Σπ. Βασιλείου: Στην πρώτη γραμμή για μια σύγχρονη δικαιοδοσία ο Invest Cyprus

Συζητήσεις αναφορικά με το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και τις προοπτικές της σχετικά με τις ξένες επενδύσεις έλαβαν χώρα κατά την ετήσια γενική συνέλευση του CIFA που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Invest Cyprus, Σπύρος Βασιλείου, υπέδειξε αρχικά ότι η πανδημία άφησε τεράστιο αποτύπωμα στην διεθνή οικονομία, δημιουργώντας προκλήσεις και στην χώρα μας. Ωστόσο, είπε, ο συνδυασμός της επιτυχημένης δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ικανότητας της χώρας να συνεχίζει να προσελκύει ξένες επενδύσεις, περιόρισαν την ύφεση κατά το 2020 και οδήγησαν την κυπριακή οικονομία σε πλήρη ανάκαμψη το 2021 (V-shape recovery).

Ο κ. Βασιλείου προέβη στη διαπίστωση ότι οι πρόσφατες εξελίξεις με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, έφεραν νέες ανακατατάξεις δημιουργώντας πρωτόγνωρες προκλήσεις για τις οικονομίες, ειδικά των ευρωπαϊκών χωρών.  

Μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο και γεμάτο ανατροπές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ο Invest Cyprus, καλείται να συμβάλει με τις δράσεις του στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για στήριξη της οικονομίας και δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης.  Δράσεις, που στοχεύουν στην προσέλκυση διεθνών εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης και  ξένων επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας για την χώρα, καθώς και στην ανάδειξη της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου, δίνοντας έτσι ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση επενδυτικών ταμείων και διαχειριστών κεφαλαίων.

«Ως Invest Cyprus», δήλωσε ο κ. Βασιλείου, «αναγνωρίζουμε την σημασία της δημιουργίας νέων προϊόντων στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την δημιουργία μιας σύγχρονης και πολλά υποσχόμενης δικαιοδοσίας, για τη σύσταση επενδυτικών ταμείων και την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων και στόχος μας είναι να επιτύχουμε πανευρωπαϊκή εμβέλεια».

O Invest Cyprus υποστηρίζει τις συνεχείς προσπάθειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Υπουργείου Οικονομικών για συνεχή αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου. Αναβάθμιση, η οποία υπήρξε καθοριστική για την ανάπτυξη του κλάδου και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του CIFA το 2014. Έκτοτε υποστηρίζει αδιάλειπτα το έργο του Συνδέσμου, αφιερώνοντας σημαντικό μέρος των πόρων στην προώθηση στο εξωτερικό, επεσήμανε ο κ. Βασιλείου. Κατά τα τελευταία 8 έτη, τα μέλη του συμμετείχαν  σε πολυάριθμα φόρα στο εξωτερικό, διοργανώνοντας κοινές αποστολές με τα μέλη του CIFA.

Σημαντική ήταν και η αναφορά στις συλλογικές προσπάθειες και τη συνεργασία όλων των φορέων. Προσπάθειες που αποδίδουν, απόδειξη του οποίου αποτελεί, όπως είπε, το γεγονός ότι μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα €12 δις.

Επισήμανε ακολούθως ότι ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. «Η μεγαλύτερη δυσκολία που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως οικοσύστημα, αφορούσε τα πρώτα στάδια. Ξεκινήσαμε προσπαθώντας να πείσουμε για τα πλεονεκτήματα της κυπριακής πρότασης, την ώρα που απέναντι μας είχαμε δικαιοδοσίες που παρείχαν τις υπηρεσίες αυτές για δεκαετίες», σχολίασε.

Η κυπριακή δικαιοδοσία έχει χαρακτηριστεί πλέον ως μία από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέφερε στη συνέχεια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με συνετή προσπάθεια, ισχυρή εποπτεία και διαρκή εμπλουτισμό του ρυθμιστικού πλαισίου, «μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε με τους ίδιους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια και ταυτόχρονα, να δημιουργήσουμε επιπρόσθετα οφέλη για τον τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών».

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»