«Αιχμή του δόρατος για την Κύπρο του αύριο η έρευνα & καινοτομία»

Επίσημη επίσκεψη στα γραφεία του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) πραγματοποίησε την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης. Ο κ. Πετρίδης είχε συνάντηση με τον Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα και Καινοτομία και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ, δρ Νικόλα Π. Μαστρογιαννόπουλο, την Αντιπρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος, κ. Σταυριάνα Κοφτερός, την κ. Ειρήνη Πική και τον κ. Αντρέα Ευσταθίου, μέλη του ΔΣ καθώς και τον Γενικό Διευθυντή του ΙδΕΚ, κ. Θεόδωρο Λουκαΐδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Οικονομικών έτυχε ενημέρωσης για το έργο που επιτελεί το ΙδΕΚ καθώς και για τις επενδύσεις που υλοποιούνται με στόχο την ενίσχυση του οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου. Ειδική μνεία έγινε και στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ιδρύματος για την περίοδο 2021 – 2027, με προϋπολογισμό ύψους €150 εκατ., αλλά και για τις πολυδιάστατες δράσεις που δρομολογούνται. Το ΙδΕΚ έχει αναλάβει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων Έρευνας και Καινοτομίας εντός του Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) και του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑΛΕΙΑ». Έχουν ήδη επιτευχθεί οι πρώτοι χρονικά στόχοι και ορόσημα, ενώ η υλοποίηση προχωρά βάση του αρχικού πλαισίου, εξασφαλίζοντας την πλήρη απορρόφηση από τα δύο Ευρωπαϊκά Ταμεία, εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε πως: «Βλέπουμε άλματα όσον αφορά τη δημιουργία ενός δυνατού οικοσυστήματος Ε&Κ, τα οποία αντανακλώνται και στους διεθνείς δείκτες. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στις τελευταίες επιδόσεις της χώρας μας το European Innovation Scoreboard και την τεράστια πρόοδο που η χώρα μας έχει υλοποιήσει. Επιδόσεις για τις οποίες η Κύπρος μπορεί να είναι περήφανη». «Αυτή η τεράστια πρόοδος» σημείωσε, «δεν ήταν τυχαία, οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό στις σκληρές προσπάθειες του ΙδΕΚ και της αποτελεσματικότητάς του στη διαχείριση των κονδυλίων». Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε πως σίγουρα υπάρχουν και άλλα που πρέπει να γίνουν, όπως να διορθωθεί το θεσμικό πλαίσιο διασύνδεσης της Ε&Κ με τα πανεπιστήμια καθώς και την αγορά. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, αλλά σας συγχαίρω γιατί η δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι σε πλήρη συντονισμό με το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης και αναπόσπαστη παράμετρος της προόδου που έχουμε ήδη επιτύχει και που θα πετύχουμε στο μέλλον».

Από την πλευράς του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, Δρ Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος, ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών για τη διαχρονική εμπιστοσύνη και στήριξη του, και αναφέρθηκε στην τεράστια πρόοδο που έχει σημειώσει η Κύπρος στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας. «Το πολύ καλό έργο που επιτελείται από το οικοσύστημα Ε&Κ αντικατοπτρίζεται στους Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους δείκτες καινοτομίας. Τα βήματα προόδου που σημείωσε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι πολύ σημαντικά και αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι η στρατηγική που ακολουθούμε είναι αποτελεσματική. Η Κύπρος κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία “Strong Innovators”, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση στην Ευρώπη και την 27η θέση του Global Innovation Index 2022, σε σύνολο 132 χωρών», εξήγησε. «Επενδύοντας στα δυνατά μας χαρακτηριστικά και βελτιώνοντας τις αδυναμίες μας», πρόσθεσε ο κ. Μαστρογιαννόπουλος, «αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και οικοδομούμε μαζί την Κύπρο του αύριο, με την Έρευνα και την Καινοτομία να βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος των προσπαθειών μας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ειδική αναφορά και στην εκδήλωση European Researchers’ Night που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία Ελευθερίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο, η οποία διοργανώνεται από το ΙδΕΚ για 16η συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ερευνητριών και ερευνητών από την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα του τόπου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Δειτε Επισης

Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις