Τέλος το ανεργιακό για όσους αποχωρούν εθελούσια-Παράνομη η καταβολή

Όσοι υπάλληλοι αξιοποιούν σχέδια εθελούσιας αποχώρησης δεν θα λαμβάνουν πλέον ανεργιακό επίδομα, καθώς η καταβολή του κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει απόφαση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μην παρέχει ανεργιακό επίδομα σε τραπεζικούς υπαλλήλους που αποχώρησαν εθελούσια από την εργασία τους και πήραν αποζημίωση, ο υπουργός Εργασίας Κούσιος είπε ότι υπήρξε μια δικαστική απόφαση που δεν δικαίωνε τον αιτητή.

«Όταν πληροφορηθήκαμε για την απόφαση ζητήσαμε νομική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου δεν μπορεί να καταβληθεί το ανεργιακό επίδομα στους συγκεκριμένους αφυπηρετήσαντες υπαλλήλους των τραπεζών», είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για τους τραπεζικούς υπαλλήλους αλλά για οποιονδήποτε αποχωρεί εθελούσια βάσει σχεδίου.

Σημείωσε επίσης πως πληροφορήθηκε ότι έλαβαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία επιστολή, με την οποία τους ζητείται να ανακτήσουν τα ποσά που έχουν δοθεί προηγουμένως σε υπαλλήλους που αφυπηρέτησαν εθελούσια.

Ο κ. Κούσιος πρόσθεσε ότι ακούει δηλώσεις από υποψηφίους ότι θα πρέπει να καταβληθεί το ανεργιακό και διερωτάται πώς θα καταβληθεί αν ο νόμος, η δικαστική απόφαση, η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι εκεί.

«Με ποιο τρόπο; Θα παρανομήσουμε; Αν υπάρχει εξουσιοδότηση νόμου σίγουρα το κάνουμε, όπως το κάναμε», είπε.

Ανέφερε ότι δεν είναι δίκαιο να έχει αποδοθεί σε προηγούμενους αφυπηρετήσαντες ανεργιακό και σήμερα να μην το πράττουν, ωστόσο, διερωτήθηκε κατά πόσο πρέπει να συνεχίσουν να πράττουν το λάθος που έκαναν στο παρελθόν.

«Είναι θερμή παράκληση να περιοριζόμαστε στα θέματα που μας εξουσιοδοτεί ο νόμος. Και είναι πολύ απλό ας τροποποιήσουν τη νομοθεσία», σημείωσε. «Εφόσον έχουν εντοπίσει το θέμα πρέπει να είμαστε νομοταγείς και να εφαρμόζουμε τις πρόνοιες του νόμου», κατέληξε.

Δειτε Επισης

ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης