Νέα εποχή στη συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών Κύπρου-Ελλάδας

Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) υπέγραψαν τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 στη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια του διήμερου διεθνούς συνεδρίου BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ - CARIE) και η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α - HASDIG) σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής στην συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δυο χωρών. 

Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ  Δρ. Τάσος Κουνούδης ο Πρόεδρος της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α κύριος Νικόλαος Παπάτσας, παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίου Χαράλαμπου Πετρίδη και του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κυρίου Ιωάννη Παπαμελετίου. 

Στόχος του Μνημονίου είναι η εδραίωση και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών της Ελλάδας και της Κύπρου, τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφού οι εταιρείες των δύο χωρών συμμετέχουν ήδη σε κοινά Ευρωπαϊκά προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας. Η υπογραφή του Μνημονίου αποτελεί την βάση μιας νέας εποχής στενής συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου, στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, την ανάπτυξη νέων καινοτόμων συστημάτων και την εμπορική τους προώθηση στις διεθνείς αγορές. 

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Πετρίδης στην προσφώνηση του ανάφερε “Το Μνημόνιο Συνεργασίας που θα υπογραφεί σε λίγο μεταξύ του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ερευνητικής Καινοτομίας και του Ομίλου Ελληνικών Βιομηχανιών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας συμπληρώνει και προσθέτει αξία στο έργο μεταξύ των Κυβερνήσεων μας και ενισχύει τη θεσμική μας συνεργασία. Θέλω να εκφράσω την ειλικρινή εκτίμησή μου στον Κυπριακό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ερευνητικής Καινοτομίας και να σας διαβεβαιώσω ότι μπορείτε να βασίζεστε στην υποστήριξη και τη συνεργασία μας”

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α κύριος Νικόλαος Παπάτσας επεσήμανε "με το Μνημόνιο Συναντίληψης που η Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α και ο Κ.Σ.ΕΕΚ υπογράφουν σήμερα εδώ στη Λεμεσό, οι δύο πλευρές θέτουν τα θεμέλια για μια αμοιβαία επωφελή σχέση τόσο για την αμυντική βιομηχανία των κρατών μας, όσο και για τον Ελληνισμό και την ασφάλεια των πολιτών της Ελλάδας και της Κύπρου. Μέσα από αυτή τη συνεργασία μπορούμε να διεκδικήσουμε μαζί νέες αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο, να πείσουμε για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας νέους πελάτες, αξιοποιώντας αμοιβαία τα πλεονεκτήματα της κάθε πλευράς, να διεκδικήσουμε μαζί τα συμφέροντα μας στα πλαίσια της κοινής μας ευρωπαϊκής οικογένειας και των ευκαιριών που αυτή μας δίνει".  

Εκ μέρους του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ o Δρ. Κουνούδης τόνισε ότι “είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Κύπρο και για τις επιχειρήσεις μας το ότι σήμερα θέτουμε τα θεμέλια για βιομηχανικές συνεργασίες οι οποίες θα συμβάλουν τα μέγιστα στην άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου, στην ανάπτυξη της οικονομίας μας, αλλά και στην Εθνική μας υπερηφάνεια”

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών