ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε Ρωσία - Πώς επηρεάζεται εταιρεία στην Κύπρο

Κυρώσεις σε ένα διακρατικό δίκτυο προμήθειας τεχνολογίας που υποστηρίζει τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία επέβαλαν χθες οι ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, οι κυρώσεις αφορούν επικεφαλής εταιρείας στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC), επέβαλε κυρώσεις σε ένα παγκόσμιο δίκτυο χρηματοοικονομικών διευκολυντών και άλλων που συνδέονται με δύο βασικές ελίτ που με τη σειρά τους συνδέονται με το Κρεμλίνο, των οποίων οι περιουσίες είναι αλληλένδετες με τη Δύση. Συνολικά, οι αποφάσεις των ΗΠΑ αφορούν 14 άτομα και 28 οντότητες.

Οι κυρώσεις του OFAC αφορούν επίσης τον Ρώσο επιχειρηματία και επενδυτή, Murat Magomedovich Aliev (Aliev), πρώην στέλεχος μιας επενδυτικής εταιρείας του Suleiman Abusaidovich Kerimov, στον οποίο επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Για παράδειγμα, η επενδυτική εταιρεία Limited Liability Company Bonum Capital (LLC Bonum Capital) του Aliev, με έδρα τη Μόσχα, βρίσκεται στο ίδιο κτήριο με το ρωσικό υποκατάστημα της MG International του Alexander-Walter Studhalter, βασικού παίκτη στο οικονομικό δίκτυο του Kerimov. Η Ελβετή υπήκοος Inga Rettich (Rettich) είναι ένας άλλος σύνδεσμος μεταξύ Studhalter και Aliev. Η Rettich, η οποία διαχειρίζεται το οικογενειακό γραφείο στη SwissIAG, είναι επίσης διευθύντρια στην Bonum Capital Cyprus Ltd (Bonum Cyprus), μια κυπριακή εταιρεία ιδιοκτησίας του Aliev.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εκθέτουν και να διαταράσσουν τις στρατιωτικές αλυσίδες εφοδιασμού του Κρεμλίνου και να αρνούνται στη Ρωσία τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που χρειάζεται για να διεξάγει τον παράνομο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet L. Yellen. «Οι σημερινές ενέργειες καταδεικνύουν τη σταθερή δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών να στοχεύει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που βοηθούν την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν και τις φιλικές ελίτ που χρηματοδοτούν το καθεστώς του. Μαζί με τον ευρύ συνασπισμό των εταίρων μας, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών μας για να αποδυναμώσουμε τον στρατό της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης και να περιορίσουμε τα έσοδα που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει τη βάναυση εισβολή του».

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης