ΠΕΟ: Αποδέχτηκε την πρόταση της Υπ. Εργασίας για την ΑΤΑ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ έκανε αποδεκτή σήμερα το απόγευμα, σε συνεδρία του, την πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου για την απόδοση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).
 
«Αποδεχόμενοι αυτή τη φόρμουλα, επαναρχίζει ουσιαστικά να λειτουργεί ο θεσμός της ΑΤΑ, ύστερα από μια περίοδο πενταετούς παγώματος, γεγονός το οποίο από μόνο του, κατά τη δική μας εκτίμηση, αξιολογούμε ως ιδιαίτερα θετικό για τους εργαζόμενους» δήλωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, μετά τη συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου.
 
Αυτή η επανεκκίνηση σύμφωνα με την πρόταση, εξήγησε, θα γίνει ύστερα από ενσωμάτωση στους βασικούς μισθούς του τιμαριθμικού επιδόματος, έτσι ώστε κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2017 το τιμαριθμικό επίδομα σε όλους τους μισθούς να είναι μηδέν.
 
Αυτή, ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, «ήταν μια βασική θέση την οποία διεκδικήσαμε στο διάλογο, γιατί με αυτό τον τρόπο γίνεται ξεκάθαρο ότι κανένας μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί λόγω ΑΤΑ, επειδή το τιμαριθμικό επίδομα σήμερα είναι χαμηλότερο από εκείνο που ήταν στις 31/12/2012, ούτε πρόκειται να ισχύσουν διαφορετικοί τιμάριθμοι για διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων».
 
Από την 1η Ιανουαρίου 2018, όπως είπε, ο τιμάριθμος θα ξεκινήσει από το σημείο μηδέν και ο μηχανισμός θα συνεχίσει να λειτουργεί ενιαία για όλους τους εργαζόμενους από το ίδιο σημείο.
 
Σε ό,τι αφορά την απόδοση του 50% του τιμαριθμικού επιδόματος μόνο, για τα τρία πρώτα χρόνια μετά την επανεκκίνηση του θεσμού, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ θεωρεί, όπως είπε ο κ. Κυρίτσης, «ότι μπορούμε να την ανεχτούμε στα πλαίσια της καλής θέλησης και της δημιουργικής μας διάθεσης, αφού στα πλαίσια της πρότασης, πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα συνεχιστεί ο διάλογος για να καταλήξουμε στη μόνιμη ρύθμιση για απόδοση της ΑΤΑ».
 
Πρόσθεσε πως σαφώς αναφέρεται στην πρόταση της Υπουργού ότι αυτή η μόνιμη ρύθμιση θα βασίζεται στη φιλοσοφία της ΑΤΑ ότι θα πρέπει να αναπληρώνεται πλήρως η αγοραστική αξία του μισθού όταν υποσκάπτεται από τον πληθωρισμό.
 
«Η ετήσια καταβολή της ΑΤΑ, αντί της εξαμηνιαίας, καθώς και η αποδοχή ότι όταν υπάρχει οικονομική ύφεση δεν θα καταβάλλεται ΑΤΑ -που περιλαμβάνονται στην πρόταση – είναι επίσης ένδειξη της καλή μας θέλησης και της δημιουργικής μας προσέγγισης σαν συνδικαλιστική πλευρά πάνω σε αυτό το θέμα», είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ.
 
Ανέφερε ότι η ΠΕΟ δεν τρέφει αυταπάτες και γνωρίζει ότι μέχρι την επίτευξη του στόχου για λειτουργία της ΑΤΑ με τρόπο που να ανταποκρίνεται πλήρως στη φιλοσοφία της θα χρειαστεί να συνεχίσει την προσπάθεια και τον αγώνα. Ο κ. Κυρίτσης σημείωσε ότι  ιδιαίτερα τα τρία επόμενα χρόνια θα είναι πολύ σημαντικά και κάλεσε τους εργαζόμενους να παραμείνουν ενωμένοι και σε εγρήγορση για την αποτελεσματική προώθηση αυτού του στόχου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή