Σε κλίμα αβεβαιότητας οι επιχειρήσεις της Λεμεσού

Αυξανόμενες ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον τους διατυπώνουν οι επιχειρήσεις της Λεμεσού, καθότι μετά την πανδημία η νέα κρίση που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε το κλίμα αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Την εικόνα, από την οπτική γωνία των επιχειρήσεων της Λεμεσού, αποτυπώνουν ευκρινώς τα ευρήματα της νέας έκδοσης του Επιχειρηματικού Βαρόμετρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού, από την οποία ως βασικό συμπέρασμα προκύπτει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να ανατρέψει την πορεία ανάκαμψης που διέγραφε η κυπριακή οικονομία μετά την πανδημία.  

Από τα συμπεράσματα της έρευνας, όπου γίνεται σύγκριση της άνοιξης του 2022 με τις χρονικές περιόδους του φθινοπώρου και άνοιξης του 2021, προκύπτει πως οι επιχειρηματίες της Λεμεσού, μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, βρίσκονται αντιμέτωποι με ρίσκα και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκεται ψηλά στους παράγοντες που οι επιχειρηματίες θεωρούν πως θα επηρεάσουν την οικονομία το επόμενο τρίμηνο. Πέραν τούτου, ακολουθούν οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και η νομισματική αστάθεια. Αντιθέτως, η κρίση που βίωνε ο τραπεζικός τομέας, εκτιμούν πως έχει ομαλοποιηθεί και οδεύει προς επίλυση.

Οι κυριότεροι τομείς που οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν να επηρεαστούν, πέραν της οικονομίας γενικότερα, είναι ο τουρισμός και ο κατασκευαστικός τομέας, ενώ σε κάποιο βαθμό και ο τομέας της τεχνολογίας.

Το κυριότερο ρίσκο που εντοπίζουν οι επιχειρήσεις παραμένει το αυξανόμενο κόστος, ενώ ακολουθούν η αστάθεια των αγορών, η διαφορά συναλλάγματος και η έλλειψη εσωτερικού ανταγωνισμού.

Ψάχνουν προσωπικό

Παρά το αβέβαιο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, αριθμός επιχειρήσεων διατυπώνει πρόθεση πρόσληψης προσωπικού κατά τους επόμενους τρεις μήνες. Ωστόσο, το ποσοστό τους είναι εμφανώς μειωμένο συγκριτικά με το περασμένο φθινόπωρο, καθότι μια τέτοια πρόθεση εκφράζει το 54%, σε σχέση με ένα 60% που εξέφραζε ανάλογη πρόθεση το φθινόπωρο του 2021.   

Την ίδια ώρα, πάντως, αξίζει να σημειωθεί, τα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνουν και την δυσκολία την οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά την εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα σχετικά με τα τρία κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, παραμένει στην κορυφή η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού/επιστημόνων (16,4%), ενώ ακολουθούν τα κυβερνητικά τμήματα (14,6%) και ο ανταγωνισμός (14,3%). Σημειώνεται ότι η παράμετρος του ανταγωνισμού καταγράφει αυξητικές τάσεις κατά το τελευταίο 12μηνο.

Οι θέσεις που θα αναζητήσουν ενδεχομένως προσωπικό οι επιχειρήσεις αφορούν κυρίως προσωπικό γραφείου, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και στο τμήμα πωλήσεων.

Επισημαίνεται ότι το 78,9% δήλωσε πως για τις προσλήψεις οι επιχειρήσεις θα κάνουν χρήση κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης.

Επενδύσεις

Για το αν θα προβούν σε επενδύσεις το επόμενο τρίμηνο, μια τέτοια πρόθεση εκφράζει το 56%, σε σύγκριση με 61% έξι μήνες νωρίτερα. Αρνητικά απάντησε το 44%, εκ των οποίων το 37% επικαλείται ως λόγο την αβεβαιότητα της οικονομικής προοπτικής, σε σύγκριση με 25% το φθινόπωρο του 2021.

Οι κυριότεροι τομείς που έχουν στα πλάνα τους να επενδύσουν όσες επιχειρήσεις σκοπεύουν να πράξουν κάτι τέτοιο, είναι σε λογισμικό, σε εξοπλισμό υπολογιστών, σε εξοπλισμό μεταφορών και σε κτίρια.

Σε άλλο σημείο, αναφέρονται ως οι κυριότεροι παράγοντες που μπορούν να φέρουν ή να αυξήσουν την καινοτομία, η απλοποίηση των διαδικασιών χρηματοδότησης (28,9%),η κατασκευή τεχνολογικών πάρκων (22,4%) και η ενίσχυση συνεργασιών με τα πανεπιστήμια (20,6%).

Αυξητικά κινούνται οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως η κύρια απάντηση στο ερώτημα με ποιους τρόπους η επιχείρηση επιδιώκει τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Το 49,5% απάντησε η επένδυση σε ΑΠΕ και το 36,75 η επένδυση σε εξοπλισμό που ενισχύει την ενεργειακή απόδοση.

Εμπόδια και προοπτικές

Στην ερώτηση ποια κυβερνητικά μέτρα θα βελτιώσουν τις προοπτικές των επιχειρήσεων, η απάντηση βρίσκεται στη φορολογία. Ψηλά καταγράφεται η μείωση της εταιρικής φορολογίας, η μείωση της συνεισφοράς άμυνας και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.

Αναφορικά με τα προβλήματα και τα διάφορα ζητήματα που εντοπίζουν οι επιχειρήσεις στο περιβάλλον της Κύπρου, οι συμμετέχοντες κατονόμασαν μεταξύ άλλων τα θέματα διαφάνειας, την ανάγκη για εξεύρεσή στρατηγικής μετά την απώλεια της ρωσικής αγοράς, την ανάγκη για στρατηγική δημόσιων συγκοινωνιών, τη διαφθορά, τα τραπεζικά και νομικά ζητήματα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 112 εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Λεμεσού, οι οποίοι έχουν επιχειρηματική παρουσία στην πόλη, με γραφεία και προσωπικό και αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας.

Δειτε Επισης

Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
Στο Λονδίνο σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για προώθηση επενδύσεων
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή
FDI screening: Διαφωνίες και δυστοκία συναίνεσης για το πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
14ο Nicosia Economic Congress: Σκιαγράφησε το παρόν και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας (vid)
Συναγερμός και για την οικονομία... Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ο Κεραυνός-Καθησυχαστικές οι διαπιστώσεις