Εκλογή διαχειριστικών επιτροπών στις βιομηχανικές αναπτύξεις

Με 40 ψήφους υπέρ σε σύνολο 40 παρόντων Βουλευτών η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο με τον οποίο ρυθμίζεται η Εκλογή Διαχειριστικών Επιτροπών σε Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές Αναπτύξεις.

Ο νόμος ψηφίστηκε μετά από πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, καθώς η εκλογή διαχειριστικών επιτροπών κρίνεται αναγκαία για λόγους αποτελεσματικής εκπροσώπησης και ορθότερης διαχείρισης των υποθέσεων κάθε βιομηχανικής ή βιοτεχνικής ανάπτυξης με σκοπό κυρίως την πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που την αφορούν, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνόδευε την πρόταση νόμου.

Στην έκθεση της Επιτροπής Εμπορίου προς την Ολομέλεια της Βουλής αναφέρεται ότι οι πρόνοιες του ψηφισθέντος νόμου περιέχεται υποχρέωση των ιδιοκτητών των μονάδων κάθε βιομηχανικής ή βιοτεχνικής ανάπτυξης για σύγκληση σύσκεψης με σκοπό την εκλογή διαχειριστικής επιτροπής και  υποχρέωση του προέδρου της εκλεγείσας διαχειριστικής επιτροπής για την εγγραφή της στο μητρώο που θα τηρείται από την αρμόδια τοπική αρχή.

Ο νόμος καθορίζει τις αρμοδιότητες της εν λόγω διαχειριστικής επιτροπής και παρέχει στο Υπουργικό Συμβούλιο τη δυνατότητα για έκδοση κανονισμών για την καλύτερη εφαρμογή των προνοιών του νόμου κατόπιν πρότασης του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Βάσει του νόμου η διάρκεια της θητείας των μελών της διαχειριστικής επιτροπής είναι τρία έτη και σε αυτή συμμετέχουν πέντε μέλη, ανεξάρτητα από το μέγεθός της εκπροσωπούμενης περιοχής.

Ο νόμος αφορά βιομηχανική, βιοτεχνική ή αποθηκευτική μονάδα η οποία ευρίσκεται εντός συγκεκριμένης βιομηχανικής ή βιοτεχνικής ζώνης ή περιοχής για τις χρήσεις που προσδιορίζονται στο εκάστοτε σχέδιο ανάπτυξης.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννη αναφέρθηκε στην κοινή πρωτοβουλία των μελών της Επιτροπής Εμπορίου για τη θέσπιση της παραχθείσας νομοθεσίας, επειδή σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει θεσμοθετημένος συνομιλητής που να εκθέτει τα προβλήματα και να αναλαμβάνει υποχρεώσεις. Έκανε ειδική αναφορά σε ό,τι συνέβη στο Βασιλικό, παρατηρώντας ότι ενώ όλοι εξέφραζαν ανησυχίες δεν υπήρχε συνομιλητής που να μπορούσε να εκφράσει τα προβλήματα.

Είπε επίσης πως μετά τη θέσπιση του νόμου, η εκτελεστική εξουσία θα είναι υπόλογη έναντι των προβλημάτων της όποιας βιομηχανικής περιοχής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, συνεχίζοντας την αναφορά τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Εμπορίου είπε ότι στο Βασιλικό δεν υπήρχε κάποιος υπεύθυνος συνομιλητής, που να συντονίζει.

Όσον αφορά τον νόμο που ψηφίστηκε παρατήρησε πως δεν είναι ό,τι καλύτερο, προσθέτοντας πως πιθανόν να προκύψουν προβλήματα και βεβαίωσε ότι η Βουλή θα είναι έτοιμη να προβεί σε διορθώσεις. Ανέφερε επίσης πως όταν άρχισε η συζήτηση της πρότασης νόμου τέθηκαν εμπόδια από υπηρεσίες και φορείς, αλλά τελικά η Επιτροπή Εμπορίου εργάστηκε σκληρά και επίμονα και ψηφίστηκε ο νόμος.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε η Επιτροπή Εμπορίου σε βιομηχανικές περιοχές διαπιστώθηκε το κενό που συμπληρώνει το νέο σώμα με νομική προσωπικότητα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ψήφιση του νόμου θα ανοίξει ο δρόμος ώστε η Κυβέρνηση να συμβάλει στην ανάπτυξη της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης εξέφρασε την άποψη ότι η Βουλή θέσπισε ένα δημοκρατικό θεσμό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα