Φως... στην ΑΗΚ - Αρχίζουν διεργασίες για εργασιακά και ΑΠΕ

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν όλα τα μέρη την Παρασκευή από το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας για τα ζητήματα που αφορούν την ΑΗΚ, με την Πρόεδρο του ΔΣ του Οργανισμού να εκφράζει την πεποίθηση ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ΑΗΚ.

Συμφωνήθηκε όπως τα εργασιακά θέματα παραπεμφθούν από το ΔΣ της ΑΗΚ προς το Υπουργείο Εργασίας για διαμεσολάβηση, και να αρχίσουν εντατικές επαφές, και όπως γίνει μια εντατική διαβούλευση μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με στόχο να σταλεί μια επιπρόσθετη επιστολή προς τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ), η οποία να διευκρινίζει ακριβώς τους τρόπους με τους οποίους θα εμπλακεί η ΑΗΚ στον τομέα των ΑΠΕ.

Μετά από μία συνάντηση διάρκειας σχεδόν τεσσάρων ωρών, μεταξύ των Υπουργών Εργασίας, Ενέργειας και Οικονομικών, το Διοικητικό Συμβούλιο και τη διεύθυνση της ΑΗΚ και τις συντεχνίες των εργαζομένων του Οργανισμού, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΣΥΒΑΗΚ, και ΣΕΠΑΗΚ, ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, ανακοίνωσε ότι ήταν μια «πολύ παραγωγική, ενημερωτική, και αποδοτική συνάντηση, η οποία είχε αίσια κατάληξη».

Σημείωσε ότι όσον αφορά τα εργασιακά θέματα, συμφωνήθηκε να παραπεμφθούν από το ΔΣ της ΑΗΚ προς το Υπουργείο για διαμεσολάβηση, «και θα αρχίσουν εντατικές επαφές, στο Υπουργείο Εργασίας, για να έχουμε το ταχύτερο δυνατό μία κατάληξη».

Ενημερώνοντας για τα θέματα πολιτικής, η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, είπε ότι «όλοι συμφωνούμε ότι η ΑΗΚ, έχει και ρόλο στη δραστηριοποίηση στον τομέα των ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), αλλά και σημαντικότατο ρόλο στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου όπως επίσης και στην διασφάλιση της επάρκειας και της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας».

Επομένως, πρόσθεσε, όσον αφορά στο θέμα της δραστηριοποίησης της ΑΗΚ στις ΑΠΕ, έχει συμφωνηθεί όπως γίνει μια εντατική διαβούλευση μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με στόχο τάχιστα να σταλεί μια επιπρόσθετη επιστολή προς τη ΡΑΕΚ, η οποία να διευκρινίζει ακριβώς τους τρόπους με τους οποίους θα εμπλακεί η ΑΗΚ στον τομέα των ΑΠΕ, «βάσει βέβαια του προκαταρκτικού, σχεδίου που είχε υποβληθεί ήδη στην ΡΑΕΚ, με στόχο να εγκριθεί αυτό το πλάνο το συντομότερο δυνατό από τη ΡΑΕΚ».

Όσον αφορά τα θέματα της Δεκέλειας, είπε η Υπουργός, «όλοι συμφωνούμε και πάντα συμφωνούσαμε ότι ο χώρος παραγωγής της Δεκέλειας πρέπει να συνεχίσει να αξιοποιείται και για λόγους επάρκειας και για λόγους ενεργειακής ασφάλειας», και επομένως και πάλι βάσει του αναπτυξιακού πλάνου που ήδη έχει ετοιμάσει η ΑΗΚ και που ήδη έχει εγκριθεί από το ΔΣ του Οργανισμού, θα γίνει η διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, ούτως ώστε αυτό το αναπτυξιακό πλάνο να εγκριθεί και από το Υπουργείο Ενέργειας και να υποβληθεί συμπληρωματικά προς τη ΡΑΕΚ, μαζί με το σχέδιο δραστηριοποίησης στις ΑΠΕ, «που, έτσι κι αλλιώς όλα τα θέματα συνάδουν μεταξύ τους στην ολιστική αντιμετώπιση, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη και να υλοποιηθούν».

«Παράλληλα, θα συνεχίσει η διαβούλευση που κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο ίδιο μήκος κύματος και θεωρούμε ότι όλα αυτά θα έχουν μια αίσια κατάληξη τόσο για την ίδια τη βιωσιμότητα και τον ρόλο της ΑΗΚ, όσο βέβαια και για τον καταναλωτή με τη μείωση των τιμών αλλά και την πράσινη μετάβαση», είπε η κ. Πηλείδου.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των ελέγχων, που θα διεξάγονται σε σχέση με τα θέματα του Υπουργείου Μεταφορών και τα σημεία φόρτισης, θα ξεκινήσει μια διαβούλευση με το Υπουργείο Μεταφορών, επίσης το συντομότερο, σημείωσε. «Θεωρούμε ότι είναι θέματα τα οποία εύκολα μπορούν να επιλυθούν και ήδη έχουν προκαταρκτικά συμφωνήσει με τον Υπουργό Μεταφορών ότι αυτή η διαβούλευση θα γίνει άμεσα ούτως ώστε να επιλυθούν και εκεί τα θέματα τα οποία έχουν προκύψει, και εκεί όπου χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες τροπολογίες στο νομοσχέδιο που έχει υποβληθεί στη Βουλή», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θα προλάβουν να γίνουν όλα αυτά πριν από το τέλος της θητείας τους, οι δύο Υπουργοί απάντησαν θετικά.

Η κ. Πηλείδου σημείωσε ότι το αναπτυξιακό πλάνο της ΑΗΚ έχει ήδη εγκριθεί από το ΔΣ του Οργανισμού. «Εμείς έχουμε ήδη κάποιες πληροφορίες σε σχέση με τα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται και θεωρώ ότι ήδη είμαστε λίγο-πολύ σε συμφωνία σε σχέση με αυτά που θα υποβληθούν στην ΡΑΕΚ», είπε. Πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ούτως ώστε πριν το τέλος Φεβρουαρίου να οριστικοποιηθούν όλα τα θέματα.

Ο κ. Κούσιος είπε ότι, αν υπάρξει καλή θέληση από όλους, υπάρχει αρκετός χρόνος «για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται».

Ο κ. Κούσιος ευχαρίστησε την κ. Πηλείδου, τον Υπουργό Οικονομικών, το ΔΣ και τη διεύθυνση της ΑΗΚ, τους εργαζόμενους αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες «για την παραγωγική, εποικοδομητική  διαβούλευση που είχαμε, η οποία είχε ως στόχο όχι μόνο να επιλυθούν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν αλλά και να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες της ΑΗΚ στους συμπολίτες μας και να διασφαλίσουμε και τη βιωσιμότητά της».

Η Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Δέσποινα Παναγιώτου​​ Θεοδοσίου σε δικές της δηλώσεις, σημείωσε ότι, σήμερα, «θεωρούμε ότι έχουμε διασφαλίσει και τη βιωσιμότητα της ΑΗΚ αλλά και ότι ο ρόλος της ως ένας πυλώνας στο ενεργειακό τοπίο της Κύπρου, θα συνεχίσει».

Εκ μέρους του ΔΣ της ΑΗΚ, εξέφρασε την ευχαρίστησή τους, «που επιτέλους έχουμε καταλήξει». Η κ. Θεοδοσίου ευχαρίστησε και τους τρεις Υπουργούς, «για την εξαιρετική συνεργασία, που έχουμε και είχαμε όλους αυτούς τους μήνες», αλλά και τις διευθύνσεις και την υπηρεσία των Υπουργείων, και τις συντεχνίες «για την εποικοδομητική τους στάση και τη διαχρονική συνεργασία, όχι μόνο για τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα ή συζητάμε τον τελευταίο καιρό, αλλά για όλα τα θέματα που αφορούν την Αρχή Ηλεκτρισμού». Ευχαρίστησε επίσης τη Διεύθυνση και την Υπηρεσία της Αρχής Ηλεκτρισμού, γιατί, όπως είπε, ιδιαίτερα τις τελευταίες βδομάδες, έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά για την προετοιμασία για τη συνάντηση.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ, Κυριάκος Ταφούνας, σημείωσε ότι, όντως, «είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις θέσεις μας για τα σοβαρά θέματα που αναδείξαμε και μας απασχολούσαν το τελευταίο διάστημα», αναφέροντας ότι έγινε πράγματι συζήτηση που σε κάποια σημεία ήταν και έντονη. «Το ευχάριστο είναι ότι είχαμε κατάληξη επί όλων των θεμάτων. Είμαστε ικανοποιημένοι και θα αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις, καταλήξεις, επιστολές, για τα όσα παρουσιάστηκαν προηγουμένως, τόσο από τον Υπουργό Εργασίας, όσο και από την κυρία Υπουργό Ενέργειας», πρόσθεσε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους στους τρεις Υπουργούς το ΔΣ της ΑΗΚ και τον Γενικό Διευθυντή της Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι μιας πέμπτης συντεχνίας υπαλλήλων της ΑΗΚ, της ΑΣΤΕΠΑΗΚ, είχαν νωρίτερα μια 20λεπτη συνάντηση με τους Υπουργούς, το ΔΣ και τη διεύθυνση της ΑΗΚ, και αποχώρησαν λόγω της διαφωνίας των άλλων τεσσάρων συντεχνιών να παρακαθήσουν στην ίδια συνάντηση μαζί τους, σημειώνοντας ότι διαφώνησε με τις τοποθετήσεις τους και δεν συμμετείχε στα μέτρα που είχαν ληφθεί.

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»