Βελτιώθηκε το οικονομικό κλιμα τον Δεκέμβριο

Τον Δεκέμβριο του 2022 το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 3,3 μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο σημειώνει ωστόσο ότι η βελτίωση πιθανόν να είναι πρόσκαιρη και εύθραυστη, αφού συνοδεύεται από αύξηση της αβεβαιότητας.

Όπως αναφέρεται, η αύξηση του ΔΟΣ οφείλεται στην ενδυνάμωση του επιχειρηματικού και του καταναλωτικού κλίματος, με τη μεγαλύτερη βελτίωση να καταγράφεται στον τομέα των υπηρεσιών. Η ενίσχυση του κλίματος στις υπηρεσίες, συνεχίζει η ανακοίνωση, ήταν αποτέλεσμα θετικότερων αξιολογήσεων για την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.

Σημειώνεται ότι στο λιανικό εμπόριο, οι ευνοϊκότερες απαντήσεις σχετικά με τις πρόσφατες και αναμενόμενες πωλήσεις οδήγησαν στην άνοδο του κλίματος. Η ενδυνάμωση του κλίματος στις κατασκευές , προσθέτει η ανακοίνωση, προήλθε από βελτιωμένες αξιολογήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι στη μεταποίηση, το κλίμα καλυτέρευσε ελαφρώς, λόγω θετικότερων αξιολογήσεων για τις τρέχουσες συνολικές παραγγελίες και πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τη μελλοντική παραγωγή.

Τον Δεκέμβριο, προστίθεται, οι καταναλωτές εμφανίστηκαν λιγότερο απαισιόδοξοι για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, με αποτέλεσμα το καταναλωτικό κλίμα να καταγράψει μικρή άνοδο.

Υπογραμμίζεται ότι η βελτίωση του κλίματος που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο πιθανόν να είναι πρόσκαιρη και εύθραυστη, αφού συνοδεύεται από αύξηση της αβεβαιότητας. Τον Δεκέμβριο, αναφέρει η ανακοίνωση, η αβεβαιότητα στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε σημαντικά, οδηγώντας σε άνοδο του Δείκτη Οικονομικής Αβεβαιότητας για την Κύπρο. Η αβεβαιότητα στους υπόλοιπους τομείς και ανάμεσα στους καταναλωτές υποχώρησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων των επιχειρηματιών και καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και των προσδοκιών τους για διάφορα οικονομικά μεγέθη. Τα στοιχεία συλλέγονται μηνιαία, βάσει εναρμονισμένων ερωτηματολογίων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και καλύπτουν τους τομείς των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου, των κατασκευών, της μεταποίησης, καθώς και καταναλωτές. Η χρησιμότητα αυτών των στοιχείων έγκειται στις προπορευόμενες πληροφορίες που περιέχουν για την εξέλιξη διαφόρων μακροοικονομικών μεγεθών.

Όπως αναφέρεται η χρησιμότητα αυτών των στοιχείων έγκειται στις προπορευόμενες πληροφορίες που περιέχουν για την εξέλιξη διαφόρων μακροοικονομικών μεγεθών. Τα στοιχεία παρουσιάζουν τη διαφορά του ποσοστού των ερωτηθέντων που απάντησαν θετικά από το ποσοστό αυτών που εκφράστηκαν αρνητικά.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες περιέχουν ερωτήσεις που αφορούν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών και τις προσδοκίες τους για το προσεχές μέλλον. Για κάθε τομέα υπολογίζεται ένας δείκτης που αντανακλά το γενικό κλίμα στον συγκεκριμένο τομέα.

Αναφέρεται ότι για την παρουσίαση της ευρύτερης οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο δημοσιεύεται ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ-ΚΟΕ) ο οποίος αποτελείται από σταθμισμένες απαντήσεις που αφορούν την τρέχουσα κατάσταση και τις προσδοκίες από όλους τους τομείς. Η στάθμιση του δείκτη λαμβάνει υπόψη τη συνεισφορά του κάθε τομέα στο ΑΕΠ της Κύπρου.

Υπογραμμίζεται ότι οι έρευνες διεξάγονται ανάμεσα σε ανώτερα στελέχη εταιρειών σε δείγμα το οποίο δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα σε μεγαλύτερες επιχειρηματικές μονάδες. Η έρευνα καταναλωτών γίνεται με τη χρήση τυχαίου δείγματος. Οι έρευνες διεξάγονται μεταξύ της πρώτης και της τρίτης εβδομάδας του κάθε μήνα.

Προστίθεται ότι η καταγραφή του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο διεξάγεται μέσω της συμμετοχής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants Ltd, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Joint Harmonised European Union Programme of Business and Consumer Surveys. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Οικονομικών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες