Το νέο σχέδιο ενίσχυσης συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα

Το  νέο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και το οποίο επιλύει μια βασική χρονοβόρα αδυναμία του υφιστάμενου συστήματος, αφού αποσυνδέει την αίτηση χαμηλοσυνταξιούχου από την αντίστοιχη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), παρουσίασε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο σε συνέντευξη Τύπου, η κ. Ανθούση είπε πως βάσει των εκτιμήσεων του Υφυπουργείου, το νέο σχέδιο υπολογίζεται να καλύψει επιπλέον 1.200 κατά μέσο όρο, κρίνοντας από τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων παρατάσεων που είχαν δοθεί βάσει του προηγούμενου συστήματος μέχρι και το 2020.

«Το νέο σχέδιο, πέραν της αποκατάστασης μικρών αδυναμιών που ίσχυαν μέχρι τώρα, αποτελεί το επιστέγασμα του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων», ανέφερε η κ. Ανθούση στη συνέντευξη Τύπου.

Η κ. Ανθούση τόνισε οι 30.000 συνταξιούχοι που είναι ήδη δικαιούχοι του επιδόματος ενίσχυσης χαμηλοσυνταξιούχου δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου στήριξη, αφού θα υπαχθούν αυτόματα στο νέο σχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι το νέο σχέδιο είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 30 Νοεμβρίου.

«Πρόκειται», είπε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, «για μια σημαντική απόφαση που έρχεται μετά από άλλες τρεις αναθεωρήσεις του σχεδίου που προηγήθηκαν το 2016, το 2019 και το 2020 από την παρούσα κυβέρνηση, αυξάνοντας σταδιακά το μέγιστο μηνιαίο επίδομα κατά 105% στον μέσο όρο παροχής οικονομικής βοήθειας ανά άτομο από το 2013 μέχρι σήμερα και διασφαλίζοντας ότι όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν συνολικά εισοδήματα πάνω από το όριο της φτώχειας».

Η κ. Ανθούση τόνισε πως σημαντική παράμετρος του νέου Σχεδίου είναι η αποσύνδεση της παροχής του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων από την υποχρέωση για παράλληλη υποβολή αίτησης για το ΕΕΕ.

«Η πρόνοια αυτή προκαλούσε μεγάλες καθυστερήσεις στον χρόνο εξέτασης των αιτήσεων και καταβολής των επιδομάτων τόσο για τους δικαιούχους του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων όσο και του ΕΕΕ, αλλά και σύγχυση στους αιτητές. Συνεπώς, τροποποιείται και απλοποιείται η διαδικασία με ξεχωριστή αίτηση για το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων για να εξετάζεται μόνο η αίτηση για το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων», πρόσθεσε. 

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, στο νέο σχέδιο θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και όσοι από τους χαμηλοσυνταξιούχους λάμβαναν το αντίστοιχο Επίδομα πριν το 2014 και μέχρι και τη λήξη της παράτασης που είχε δοθεί από την Κυβέρνηση το 2020 δεν εξάσκησαν το δικαίωμά τους για τους δικούς τους λόγους ή λόγω άγνοιας.

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων του Υφυπουργείου, Γιάννος Βασιλειάδης τόνισε πως το νέο σχέδιο διορθώνει «την πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων».  

«Από την 1η Ιανουαρίου 2023», είπε, «θα υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών του τρόπου εξέτασης και των χρονικών περιθωρίων και της υποβολής της αίτησης έτσι ώστε να γίνεται με το συντομότερο δυνατό τρόπο».

Εξάλλου, με βάση την παρουσίαση, ένα νοικοκυριό με ένα συνταξιούχο θα λαμβάνει συνολικό μηναίο επίδομα από €710 μέχρι €834, ενώ νοικοκυριά με δύο συνταξιούχους θα λαμβάνουν συνολικό μηναίο επίδομα από €1.210 μέχρι €1.271.

Το νέο σχέδιο παραχωρεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης σε όλους ανεξαιρέτως τους χαμηλοσυνταξιούχους περιλαμβανομένων και των πρώην ληπτών.

Επίσης γίνεται επέκταση του διαστήματος ελέγχου αποξένωσης της περιουσίας από 24 μήνες σε 36 μήνες, ενώ εισάγεται κριτήριο καταθέσεων μέχρι €30.000 για την παροχή Πασχαλινού Επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Δικαιούχοι είναι συνταξιούχοι και Νοικοκυριά Συνταξιούχων με ετήσιο συνολικό εισόδημα κάτω από το καθορισμένο όριο της φτώχειας  (περιλαμβανομένης της σύνταξης όλων των μελών του νοικοκυριού). Επίσης, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν πλέον και τα πρόσωπα που λάμβαναν το Επίδομα μέχρι τον 9/2014, ανεξαρτήτως εάν δεν είχαν υποβάλει αίτηση για ΕΕΕ μέχρι τον 12/2020, καθώς επίσης και όσοι εξ αυτών υπέβαλαν αίτηση και απορρίφθηκε.

Παράλληλα, το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα του νοικοκυριού είναι κάτω από το εισοδηματικό όριο, το οποίο ανέρχεται στις €10.324 για μονήρες νοικοκυριό και στις €15.486 για νοικοκυριό δύο ατόμων, αναπροσαρμοζόμενο ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας.

Βάσει του σχεδίου, οι καταθέσεις των εν δυνάμει δικαιούχων δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις €100.000 συνολικά ανά νοικοκυριό, λαμβάνοντας υπόψη και οποιεσδήποτε αποξενώσεις καταθέσεων έγιναν κατά την περίοδο των 36 μηνών που προηγούνται του έτους υποβολής αίτησης.

Δεν αφήνω την αίτηση και φεύγω

Σε ερωτήσεις για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξέταση των αιτήσεων, η κ. Ανθούση τόνισε την ανάγκη οι ενδιαφερόμενοι να κλείνουν ραντεβού στα κέντρα εξυπηρέτησης, προκειμένου να γίνεται σωστή καταγραφή και να υπάρχει καθοδήγηση από εξειδικευμένους λειτουργούς, αφού μέχρι τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων ήταν ημιτελής, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην εξέτασή τους.

«Ο σκοπός που έγιναν τα σημεία εξυπηρέτησης με λειτουργούς της Υπηρεσίας Διαχείρισης, που είναι εκπαιδευμένοι, είναι για να γίνεται καταχώρηση εκείνη την ώρα. Άρα χρειάζεται ραντεβού και είναι θέμα νοοτροπίας και κουλτούρας να κλείνουμε ραντεβού. Καλύτερα να δοθεί μισή ώρα για έγκαιρη και σωστή προσκόμιση στοιχείων και καθοδήγηση παρά να αφήνουμε την αίτηση μας και να έχουμε άλλες χρονοβόρες διαδικασίες».

Πιλοτική εφαρμογή ηλεκτρονικής αίτησης για το ΕΕΕ

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνεται και ηλεκτρονική υποβολή, η κ. Ανθούση είπε πως απώτερος στόχος είναι η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, για να σημειώσει ωστόσο ότι επειδή υπήρξαν ανησυχίες από τα άτομα της τρίτης ηλικίας ότι δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά θα διατηρηθεί η δυνατότητα υποβολής στα σημεία εξυπηρέτησης με το κλείσιμο ραντεβού.

Εξάλλου, ο κ. Βασιλειάδης είπε πως η ηλεκτρονική υποβολή για το ΕΕΕ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να τεθεί σε πολιτική βάση προκειμένου να γίνουν όλοι έλεγχοι και να οριστικοποιηθεί. Εξήγησε ότι η αίτηση για το ΕΕΕ θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα γίνουν όλες οι άλλες ηλεκτρονικές των υπόλοιπων επιδομάτων.

Δειτε Επισης

Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις