ΚΟΕ: Προβλέπει μείωση πληθωρισμού το 2023 - Από 8,4% σε 3,2%

Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης το 2022 εκτιμάται ότι παρέμεινε ισχυρός και ανήλθε στο 5,6%, υποστηριζόμενος από τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας που καταγράφηκαν κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ το 2023, προβλέπεται να επιβραδυνθεί, στο 2,6%, με τους «κινδύνους για δυσμενέστερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες να κυριαρχούν», τονίζει το ΚΟΕ.

 Στο τεύχος Ιανουαρίου που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα, το ΚΟΕ αναφέρει πως το 2024, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται στο 2,8% και σημειώνει ότι οι προβλέψεις για το 2022 και το 2023 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 0,7 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, συγκριτικά με τις προβλέψεις στο τεύχος Οκτωβρίου.

«Σε συνθήκες παγκόσμιας επιβράδυνσης, το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης χρέους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο του πιστωτικού κινδύνου με συνεπακόλουθες προκλήσεις για τα δημόσια οικονομικά και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ειδικότερα ενόσω η πλήρης εφαρμογή του πλαισίου των εκποιήσεων καθυστερεί», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και ο υψηλός πληθωρισμός, καθώς και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να επηρεάσουν το 2023 «την εγχώρια δραστηριότητα άμεσα, αλλά και έμμεσα μέσω της ασθενέστερης παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας».

Αναφορικά με τους κίνδυνους για δυσμενέστερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες, το ΚΟΕ αναφέρει στο τεύχος Ιανουαρίου ότι «χαμηλότεροι από τους προβλεπόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης θα μπορούσαν να προκύψουν αν η επιβράδυνση στις οικονομίες των εμπορικών εταίρων της Κύπρου αποδειχθεί πιο σοβαρή από την αναμενόμενη».

Αναφέρει επίσης ότι περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων (κυρίως της ενέργειας), ως αποτέλεσμα γεωπολιτικών εντάσεων, ιδιαίτερα του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να επιτείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να συμπιέσουν περισσότερο τα πραγματικά εισοδήματα, επιβαρύνοντας τις προοπτικές.

Επιπλέον, σημειώνει πως οι κίνδυνοι για δυσμενέστερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές θα μπορούσαν να προκύψουν από ταχύτερες ή/και πιο απότομες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού του κράτους και του ιδιωτικού τομέα λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Τέλος, σε σχέση με τον πληθωρισμό (με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή), το ΚΟΕ αναφέρει πως προβλέπεται να μειωθεί από 8,4% το 2022 σε 3,2% το 2023. Το 2024, ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί στο 2,0%.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές