Σε χαμηλό ενός έτους ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, σηματοδοτώντας ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών μπορεί να έχουν τελειώσει.

Καθώς τα αμερικανικά νοικοκυριά αντιμετώπιζαν υψηλό πληθωρισμό δεκαετιών το περασμένο έτος, η Federal Reserve αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού της με πρωτοφανή ρυθμό από τη δεκαετία του 1980, με την ελπίδα να "παγώσει" τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε για έκτο συνεχόμενο μήνα, παράλληλα με την επιθετική εκστρατεία της Fed, τροφοδοτώντας την ελπίδα για ανακούφιση από την απότομη αύξηση των επιτοκίων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) τον περασμένο μήνα αυξήθηκε 6,5 τοις εκατό από πέρυσι, τη μικρότερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2021, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Αυτό το ποσοστό είναι επίσης χαμηλότερο από την άνοδο 7,1% του Νοεμβρίου.

«Ο δείκτης για τη βενζίνη ήταν μακράν ο μεγαλύτερος συντελεστής στη μηνιαία μείωση όλων των ειδών», ανέφερε το Υπουργείο.

Αν και υπάρχει ακόμα δρόμος για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, «προφανώς κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την Πέμπτη. «Και υπάρχει περισσότερος χώρος αναπνοής για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις οικογένειες», είπε.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανέβηκε στο 9,1% τον περασμένο Ιούνιο, σημειώνοντας υψηλό 40 ετών, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε το παγκόσμιο κόστος τροφίμων και ενέργειας.

Αν και ο ρυθμός έχει χαλαρώσει, παραμένει μακριά από τον στόχο του 2% της Fed.

Οι τιμές των καυσίμων στα πρατήρια έπεσαν τον περασμένο μήνα λόγω της χαμηλότερης παγκόσμιας ζήτησης και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Ενώ ο δείκτης τροφίμων ενισχύθηκε από μήνα σε μήνα τον Δεκέμβριο, ο ρυθμός επιβραδύνθηκε επίσης, σύμφωνα με στοιχεία. Ωστόσο, τα στοιχεία που αυξήθηκαν περιλαμβάνουν τη στέγη, οικιακά έπιπλα και ασφάλιση αυτοκινήτων.

Αφαιρώντας τα ευμετάβλητα τμήματα τροφίμων και ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,3% από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Αυτή ήταν μια ελαφρά αύξηση από το 0,2% του Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας ότι η μάχη για τον περιορισμό του κόστους δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Δειτε Επισης

Μονόωρη απεργία μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΡΙΚ
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός