“Φτάνει πλέον με αυτή την ρετσινιά”

Υποδείξεις με αυστηρό ύφος προς την εφημερίδα New York Times προέβη την περασμένη εβδομάδα ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον Λεωνίδας Παντελίδης με αφορμή δημοσίευμα τους στις 20 Ιουλίου που έκαναν και πάλι λόγο για στενούς δεσμούς του Paul Manafort με τον Αμερικανό Πρόεδρο και τη διατήρηση λογαριασμών στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την χώρας μας ως μυστικό φορολογικό παράδεισο με δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Μάλιστα στο δημοσίευμα των New York Times γίνεται λόγος για αρχεία που εξασφάλισε στα χέρια της η εφημερίδα, με λογαριασμούς και οικονομικές καταστάσεις που εμπλέκουν τις κυπριακές αρχές και τραπεζικά ιδρύματα για τις οικονομικές δοσοληψίες του Manafort στην Ουκρανία και τη μεταφορά χρημάτων μέσω εταιρειών shell.

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Παντελίδη στο δημοσίευμα ο οποίος σε άρθρο του που δημοσίευσαν οι New York Times κάνει λόγο για αυθαίρετα συμπεράσματα από τη σύνταξη καθώς, όπως επισημαίνει, σε καμία περίπτωση τα αρχεία και έγγραφα που εξασφάλισε η εφημερίδα δεν στοιχειοθετούν την αυθαίρετη περιγραφή που δίνει ο συντάκτης για την Κύπρο ως «μυστικό φορολογικό καταφύγιο». 

«Επιτρέψτε μου να επισημάνω με όλο το σεβασμό ότι οι μυστικοί φορολογικοί παράδεισοι και δικαιοδοσίες συνήθως δεν κρατούν δημόσια αρχεία, δεν συνεργάζονται με τις Αρχές και θεωρείται απίθανο ότι θα παραχωρήσουν πληροφορίες σε δημοσιογράφους», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παντελίδης.

«Καθώς παρακολουθώ το όνομα της Κύπρου να διασύρεται ως χώρος ξεπλύματος ρώσικου μαύρου χρήματος και ως μυστικός φορολογικός παράδεισος, κατανοώντας μεν τον δημοσιογραφικό πειρασμό να εκμεταλλευτεί εσκεμμένα το όνομα μιας μικρής χώρας που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στη δαιμονοποίηση, μου προκαλεί έκπληξη δε το γεγονός ότι σοβαροί δημοσιογράφοι δεν μπορούν να αντιληφθούν την ανακολουθία που υπάρχει σε ιστορίες που βασίζονται σε πληροφορίες που παρέχονται είτε από τις κυπριακές αρχές είτε από άλλες κυπριακές πηγές για να υποστηρίξουν μια υπόθεση μυστικότητας».

Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον  κάλεσε τους δημοσιογράφους την επόμενη φορά που θα γράψουν παρόμοιας φύσεως άρθρα, να κάνουν τον κόπο και να  ελέγξουν πρώτα πόσο ψηλά βρίσκεται η Κύπρος στον κατάλογο των χωρών που συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες  τόσο του IMF όσο και της ΕΕ, καθώς και στις διεθνείς κριτικές για την Κύπρο κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή