Η εύρεση εργασίας το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων

Στη διεξαγωγή του 4ου κατά σειρά Νεοβαρόμετρου προχώρησε ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, με στόχο την αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης των νέων και τη διερεύνηση των απόψεων και των αντιλήψεων τους για διάφορα θέματα, όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση και η συμμετοχή στα κοινά.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διερεύνηση των στάσεων και των προθέσεων της νεολαίας για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές.

Το Νεοβαρόμετρο διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΟΝΕΚ από τον οργανισμό IMR- Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2022. Στην έρευνα, έλαβαν μέρος 1000 νέοι και νέες, ηλικίας 14-35 ετών, οι οποίοι επιλέγηκαν με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, ικανοποιημένη από τον τρόπο ζωής της φαίνεται να είναι η πλειοψηφία των νέων σήμερα (80%). Η εύρεση εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για ποσοστό 46% των νέων. Σημείο εξέχουσας σημασίας αποτελεί η ανάδειξη των οικονομικών ζητημάτων, με ποσοστό 33% να αναφέρει τα οικονομικά προβλήματα και την ακρίβεια, 22% τους χαμηλούς μισθούς και 20% το στεγαστικό.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, το 52% απάντησε σίγουρα ναι, το 18% μάλλον ναι, το 13% μάλλον όχι, το 9% σίγουρα όχι και το 8% δεν έχω αποφασίσει ακόμη.

Οι σημαντικότεροι λόγοι που οδηγούν τη νεολαία στις κάλπες είναι η σημαντικότητα που προσδίδουν στην ψήφο τους (55%) αλλά και το αίσθημα του καθήκοντος ως ενεργοί πολίτες (44%).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα τρία σημαντικότερα ζητήματα που θα καθορίσουν την ψήφο της νεολαίας για τις Προεδρικές είναι η οικονομία (36%), το Κυπριακό (14%) και η κοινωνική πολιτική (12%).

Ανεξάρτητα από την πρόθεση ψήφου, η τιμιότητα (48%) και η ανθρωπιά (40%) είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που αναμένει η μεγαλύτερη μερίδα νέων να διαθέτει το άτομο που θα αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μπορείτε να δείτε όλα τα αποτελέσματα του 4ου Νεοβαρόμετρου ΕΔΩ.

Δειτε Επισης

Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση