Ανάγκη για δημιουργία στρατηγικής τουρισμού γονιμότητας στην Κύπρο

H ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση, η δημιουργία στρατηγικής για ανάπτυξη του τουρισμού γονιμότητας και η βελτίωσή του σχετικού νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου στην Κύπρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο παρουσίασης και συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τίτλο “All About Fertility”, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 3ου Cyprus Forum στις 30 Σεπτεμβρίου, από την τράπεζα σπέρματος και ωαρίων, Cryos International.

Σύμφωνα με σχτική ανακοίνωση, στη συζήτηση συμμετείχαν η Βουλευτής Σάβια Ορφανίδου, ο μαιευτήρας- γυναικολόγος Δρ. Νίκος Ζωττής, η Τουριστική Λειτουργός του Υφυπουργείου Τουρισμού, Θάλεια Χριστοδουλίδου, η Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων της Cryos International, Saghar Kasiri, και η Σοφία Παρασκευά, Marketing & Communication Manager, ως ασθενής θεραπείας γονιμότητας. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η συγγραφέας, blogger και podcaster, Ελένη Αντωνίου.

Σε παρουσίασή της, η Saghar Kasiri, Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων της Cryos International, ανέφερε ότι με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 15% των ζευγαριών βρίσκονται αντιμέτωποι με την υπογονιμότητα, ενώ 48 εκατομμύρια ζευγάρια και 186 εκατομμύρια μονήρη άτομα αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας παγκοσμίως. Στο θέμα αυτό, είπε, σημαντικό ρόλο έχουν οι τράπεζες γαμετών, καθώς τα τελευταία 40 χρόνια περισσότερα από 8 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως γεννήθηκαν μέσω της τεχνολογικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η κ. Kasiri εξέφρασε τη θέση ότι η Κύπρος διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να αναπτυχθεί στον τομέα του τουρισμού γονιμότητας, τόσο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, όσο και του κλίματός της, αλλά και των κατάλληλων υποδομών και των ρυθμιστικών κανόνων που ευθυγραμμίζονται με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί Προτύπων Ποιότητας και Ασφάλειας Ανθρωπίνων Ιστών και Κυττάρων, αν και τόνισε ότι χρειάζεται να βελτιωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο. Επεσήμανε, ακόμα, ότι η  Κύπρος είναι η μόνη χώρα που παρέχει επιδότηση σε γυναίκες άνω των 35 ετών για κρυοσυντήρηση ωαρίων για κοινωνικούς σκοπούς.

Πρόσθεσε ότι η περιοχή της Ευρώπης αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά στον τομέα αυτό, με μερίδιο εσόδων 50,1% το 2018. Η Ισπανία, όπου τα έσοδα από τη θεραπεία με δωρεά ωαρίων υπερβαίνουν κατά πολύ τα €300 εκ., κατέχει ηγετική θέση, με το 50% των θεραπειών με δωρεά ωαρίων, ενώ σε όλη την Ευρώπη έχουν γίνει πάνω από 80.000 κύκλοι δωρεάς ωαρίων.

Αναφερόμενη στην ανάπτυξη του τουρισμού γονιμότητας, η Τουριστικός Λειτουργός του Υφυπουργείου Τουρισμού, Θάλεια Χριστοδουλίδoυ, ανέφερε πως η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού βρίσκεται σε πρώιμα στάδια, καθώς οι προσπάθειες του Υφυπουργείου καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας. Στα πλάνα του Υφυπουργείου είναι, είπε, να ξεκινήσει στοχευμένη προώθηση εξειδικευμένων θεραπειών σε συγκεκριμένες αγορές, περιλαμβανομένων και των θεραπειών γονιμότητας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε της παρουσίασης, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Δρ. Νίκος Ζωττής, ανέφερε ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση αναφορικά με θέματα γονιμότητας, ιδιαίτερα προς τους νέους, ενώ σημείωσε ότι η έλλειψη ενημέρωσης των ξένων για τις υπηρεσίες που παρέχονται στην Κύπρο, επηρεάζει την ανάπτυξη του τουρισμού γονιμότητας. Ένας άλλος ανασταλτικός παράγοντας, είπε, είναι το θέμα της ανωνυμίας των δοτών στην Κύπρο, καθώς άτομα από το εξωτερικό μπορεί να θέλουν μία θεραπεία γονιμότητας εδώ, αλλά επιθυμούν μη ανώνυμο δότη, επισημαίνοντας την ανάγκη για αλλαγή της νομοθεσίας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας.

Η Βουλευτής Σάβια Ορφανίδου ανέφερε ότι αλλαγές στην νομοθεσία αναμένονται και στην Κύπρο μετά από εισηγήσεις του Συμβούλιου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Υπουργείο Υγείας, ενώ ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη δημιουργίας αρχείου δοτών γαμετών. Αναφορικά με το θέμα της ανάπτυξης του τουρισμού γονιμότητας, η Σάβια Ορφανίδου τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με το Υφυπουργείο Τουρισμού για την ανάπτυξη του τουρισμού γονιμότητας.

Σε ερώτηση για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να θέσει το όριο για την επιδότηση για την κρυοσυντήρηση ωαρίων στα 35 χρόνια, μια ηλικία όπου η γονιμότητα αρχίζει να φθίνει, η κ. Ορφανίδου ανέφερε ότι η απόφαση πάρθηκε από το Υπουργείο Υγείας βασισμένη σε έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη και επισήμανε ότι σε περίπτωση που υπάρχει ιατρικός λόγος, οι γυναίκες μπορούν να λάβουν τη χορηγία και νωρίτερα.

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»