Τζον Σεργίδης: Γι’ αυτούς τους λόγους η MUFG επέλεξε την Κύπρο

Το νομικό πλαίσιο, η συνδεσιμότητα και κυρίως η εργασιακή ηθική που χαρακτηρίζει τον τόπο μας, αποτέλεσαν μερικούς από τους λόγους για τους οποίους η MUFG Investor Services είδε προοπτικές και εν τέλει πείστηκε να έρθει στο νησί μας, αποκάλυψε ο CEO του διεθνούς κολοσσού-παγκόσμιου βραχίονα εξυπηρέτησης περιουσιακών στοιχείων του Mitsubishi UFJ Financial Group-, Τζον Σεργίδης.

Διαβάστε ακόμη:

Κ. Πετρίδης: Σημαντικός για την οικονομία ο τομέας των επενδυτικών ταμείων

Α. Γιασεμίδης: Εδραιωμένο κέντρο για επενδυτικά ταμεία πλέον η Κύπρος

Γιώργος Καρατζιάς: Έτοιμο το νομοσχέδιο των fund administrators

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που φιλοξένησε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του CIFA, και στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανδρέας Γιασεμίδης και ο CEO της εταιρείας, έγινε ανάλυση με κεντρικό θέμα την σημαντική για τη χώρα μας απόφαση της MUFG Investor Services να δημιουργήσει ευρωπαϊκή βάση στην Κύπρο. Απόφαση, που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τον τομέα των επενδυτικών ταμείων και την κυπριακή οικονομία σε μια ιδιαίτερα πρωτόγνωρη χρονική συγκυρία η οποία διέπεται από μεγάλη αβεβαιότητα.

«Όταν επιλέγουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο γραφείο το πράττουμε πάρα πολύ προσεχτικά και με μακροπρόθεσμους στόχους», ήταν η αρχική τοποθέτηση του Τζον Σεργίδη, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Κύπρος «έχει κάνει μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια». 

Ακολούθως, προέβη σε μία σύγκριση του σήμερα με το χθες, διαπιστώνοντας ότι πριν από 20 χρόνια η χώρα μας είχε μικρούς διαχειριστές και ότι πλέον έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ, δεδομένου ότι το συνολικό Ενεργητικό Υπό Διαχείριση για το πρώτο τρίμηνο του 2021, ανήλθε σχεδόν στα €10 δισ. καταγράφοντας αύξηση 14% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, όπως εξάλλου προκύπτει από το τριμηνιαίο στατιστικό δελτίο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ).

Σημαντικό ρόλο για την απόφαση της εταιρείας να έρθει στην Κύπρο ήταν, όπως ανέφερε ο κ. Σεργίδης, και το στοιχείο του ανθρώπινου δυναμικού. «Στο παρελθόν», εξήγησε, «η εταιρεία τα έκανε όλα εντός (in-house). Όμως με τον καιρό προχωρήσαμε, εδραιωθήκαμε και ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού αυξήθηκε. Ως συνεπακόλουθο, υπήρξε φόρτος εργασίας με αποτέλεσμα να προκύψει η ανάγκη για δυναμικό εκτός εταιρείας».

Οι διαχειριστές των επενδυτικών ταμείων είναι πρωτοπόροι και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον τομέα της τεχνολογίας, είπε στη συνέχεια ο CEO της MUFG Investor Services, για να προσθέσει πως «η επιλογή της Κύπρου έγινε και για το νομικό πλαίσιο, τη συνδεσιμότητα και κυρίως την εργασιακή ηθική». Εύσημα έδωσε και στο τραπεζικό σύστημα του τόπου.

Οφέλη και για την Κύπρο

Οφέλη από την παρουσία της MUFG Investor Services δεν έχει μόνο η ίδια η εταιρεία, αλλά και η Κύπρος. Η επέκτασή της στην χώρα μας ενισχύει την προσπάθεια για διείσδυση στην τεράστια ασιατική αγορά, στην οποία υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για προσέλκυση επενδυτικών ταμείων που ενδιαφέρονται για την ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν οφέλη για τομείς που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες. Όπως επεσήμανε ο κ. Σεργίδης, η MUFG θα οδηγήσει σε νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Ερωτηθείς για το πώς βλέπει το μέλλον του τομέα στην Κύπρο, ο CEO της MUFG  εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος. «Έχετε ευελιξία, ρευστότητα και θα συνεχίσετε να αναπτύσσεστε», είπε μεταξύ άλλων. «Είναι σημαντικό η Κύπρος να είναι μπροστά και να προσαρμόζεται (σ.σ. σε νέες συνθήκες), καθώς κάτι τέτοιο, η ευελιξία, αποτελεί βασικό συστατικό. Σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχία είναι και η επένδυση υψηλής τεχνολογίας καθώς θα προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στο νησί», πρόσθεσε. Εξάλλου, υπέδειξε, η παγκοσμιοποίηση έχει επιτρέψει στους εργαζόμενους να δουλεύουν από οποιαδήποτε μέρος του πλανήτη και ολοένα και περισσότεροι έχουν βάση την Ευρώπη. «Η Κύπρος είναι πάρα πολύ καλή επιλογή», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του CEO.

Σε ερώτηση που του υπέβαλε ο Ανδρέας Γιασεμίδης αναφορικά με το κατά πόσο μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της MUFG στην Κύπρο και αν υπάρχουν θέματα προς επίλυση, ο κ. Σεργίδης αφού επανέλαβε τη σημασία η χώρα να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, τόνισε ότι τα εθνικά σχέδια επίσης θα παίξουν καταλυτικό ρόλο για τις εταιρείες, καθώς θα τις βοηθήσουν να γίνουν πιο ελκυστικές.

Υπενθυμίζεται ότι η MUFG Investor Services ανακοίνωσε την κάθοδό της στη χώρα μας-μέσα από τη δημιουργία νέου επιχειρησιακού κέντρου στη Λεμεσό-, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Προ μερικών εβδομάδων, ο διεθνής κολοσσός ανακοίνωσε επίσημα τον διορισμό του Γιάννη Μάτση στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και επικεφαλής του νέου επιχειρησιακού κέντρου της εταιρείας.

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός