Το βιολί της η Βουλή, απέρριψε τις αναπομπές του Προέδρου

Απέρριψε τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τους νόμους που ψηφίστηκαν για το ρεύμα, τα καύσιμα και τις εκποιήσεις η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Τρίτης. 

Συγκεκριμένα, οι δύο αναπομπές για τους νόμους που αφορούσαν σε καύσιμα και ρεύμα απορρίφθηκαν με 27 ψήφους εναντίον και 12 υπέρ, ενώ η αναπομπή για το νόμο για εκποιήσεις απορρίφθηκε με 28 ψήφους εναντίον και 12 υπέρ. Υπέρ και για τις τρεις αναπομπές είχαν ταχθεί μόνο οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. 

Πριν την συνεδρία της Ολομέλειας συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Οικονομικών, η οποία μελέτησε τις αναπομπές του Προέδρου. Στην εν λόγω συνεδρία παρέστη και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή. 

Μιλώντας ενώπιον της έκτακτης συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τις αναπομπές, ο κ. Παντελή είπε πως τα δύο νομοθετήματα που αφορούν στην κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και στην κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος «αντιβαίνουν του κοινοτικού κεκτημένου και θα οδηγήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε νέες περιπέτειες».

Υπενθύμισε την επιστολή της Κομισιόν της 27ης Ιουλίου η οποία χαρακτηρίζει «προβληματικά» τα δύο νομοθετήματα και ζητά τη διόρθωση της κατάστασης στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου.

Υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα συνολικής επίπτωσης €350 εκατ. (περιλαμβανομένων και των τελευταίων επιδοτήσεων για κάλυψη των νέων αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος), προσθέτοντας πως με τα δύο νομοθετήματα θα υπάρξει νέος αντίκτυπος πέραν των €100 εκατ., κάτι που θα μειώσει τα δημόσια έσοδα σε μια περίοδο επιβράδυνσης της οικονομίας, επηρεάζοντας την ικανότητα της Δημοκρατίας για άσκηση κοινωνικής πολιτικής στη συνέχεια.

Διαβάστε εδώ: Έβαλαν σε μπελάδες την εκταμίευση της πρώτης δόσης από ΣΑΑ

Κινδυνεύει η εκταμίευση

Αναφορικά με το νόμο για τη νέα αναβολή των εκποιήσεων, ο κ. Παντελή είπε μεταξύ άλλων πως η εν λόγω αναστολή «δεν αφήνει περιθώριο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή που αφορά την ενίσχυση του πλαισίου εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων», που ήταν το 14ο ορόσημο για υποβολή του αιτήματος για πρώτη εκταμίευση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) ύψους €85 εκατ.

«Στην ουσία καθιστά το εν λόγω πλαίσιο μη εφαρμόσιμο και η εν λόγω αναστολή θα τύχει αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια αξιολόγησης του οροσήμου 14 και για το κατά πόσον έχουμε επιτύχει το εν λόγω ορόσημο», είπε, προσθέτοντας πως κατά την αξιολόγηση ενδέχεται να θεωρήσει ότι η εν λόγω αναστολή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εν λόγω πλαισίου και την εφαρμογή του ΣΑΑ εννοώντας τις εκταμιεύσεις του Σχεδίου».

Βουλευτές εξέφρασαν διαφωνία με την ερμηνεία που δίνει το ΥΠΟΙΚ στην επιστολή της Κομισιόν. Το ΑΚΕΛ δήλωσε ήδη ότι θα απορρίψει την αναπομπή, ενώ μέλη της επιτροπής πλην του ΔΗΣΥ άφησαν αιχμές κατά των αναπομπών.

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών