Επαναφέρουν τον μπαμπούλα των μέτρων οι συντεχνίες στην ΑΗΚ

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται η συνάντηση μεταξύ των συντεχνιών της ΑΗΚ και της Κυβέρνησης σχετικά με τα αιτήματα των εργαζομένων του οργανισμού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Κυριάκος Ταφούνας, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται η λήψη νέων μέτρων από πλευράς εργαζομένων σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Ταφούνας, οι συντεχνίες αναμένουν να κληθούν σε συνάντηση με την Κυβέρνηση με την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει εντός της εβδομάδας, δεδομένου πως είχαν ήδη διαμηνύσει πριν τις γιορτές πως ήταν ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι δύο αυτές εβδομάδες για να λάβει χώρα ο απαραίτητος διάλογος προκειμένου να υπάρξει κάποια κατάληξη στα θέματα που έχουν θέσει οι εργαζόμενοι.

«Προς το παρόν μια τέτοια συνάντηση δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Υπήρξε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κούσιο την περασμένη Τετάρτη κατά την οποία ζήτησε λίγο ακόμα χρόνο για να προετοιμαστεί. Από πλευράς μας ήταν ξεκάθαρο ότι θα ήταν σωστό να γίνουν οι συναντήσεις εντός αυτής της εβδομάδας για να δούμε πού οδεύουμε», συμπλήρωσε σχετικά.

Αναφορικά με ενδεχόμενη ανησυχία για την προϊούσα καθυστέρηση, ο κ. Ταφούνας είπε ότι αυτή η καθυστερηση δεν θα έπρεπε να προκύψει εφόσον τα θέματα είναι πολύ γνωστά, είτε αυτά αφορούν τη στελέχωση του οργανισμού, είτε το μέλλον του σταθμού στη Δεκέλεια, είτε ακόμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου μετά την απόφαση της ΡΑΕΚ πριν το καλοκαίρι να αποκλείσει εντελώς την ΑΗΚ υπήρξαν κάποιες εξελίξεις όπου αφέθηκε να εννοηθεί ότι η ΑΗΚ θα μπορούσε με έναν σωστό προγραμματισμό να προχωρήσει.

«Δυστυχώς, από πληροφόρηση που έχουμε η τοποθέτηση του Υπουργείου και η προώθηση τουλάχιστον του δεκαετούς προγράμματος που ετοίμασε η ΑΗΚ όσον αφορά τη δραστηριοποίηση σε ΑΠΕ έχει πάει προς τη ΡΑΕΚ μέσω του Υπουργείου με δύο προϋποθέσεις, οι οποίες ουσιαστικά δεν αφήνουν περιθώρια, τουλάχιστον σύντομα, στην ΑΗΚ να δραστηριοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα», προσέθεσε σχετικά

Συμπλήρωσε πως η μια προϋπόθεση είναι ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνει και απόσυρση συμβατικής παραγωγής με την όποια δραστηριοποίηση στις ΑΠΕ, κάτι που η ΑΗΚ θεωρεί ανέφικτο, σημειώνοντας πως το Υπουργείο έχει ήδη ζητήσει από την ΕΕ παράταση των έξι παλαιών μονάδων της Δεκέλειας έως το 2029, ενώ ο δεύτερος όρος έχει να κάνει με την όποια ενδεχόμενη ανάπτυξη απαιτηθεί στα δίκτυα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγή.

«Θεωρούμε ότι αυτοί οι δύο όροι παραπέμπουν το θέμα στις ελληνικές καλένδες, ενώ υπάρχουν αιτήσεις στη ΡΑΕΚ από πλευράς ΑΗΚ μέσα από τον διαγωνισμό που προκήρυξε η πρώτη για την εξεύρεση γης για σκοπούς χρήσης ΑΠΕ οι οποίες έχουν παραμείνει στάσιμες και αν προχωρήσουν μπορούν να ενωθούν άμεσα στο δίκτυο σε περιοχές που υπάρχει ευχέρεια», υπογράμμισε σχετικά.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα νέων κινητοποιήσεων από πλευράς εργαζομένων της ΑΗΚ σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας κατά την προσεχή συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ είπε ότι οι εργαζόμενοι είχαν αναστείλει τα μέτρα ενόψει πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε για τη λήψη σωστών αποφάσεων σε ό,τι αφορά τον τομέα και ειδικότερα για θέματα που έχουν να κάνουν και με τη σωστή λειτουργία της ΑΗΚ, αλλά και το κόστος που επωμίζεται ο καταναλωτής.

«Δεν θα αποκλείσω το ενδεχόμενο να επαναφέρουμε τα μέτρα αν και εφόσον δεν υπάρχουν σωστές αποφάσεις το ερχόμενο διάστημα», κατέληξε ο κ. Ταφούνας.

Δειτε Επισης

Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού