα €80 εκ.
 
«Το Υπουργείο Γεωργίας μέσα από προγράμματα και τομές εκσυγχρονίζει τη γεωργία» δήλωσε ο κ. Ευθυμίου, σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, σημειώνοντας πως «το Υπουργείο Γεωργίας αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών κάνει μια ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να εξευρεθούν ακόμα περισσότερα κονδύλια για να ικανοποιηθούν ακόμα περισσότεροι αιτητές».
 
«Δεν είναι εύκολο να εξευρεθούν όλα (τα ποσά) αλλά εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι γίνονται τέτοιες προσπάθειες ούτως ώστε να ικανοποιηθούν όσο περισσότεροι αιτητές είναι δυνατόν» σημείωσε.
 
Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε και για το καθεστώς 6.1, που αφορά την ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών και για το οποίο παραλήφθηκαν 270 αιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσό επιδότησης €5.4 εκ.
 
Ο Επίτροπος επανέλαβε ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών κατέβαλε στους δικαιούχους αγρότες, από ιδρύσεως του, ποσό που ξεπερνά το €1.5 δισ, κάνοντας λόγο για «μεγάλη συμβολή» στη γεωργία και στην οικονομία του τόπου γενικότερα.
 
Ειδικότερα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δοθεί €95 εκ. στα πλαίσια των άμεσων ενισχύσεων. Για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα παραχωρήθηκαν ποσά που ξεπερνούν τα €5.800,000 για τις δικαιούμενες επιδοτήσεις, σε περίπου 12.000 δικαιούχους. Ήδη ξεκίνησε η καταβολή των αγροπεριβαλλοντικών επιδοτήσεων του έτους 2016 και θα συνεχιστούν μέχρι και τον Οκτ.2017. 
 
Σε ό,τι αφορά τις βιολογικές καλλιέργειες εντός της εβδομάδας, ο ΚΟΑΠ θα ξεκινήσει την καταβολή των επιδοτήσεων για το 2016. Για το μέτρο 13 που αφορά τις μειονεκτικές περιοχές, παραχωρήθηκαν περίπου €16.7 εκατ. σε περίπου 18.000 αιτητές.
 
Ο κ. Ευθυμίου στάθηκε στο θέμα της στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας, σημειώνοντας πως με την επικείμενη έγκριση του φακέλου του χαλουμιού θα αυξηθούν οι ανάγκες του αιγοπρόβιου γάλακτος, οπότε, είπε, όλες οι προσπάθειες στρέφονται στην αύξηση της παραγωγής του αιγοπρόβιου γάλακτος.
 
Είπε ακόμα ότι ο Οργανισμός κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος παραχώρησε περί τα €4 εκ. σε περίπου 3000 αιγοπροβατοτρόφους ως αντιστάθμισμα των ζημιών που έχουν υποστεί κατά το ανομβριόπληκτο έτος 2015-2016. 
 
 
1ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού
Στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου ο Επίτροπος του ΚΟΑΠ ανακοίνωσε τη διοργάνωση του 1ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού, στις 4, 5 και 6 Αυγούστου στον Πρωταρά.
 
«Για ένα τριήμερο θα προβάλλουμε τα προϊόντα της γης μας, τις ικανότητες των ανθρώπων μας και την πολιτιστική μας παράδοση. Για ένα τριήμερο όλοι οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο χώρο που επιλέξαμε στον Πρωταρά, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το τι παράγει ο σπουδαίος μας τόπος, να δουν και να μιλήσουν με τους ανθρώπους του αλλά και να ψυχαγωγηθούν με καλλιτέχνες που όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησαν με πάθος και σοβαρότητα τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας και του Ελληνισμού γενικότερα», δήλωσε ο κ. Ευθυμίου.
 
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσω του πολιτισμού μπορείς και να δώσεις περισσότερα και να έχεις περισσότερο ενδιαφέρον από τον κόσμο» πρόσθεσε.
 
Στο φεστιβάλ θα υπάρχουν περίπτερα του Υπουργείου Γεωργίας και του ΚΟΑΠ που θα δίνουν πληροφορίες σχετικά με σχέδια, προγράμματα και επιδοτήσεις που ενδιαφέρουν τον αγροτικό κόσμο.
 
Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί πλούσιο πολιτιστικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα από καταξιωμένους καλλιτέχνες.
 
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και το φεστιβάλ θα ξεκινά στις 18.00 και θα ολοκληρώνεται στις 23.00 το βράδυ. Θα προσφέρονται και θα πωλούνται κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα.
 
Το φεστιβάλ έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα τελέσει τα εγκαίνια στις 4 Αυγούστου στις 20.00.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα