«Σπάζοντας» τα στεγανά ενός ανδροκρατούμενου χώρου

Δραστηριοποιούμενες σε ένα κατά κύριο λόγο-τουλάχιστον μέχρι πρώτινος-ανδροκρατούμενο χώρο, όπως είναι αυτός της πολιτικής, κατάφεραν όχι να έχουν απλώς παρουσία αλλά και πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας μας. 

Είναι γυναίκες που οι πολίτες τίμησαν με την ψήφο τους και τις επέλεξαν να τους εκπροσωπούν στη Βουλή, με κάποιες από αυτές μάλιστα να καταγράφουν κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές πρωτιές σε σταυρούς προτίμησης στην επαρχία τους. 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «The Women Issue» του περιοδικού IN Business, τεύχος Αυγούστου, βουλεύτριες, μίλησαν για τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία και την πολιτική, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα.

  • Αννίτα Δημητρίου: Να δούμε έξω από το προσωπικό μας κουτί

«Όλα μπορούν ν’ αλλάξουν φτάνει να κοιτάς μακριά στον ορίζοντα και έξω από το προσωπικό σου κουτί», τονίζει η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Πρότυπο και έμπνευσή της η κάθε γυναίκα που πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, που δεν τα βάζει κάτω και διεκδικεί αυτά που δικαιωματικά της ανήκουν, που οραματίζεται και παλεύει για ένα κράτος δικαίου και μια σύγχρονη συμπεριληπτική κοινωνία με ενσυναίσθηση και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

  • Αλεξάνδρα Ατταλίδου: Η γυναίκα δεν έχει ακόμη τη θέση που της αρμόζει

Η γυναίκα δεν έχει ακόμη τη θέση που της αρμόζει και καλείται να εκπληρώσει πολλαπλούς ρόλους σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ παράλληλα, στη ζωή της έμαθε ότι πρέπει πρώτα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των άλλων για να έχει δικαίωμα να διεκδικεί τα δικά της, σημειώνει η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Ερωτηθείσα σχετικά με το πού οφείλεται το γεγονός ότι η πολιτική υστερεί σε γυναίκες, η κ. Ατταλίδου ανέφερε: «Στην έλλειψη πολιτικής θέλησης, στη δομική πατριαρχία της κοινωνίας και στην έλλειψη υποδομών φροντίδας των παιδιών και ηλικιωμένων που μέχρι σήμερα αναλαμβάνουν κυρίως οι γυναίκες με αποτέλεσμα να μην έχουν τον ίδιο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθούν με τα κοινά».

  • Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν: H τολμούσα νικά

Οι πατριαρχικές κοινωνίες και τα στερεότυπα είναι ακόμα εμπόδια στη συμφιλίωση της γυναίκας μητέρας με τη γυναίκα επιχειρηματία, αναφέρει η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι σίγουρα είναι βελτιωμένη η θέση της γυναίκας σήμερα, αλλά δυστυχώς ακόμα η γυναίκα δεν έχει φτάσει στα επίπεδα εκείνα που θα την καταστήσουν ίση με τους άνδρες,

Όσον αφορά το δικό της μήνυμα προς όλες τις γυναίκες, είναι να καταφέρουν να δημιουργήσουν τους δικούς τους μηχανισμούς άμυνας αλλά και επίθεσης.

«Ο τολμών νικά. Ή μάλλον η τολμούσα νικά» καταλήγει.

  • Σάβια Ορφανίδου: Μια γυναίκα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο σπάζοντας τα ταμπού

Έγνοια της είναι μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική και πιο ανεκτική που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων σε όλα τα επίπεδα. Η βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Σάβια Ορφανίδου τονίζει πως μια γυναίκα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και την κοινωνία, σπάζοντας ταμπού και στερεότυπα.

Παράλληλα, αναφέρει ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι πλέον αναβαθμισμένος σε όλα τα επίπεδα.

«Μέσα από το συνεχή, συλλογικό αγώνα από πολιτειακούς θεσμούς, οργανωμένα γυναικεία σύνολα και την καθεμιά από εμάς ξεχωριστά, πετυχαίνουμε μικρά αλλά σταθερά βήματα μπροστά. Για να καταφέρουμε όμως, να σπάσουμε όλες εκείνες τις γυάλινες οροφές θα πρέπει σε αυτό τον αγώνα να συμβάλει ακόμη πιο ενεργά το ανδρικό φύλο, ιδιαίτερα μέσα από την αλλαγή κουλτούρας και εξάλειψης στερεοτύπων», πρόσθεσε.

  • Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: Η παγκόσμια ιστορία είναι γεμάτη από γυναίκες που άλλαξαν τη ροή της

Ο τομέας της πολιτικής υστερεί σε γυναίκες, σύμφωνα με τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, βουλευτή και αναπληρώτρια πρόεδρο του ΔΗΚΟ, επειδή πιστεύουν ότι το όλο σύστημα γύρω από την πολιτική δεν θα τις αντιμετωπίσει ισότιμα και επειδή είναι έτσι κτισμένο που απαιτεί από τις γυναίκες να θυσιάσουν ώρα από τα παιδιά και την οικογένειά τους.

Η κ. Ερωτοκρίτου πιστεύει ότι οι γυναίκες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, καθώς η παγκόσμια ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα από γυναίκες που άλλαξαν τη ροή της.

  • Μαρίνα Νικολάου: Το φύλο δεν είναι αποκλειστικό κριτήριο

Η συμμετοχή των γυναικών δεν είναι περιορισμένη μόνο στα έδρανα της Βουλής και σε άλλα θεσμικά αξιώματα, σημειώνει η βουλευτής ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, Μαρίνα Νικολάου.

«Η συμμετοχή των γυναικών είναι περιορισμένη στην κοινωνικοπολιτική δράση για λόγους που δεν αφορούν τις ίδιες, αλλά την κοινωνία στην οποία ζούμε. Οι γυναίκες υποκεπροσωπούνται γιατί είναι επιβαρυμένες με τις ευθύνες που τους αποδίδονται εξαιτίας των έμφυλων κοινωνικών ρόλων, των στερεοτύπων, αλλά και των διακρίσεων», υπέδειξε.

Σχολιάζοντας το αν μια γυναίκα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, η κ. Νικολάου ανέφερε: «Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα που μπορούν να ενισχύσουν αυτή την άποψη αλλά και να την καταρρίψουν. Το φύλο δεν είναι το αποκλειστικό κριτήριο. Αν το πιστέψουμε αυτό θα είναι ισοπεδωτικό και άδικο για τα εκατομμύρια ανδρών και γυναικών που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας τους, για την πρόοδο της ανθρωπότητας και έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους για τα ιδανικά και τους αγώνες τους».

  • Φωτεινή Τσιρίδου: Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στη Βουλή

«Σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες τόσο στα έδρανα της Βουλής όσο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων», σημειώνει η βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Φωτεινή Τσιρίδου, τονίζοντας ότι η απουσία γυναικών οφείλεται στο ότι καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλούς ρόλους που δεν τους επιτρέπουν να ενασχοληθούν με τα κοινά.

Στέλνοντας το δικό της μήνυμα σε όλες τις γυναίκες, η κ. Τσιρίδου σημείωσε: «Να μην κάνουν συμβιβασμούς που προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους. Δεν χρειάζεται να υπομένουμε πράγματα που μας κάνουν να μη νιώθουμε άνετα με τον εαυτό μας. Γενικά, το μυστικό για μένα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς με αφοσίωση και σκληρή δουλειά».

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες