Θέλουν αύξηση δαπανών σε βασικές κοινωνικές πολιτικές οι Κύπριοι

Αδικημένοι νιώθουν οι Κύπριοι, καθώς θεωρούν ότι οι πολίτες δεν έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες, με την επιτυχία να επηρεάζεται από διάφορες μεταβλητές, όπως για παράδειγμα αν προέρχονται από οικονομικά εύπορη οικογένεια.

Επίσης, η πλειοψηφία πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα στα εισοδήματα και επιθυμούν όπως η κυβέρνηση λάβει μέτρα. Συν τοις άλλοις, σημαντικό γεγονός, αποτελεί ότι οι Κύπριοι επιθυμούν διαφορετική κατανομή των εσόδων του κράτους που προέρχονται από τους φόρους και αύξηση δαπανών σε βασικές κοινωνικές πολιτικές, όπως μακροχρόνια φροντίδα, στέγη και σε άλλες οικογενειακές πολιτικές.

Τα πιο πάνω ευρήματα αντικατοπτρίζονται μέσα από την έρευνα που δημοσίευσε αυτό τον μήνα το Ευρωβαρόμετρο, με τίτλο «Δικαιοσύνη, ανισότητα και κινητικότητα μεταξύ των γενεών».

Ακολουθούν αναλυτικά τα ευρήματα που αφορούν την Κύπρο:

Δεν βλέπουν ίσες ευκαιρίες

Οι Κύπριοι δεν πιστεύουν ότι όλοι οι πολίτες στην χώρα έχουν ίσες ευκαιρίες, σε αντίθεση με τον μέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Συγκεκριμένα, στη δήλωση «σήμερα στη χώρα σας έχετε ίσες ευκαιρίες για να προχωρήσετε στη ζωή, όπως όλοι οι άλλοι», το 54% απάντησαν ότι διαφωνούν απόλυτα.

Επίσης, το 51% των Κυπρίων πιστεύουν ότι τα περισσότερα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή τους είναι άδικα, ενώ το 65% θεωρούν ότι οι πολίτες στην Κύπρο δεν παίρνουν αυτό που αξίζουν πραγματικά.

 

 

Από τι επηρεάζεται η επιτυχία

Σχετικά με το τι είναι σημαντικό για να πετύχει κάποιος στη ζωή, οι απόψεις των Κυπρίων συγκλίνουν αρκετά με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων.

Ειδικότερα, το 50% των Κυπρίων θεωρούν ότι η εκπαίδευση είναι απαραίτητο προσόν για την επιτυχία, το 47% πιστεύουν ότι είναι σημαντικό και το 2% ότι δεν είναι σημαντικό.

Σε σχέση με το αν η σκληρή δουλειά που οδηγεί προς την επιτυχία, το 25% θεωρούν ότι είναι απαραίτητη, το 64% σημαντική ενώ το 11% πιστεύουν ότι δεν διαδραματίζει κάποιο ρόλο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων πιστεύουν ότι για να πετύχει κάποιος στη ζωή πρέπει να προέρχεται από πλούσια οικογένεια, αφού το 25% απάντησαν ότι είναι κάτι απαραίτητο και το 52% σημαντικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερώτηση «πόσο επηρεάζει το φύλο στην επιτυχία (αν γεννηθήκατε άνδρας ή γυναίκα)» το 51% απάντησαν ότι δεν είναι σημαντικό.

 

Βλέπουν εισοδηματικές διαφορές

Οι πλείστοι Κύπριοι θεωρούν ότι υπάρχει χάσμα ως προς το εισόδημα. Συγκεκριμένα, το 81% των Κυπρίων δήλωσαν ότι το οι διαφορές ανάμεσα στα εισοδήματα των πολιτών είναι πολύ μεγάλα.  

Το 88% δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για να μειωθούν οι διαφορές στα εισοδήματα, με το 85% να υποστηρίζουν ότι τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. θα πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό.

 

Κατανομή των δημόσιων δαπανών

Σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες, και το πού πρέπει να κατανέμει η κυβέρνηση τα χρήματα που εισπράττει από τους φόρους, οι πλείστοι Κύπριοι επιθυμούν αύξηση δαπανών σε βασικές κοινωνικές πολιτικές.

Αναλυτικότερα, το 88% δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διανέμει περισσότερα στην μακροχρόνια φροντίδα, όπως είναι για παράδειγμα η νοσηλευτική φροντίδα για ηλικιωμένους.

Ακολουθεί η θέση των Κυπρίων (με ποσοστό 85%) για περισσότερες δημόσιες δαπάνες σε θέματα στέγασης, όπως είναι οι υπηρεσίες κοινωνικής στέγασης, τα επιδόματα στέγασης και η οικιστική ανάπτυξη.   

Στην ίδια θέση (με ποσοστό επίσης 85%) είναι οι οικογενειακές πολιτικές που αφορούν τη γονική άδεια, τα επιδόματα παιδικής μέριμνας και άλλα.

Ακολούθως, το 84% των Κυπρίων επιθυμούν από το κράτος να κατανέμει περισσότερα σε θέματα υποστήριξης εισοδήματος, όπως είναι για παράδειγμα οι παροχές σε χρήμα για άτομα με χαμηλό εισόδημα και κοινωνικά αποκλεισμένα.

Επίσης, η πλειοψηφία των Κυπρίων τάσσονται υπέρ της αύξησης των δημόσιων δαπανών σε συντάξεις (79%), στην στήριξη των ανέργων (77%), στον τομέα της υγείας (76%), στον τομέα της εκπαίδευσης (73%) και στον πολιτισμό (62%).

 

Οι απόψεις των Ευρωπαίων

Όσον αφορά τον μέσο όρο των ευρωπαίων πολιτών, το 47% των πιστεύουν ότι έχουν ίσες ευκαιρίες για να προχωρήσουν στη ζωή σε σύγκριση με άλλους, ενώ μόλις το 38% πιστεύουν ότι τα περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή τους είναι δίκαια.

Το 81% του πληθυσμού των κρατών μελών της Ε.Ε. πιστεύει ότι οι διαφορές στο εισόδημα είναι πολύ μεγάλες στη χώρα τους και το 78% πιστεύει ότι η κυβέρνησή τους θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανισότητες.

Παράλληλα, το 78% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι συνολικές δημόσιες δαπάνες για βασικές κοινωνικές πολιτικές πρέπει να αυξηθούν. Αξιοσημείωτο ότι, οι περισσότεροι πολίτες της Ε.Ε. τάσσονται υπέρ των πρόσθετων δαπανών για κοινωνικές πολιτικές, ιδίως στις νότιες χώρες.

Η αύξηση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και τη μακροχρόνια περίθαλψη είναι η κορυφαία προτεραιότητα σε όλες σχεδόν τις χώρες, ακολουθούμενη από την εκπαίδευση, τις συντάξεις, τη στέγαση και στη συνέχεια την εισοδηματική στήριξη και τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα ανεργίας.

Οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες, πιστεύουν ότι οι πρόσθετες κοινωνικές δαπάνες θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών (51%), με εναλλακτικές λύσεις να είναι η μείωση άλλων δημόσιων δαπανών (15%), η αύξηση των δημοσίων ελλειμμάτων (12%) ή η μη αύξηση των κοινωνικών δαπανών (16%).

 

 

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»