Στα €3 δισ. η συνεισφορά του τομέα ICT στην οικονομία το 2022

Στα €3 δισεκατομμύρια εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 2022 η συνεισφορά του τομέα των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας (ICT), ενισχύοντας την διαφοροποίηση και την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Παράλληλα, με βάση τα τελευταία στοιχεία για το 2022, μέσω της Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών του Υπουργείου Εμπορίου εξυπηρετήθηκαν πέραν των 1.200 ξένων εταιρειών, ενώ εκδόθηκαν συνολικά 9.800 θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένο προσωπικό, κάτι που ενίσχυσε τόσο τις επενδύσεις όσο την εγχώρια κατανάλωση και κατά συνέπεια το κυπριακό ΑΕΠ.

Τη ραγδαία ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας και τη συνεισφορά στην κυπριακή οικονομία αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναβάθμισε κατά 2,4% την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης στην Κύπρο φέτος (5,6%). «Αυτό οφείλεται στην καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση του τουρισμού και στον αντίκτυπο από τον αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνολογίας», ανέφερε η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση του μεταμνημονιακού ελέγχου.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), Ευγένιος Ευγενίου, τόνισε πως η ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας είναι βαρύνουσας σημασίας για την Κύπρο, καθώς πέραν της συνεισφοράς του στην οικονομία έχει καθοριστική συμβολή στη διαφοροποίηση του οικονομικού μοντέλου της χώρας και στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Με βάση τα στοιχεία, η συνεισφορά του τομέα ICT στην οικονομία εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα €3 δισ το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 58% σε σύγκριση με €1,9 δισ το 2021. Στον τομέα περιλαμβάνονται και οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών, αλλά η αύξηση πέραν του €1 δισ, εν μέσω της κρίσης με τον πόλεμο της Ουκρανίας, μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην προσέλκυση ξένων εταιρειών και στην κάθοδο εξειδικευμένου προσωπικού στην Κύπρο.

Το Σχέδιο για προσέλκυση εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης και ταλέντου, συνδυάζει κίνητρα που προτάθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, ψηφίστηκαν από τη Βουλή και υλοποιούνται μέσα από συνεργασία του Invest Cyprus, με το Υπουργείο Ενέργειας, το  Υπουργείο Εσωτερικών και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

«Αυτές οι επιδόσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο καρπός της συλλογικής προσπάθειας και δράσης κυβέρνησης, Βουλής, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε ο κ. Ευγενίου, προσθέτοντας πως αποδεικνύεται, λοιπόν, περίτρανα πως όταν θέλουμε, μπορούμε να εργαστούμε συλλογικά και να φέρουμε θετικά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Invest Cyprus, «παρά το γεγονός πως το 2023 οι οικονομικές προκλήσεις θα συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα έντονες, εντούτοις, είμαστε αισιόδοξοι πως το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης για εγκατάσταση στην Κύπρο θα διατηρηθεί αμείωτο».

Προσέλκυση πέραν των 1.200 εταιρειών

Εξάλλου με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, το 2022 έχουν επιδείξει, εγγράφως στον Invest Cyprus, ενδιαφέρον για να δημιουργήσουν ή να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο πέραν των 35 μεγάλων ξένων εταιρειών.

Οι περισσότερες επιστολές πρόθεσης (Letters of Intent) για επενδύσεις στην Κύπρο προέρχονταν από πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, με τις πλείστες από αυτές να έχουν ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις στην Κύπρο, ενώ πολλές άλλες βρίσκονται στα σκαριά.

Οι επενδύσεις αυτές είχαν θετικό αντίκτυπο και άλλους τομείς της οικονομίας όπως είναι η εκπαίδευση, ο τομέας της υγείας, η βιομηχανία της φιλοξενίας, τα επενδυτικά ταμεία και η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, η ενέργεια, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και τα ακίνητα.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσω της Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών του Υπουργείου Εμπορίου, εξυπηρετήθηκαν πέραν των 1.200 εταιρειών, οι οποίες εμπίπτουν στα σχετικά κριτήρια επιλεξιμότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Μετανάστευσης, κατά το 2022 εκδόθηκαν 9.800 άδειες εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό και 8.100 μέλη οικογενειών μετακόμισαν στην Κύπρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης Greenfield FDI Performance Index, κατάδειξε ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στις 10 κορυφαίες χώρες για την ανάκαμψη των επενδύσεων μετά την πανδημία με αύξηση 150% το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφηκε σημαντική αύξηση 600% των επενδύσεων στον τομέα τεχνολογίας σε σύγκριση με το 2019.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές