Υπ. Οικ: Το αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου ανταποκρίνεται στη νέα εποχή

InBusinessNews  30/11/2022 19:40
Υπ. Οικ: Το αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου ανταποκρίνεται στη νέα εποχή

Υπ. Οικ: Το αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου ανταποκρίνεται στη νέα εποχή

InBusinessNews  30/11/2022 19:40

Η Κύπρος διαθέτει ένα ρεαλιστικό, πραγματιστικό, καλά μελετημένο πλάνο και ανταποκρίνεται στη νέα εποχή, διεμήνυσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Invest Cyprus, ο κ. Πετρίδης σχολίασε αρχικά πως, σε λίγες βδομάδες κλείνει ένας κύκλος μιας πορείας δέκα χρόνων που άρχισε με μια πρωτόγνωρη κρίση, "που δεν ξέραμε πού θα οδηγήσει". 

«Ήταν ένα πείραμα ακόμη και για την ίδια την ΕΕ. Θεωρείτο ότι η Κύπρος ενδεχομένως να μην μπορούσε να σταθεί ως μέλος της ΕΕ ή της ευζώνης. Στη διάρκεια αυτών των δέκα χρόνων η οικονομία της Κύπρου διαφοροποίησε το μοντέλο της, σημείωσε βιώσιμη πορεία και ρυθμούς ανάπτυξης που δεν πίστευαν πολλοί ότι θα μπορούσε να σημειώσει», είπε.

Αυτός ο κύκλος κλείνει γιατί ανοίγει μια νέα εποχή, παγκόσμια, με καινούρια οικονομικά χαρακτηριστικά, υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομικών για να μιλήσει στη συνέχεια εκτενώς, για τον πληθωρισμό. «Μπαίνουμε σε μια εποχή πληθωρισμού και είναι κάτι το επώδυνο. Πληθωρισμός, που λανθασμένα οι Κεντρικές Τράπεζες είχαν προβλέψει πως θα τελείωνε με το τέλος της πανδημίας», είπε.

Τέλος για το φθηνό χρήμα

Ο Υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε στη συνέχεια πως αν και αργά, τελειώνει η εποχή του φθηνού χρήματος και της φθηνής ενέργειας. «Η ευμάρεια των δυτικών χωρών κτίστηκε στο φθηνό χρήμα και φθηνή ενέργεια. Με την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση, τελειώνει και αυτό. Τώρα αρχίζει η περιθωριοποίηση. Ήδη, επεσήμανε πολλές εταιρείες έχουν εγκαταλείψει την Κίνα. Οι εθνικές πολιτικές θα παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από παλιά», είπε.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Υπουργός είπε: «Η Κύπρος σε αυτή τη νέα εποχή βρίσκεται αναβαθμισμένη με 11 διαδοχικές αναβαθμίσεις στην οικονομία, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανεργία στα χαμηλά ιστορικά, με βιώσιμες επενδύσεις να δείχνουν την Κύπρο πρώτη στου δείκτες και ένα δημόσιο χρέος σε βιώσιμο επίπεδο που συνεχίζει να έχει πτωτική πορεία. Η Κύπρος έχει ένα πραγματικό μοντέλο ανάπτυξης. Ένα αναπτυξιακό μοντέλο που μπορεί να ανταποκριθεί στη νέα εποχή. Είναι ένα ρεαλιστικό, πραγματιστικό, καλά μελετημένο πλάνο”.

«Καταφέραμε να μειώσουμε το δημόσιο χρέος και να πάρουμε αναβάθμιση», τόνισε.

Ο κομβικός ρόλος των επενδύσεων

Στη συνέχεια εστίασε την προσοχή του στη ανάγκη ένα μακροχρόνιου, μακροοικονομικού πλάνου που θα μετατρέψει την Κύπρο σε triple A. «Χρειάζεται πρόγραμμα συνεχούς μείωσης του δημοσίου χρέους και οι επενδύσεις παίζουν πιο καθοριστικό ρόλο από ποτέ», τόνισε.

Κλείνοντας είπε πως αυτή η δεκαετία ενδιάμεσης οικονομικής πολιτικής έχει κλείσει με νοικοκύρεμα οικονομικών και άντληση πραγματικών επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών, με το πέρας της ομιλίας του παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον τέως Πρόεδρο του Invest Cyprus,  Γιάννη Μάτση, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Οργανισμό και τους συναρμόδιους φορείς, για τη συλλογική προσπάθεια με στόχο την προώθηση της Κύπρο ως επενδυτικός προορισμός και την εφαρμογή της στρατηγικής 2025.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας