ΟΕΒ: Κατώτατος μισθός με σύνεση-Έρχεται η τέλεια καταιγίδα

Η ΟΕΒ έχει ετοιμάσει,  μετά από πολλή μελέτη, τις εισηγήσεις της για την σταδιακή εισαγωγή του εθνικού κατώτατου μισθού τις οποίες ήταν έτοιμη να υποβάλει στις 16 του Μάη. 

Οι εισηγήσεις θα υποβληθούν στην Υπουργό Εργασίας μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, τόνισε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου.

«Αυτό που επιβάλλεται τώρα είναι η συνετή και προσεγμένη υλοποίησή του, με σεβασμό προς τους εργαζόμενους αλλά και με επιμέτρηση των επιπτώσεων επί της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας», επεσήμανε ο κ. Αντωνίου, μιλώντας επώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ προειδοποίησε ότι έχει πλέον διαφανεί ότι μεσοπρόθεσμα έρχεται η τέλεια καταιγίδα, και θα ακολουθήσουν χρόνια με αλυσιδωτές και απανωτές αλλαγές, και οι διάφορες παραλλαγές των κρίσεων θα γίνουν μέρος της καθημερινότητας, εξηγώντας ότι «Ο ρόλος της ΟΕΒ, δεν είναι να χαϊδεύει τα αυτιά των πολιτών, αλλά να καταθέτει σωστές και σώφρονες θέσεις για το καλό των πολιτών και όλης της κοινωνίας».

Ανέφερε ακόμα ότι παρά τα lockdowns, τα περιοριστικά μέτρα και τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν με την εισβολή στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια καταγράφηκαν μεν απώλειες και ζημιές, αλλά και αξιοσημείωτες επιτυχίες και θετικές εξελίξεις στον τόπο.

 

Υφυπουργείο Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής
Αναφερόμενος στην λειτουργία του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, τον Μάρτιο του 2020, σημείωσε ότι το project της διαχείρισης ζητημάτων της πανδημίας, ήταν μόνο ο πρόλογος στον μακρύ κατάλογο της ψηφιακής μετάβασης.

«Η συγχώνευση υφιστάμενων τμημάτων και υπηρεσιών από διάφορα υπουργεία στο νεοσύστατο Υφυπουργείο, συνέβαλε στην γρήγορη συγκρότηση ενός ευέλικτου κορμού έμπειρων στελεχών προχωρώντας στην εφαρμογή λύσεων αυτοματοποίησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με σκοπό να καλύψουν οριζόντια ανάγκες και κενά σε ολόκληρη την κρατική μηχανή», τόνισε σχετικά.

 

Επισημαίνοντας ότι το Υφυπουργείο Ψηφιακής μεταρρύθμισης τώρα υπάρχει και ότι οι τεχνολογίες αιχμής είναι ήδη ώριμες, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση τον εκσυγχρονισμό ενός διοικητικού μηχανισμού που είχε σχεδιαστεί σε μια άλλη εποχή, προσθέτοντας ακόμα ότι επιβάλλεται άμεσα ο ανασχεδιασμός και απλοποίηση όλων των απηρχαιωμένων γραφειοκρατικών διαδικασιών για να στεφθεί με επιτυχία ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, ειδάλλως θα παραμείνει στείρος.

 

Υφυπουργείο Τουρισμού
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, η δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού τον Μάϊο του 2019 έδωσε στην πλέον παραδοσιακή βιομηχανία του τόπου την αυτονομία και ευελιξία που για δεκαετίες άξιζε να έχει.

 

Η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2020-2030 είναι καλά δομημένη εστιάζοντας στην καθιέρωση της Κύπρου ως ενός σύγχρονου πολυθεματικού προορισμού με ποιοτικές, ψηφιακά έξυπνες και κοινωνικά ωφέλιμες υπηρεσίες που θα υποστηρίζονται από καινοτόμες πρωτοβουλίες και σχέδια δράσης.

 

Από τους σχεδιασμούς της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, θεωρούμε σαν τις κατάλληλες προετοιμασίες, κίνητρα και εκπαίδευση στην πράσινη μετάβαση των ξενοδοχειακών μας μονάδων, τόσο στη πράσινη διαμονή, την πράσινη εστίαση και την πράσινη ψυχαγωγία. Η ΟΕΒ έχει εφαρμόσει εδώ και δύο χρόνια μελέτες και προγράμματα και είναι έτοιμη να συνεισφέρει τα μέγιστα στην πράσινη μετάβαση των ξενοδοχείων μας.

 

 

Υφυπουργείο Ναυτιλίας
Συμπληρώθηκαν ήδη τέσσερα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του πρώτου Υφυπουργείου, αυτού της Ναυτιλίας, που ήρθε για να ενισχύσει έναν αφανή, αλλά πολύ ισχυρό πυλώνα της οικονομίας του νησιού μας.

 

Η χώρα μας αποτελεί τώρα τον 3ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τον 11ο μεγαλύτερο παγκοσμίως, ενώ το Κέντρο Πλοιοδιαχείρισης της Κύπρου είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

 

Είναι ενδεικτικό ότι κατά το 2021 ο τομέας της Ναυτιλίας συνεισέφερε το 7% του ΑΕΠ της Κύπρου, που αντιστοιχεί σε ένα ποσό γύρω στο €1.2 δις. σε μια χρονιά οικονομικής αστάθειας της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται η συνεχής στήριξη και προστασία της κυπριακής Ναυτιλίας από τις αναταράξεις που διέρχεται ως αποτέλεσμα της ερμηνείας των διαφόρων κυρώσεων από την Ε.Ε στην Ρωσία.

 

 

Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)
Ως τη σημαντικότερη ίσως εξέλιξη της τριετίας θεωρεί ο κ. Αντωνίου την υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), το οποίο αποτελεί ίσως και την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Από τα μέσα του 2019 τέθηκε σε εφαρμογή η πρώτη φάση του ΓεΣΥ που περιλάμβανε τους προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς και τα φαρμακεία, ενώ ένα χρόνο αργότερα, εφαρμόστηκε και η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει κυρίως την ενδονοσοκομειακή φροντίδα», ανέφερε ακόμα.

 

Ως κοινωνική μεταρρύθμιση, η επιτυχία του συστήματος και η διασφάλιση της οικονομικής του βιωσιμότητας δεν επηρεάζει μόνο την οικονομία αλλά και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Θα πρέπει να θωρακίσουμε το πλαίσιο λειτουργίας του μέσα από ουσιαστικές αλλά και ωφέλιμες παρεμβάσεις.

 

 

Όλοι γνωρίζουν ότι η ΟΕΒ δήλωσε τις δικές της κατ΄αρχήν επιφυλάξεις και εισηγήσεις όσον αφορά τον αρχικό σχεδιασμό του ΓεΣΥ. Παραταύτα, το παιδί γεννήθηκε και έχουμε την υποχρέωση να το βοηθήσουμε να ωριμάσει, και να ωριμάσει δυνατό.

 

Οι προτάσεις που σας υποβάλαμε πρόσφατα, είναι εναρμονισμένες με όσα εσείς, οι Υπουργοί Υγείας και Οικονομίας, ο Γενικός Ελεγκτής και άλλοι θεσμικοί φορείς δημόσια τοποθέτησαν ως πεδία χρήζοντα βελτίωσης ή διόρθωσης. Οι προτάσεις βελτίωσης από την ΟΕΒ δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως αρνητική κριτική ή υπονόμευση του ΓεΣΥ, αλλά αντιθέτως ως εισηγήσεις για την προστασία της βιώσιμης ανάπτυξης του. Η ΟΕΒ, με πλήρη διαφάνεια οφείλει να συνεχίσει μέσα από όλα τα θεσμικά βήματα που της προσφέρονται και με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα, να συμβάλλει στη συνεχή βελτίωση του συστήματος και διόρθωση των στρεβλώσεων που διαφαίνονταν στην πορεία ωρίμανσης του.

 

 

Δικαιοσύνη
Το τελευταίο διάστημα έγινε η ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων και ειδικά μεταξύ άλλων, την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, που θα συμβάλουν στην μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

«Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αλλά και ο κάθε πολίτης συνεχίζουν να διψούν για ρεαλιστικά χρονικά όρια για την έκδοση αποφάσεων», διευκρίνισε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ.

 

Τοπική αυτοδιοίκηση
Μετά από μία και πλέον δεκαετία συζητήσεων και διαβουλεύσεων, συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάρτιο το τελικό νομοθετικό πλαίσιο για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μεταβατική περίοδος μέχρι τον Μάιο του 2024 είναι πολύ πιεστική και το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί αφορά την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων με βάση τον συμφωνημένο οδικό χάρτη.

 

 

Κοινωνική Πρόνοια
Με την δημιουργία του Υφυπουργείου Πρόνοιας μπήκαν τα θεμέλια για να αποφορτιστεί το Υπουργείο Εργασίας και να υπάρξει αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

 

 

Πολιτισμός
Ο κόσμος του πολιτισμού, πολιτιστικές εκδηλώσεις, θέατρα, εικαστικές τέχνες και άλλα, επλήγησαν τα μέγιστα από τα συνεχόμενα λόκ τάουν και μέτρα έναντι της πανδημίας. Η δημιουργία του Υφυπουργείου, φέρνει μια νέα ανάσα πνοής και μια νέα δυναμική.

 

 

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας διαχείρισης της πανδημίας και τώρα με τις κυρώσεις και αντικυρώσεις με την εισβολή στη Ουκρανία, έχουν διαφοροποιήσει την μέχρι πρόσφατα καθιερωμένη άποψη όσον αφορά την ευρωστία και τα οφέλη μιας παγκοσμιοποίησης της αγοράς. Έχουν στερέψει οι πηγές και έχουν εκτοξευθεί οι τιμές για βασικά αγαθά , διατροφικά εμπορεύματα, σημαντικές πρώτες ύλες, μέταλλα και όλες οι μορφές ενέργειας. Έχει μπλοκάρει η εφοδιαστική αλυσίδα. Όλα τα σημάδια τώρα δείχνουν ότι ο γεωπολιτικός και γεωοικονομικός κόσμος έχει αρχίσει να αλλάζει, και οι οικονομίες στρέφονται πλέον στην εγχώρια και περιφερειακή ανάπτυξη.

 

Πέρα από τα προβλήματα που έφερε η πανδημία και η Ουκρανική κρίση, τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στην εξίσωση και νέοι όροι όπως η πράσινη μετάβαση, η καθαρή ενέργεια και η κυκλική οικονομία. Ο συνδυασμός όλων αυτών καθιστά ασύλληπτο το κόστος της πράσινης μετάβασης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Βιομηχανία - Βιομηχανική Στρατηγική και Πρωτογενής τομέας
Η Κυβέρνηση υιοθέτησε πρόσφατα την Εθνική Βιομηχανική Πολιτική, για να καταστεί η κυπριακή βιομηχανία πιο ανταγωνιστική, βιώσιμη και υγιής. Με την σχολαστική εφαρμογή της νέας πολιτικής, η μεταποίηση μπορεί να μεγιστοποιήσει την συνεισφορά της στο ΑΕΠ και να καταστεί ισχυρός βραχίονας ανάπτυξης. Βασική πρόκληση που πρέπει να τύχει διαχείρισης κατά τρόπο μόνιμο, είναι η έλλειψη κατάλληλου τεχνικού προσωπικού βιομηχανίας. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που το Υπουργείο Παιδείας υιοθέτησε πρόταση της ΟΕΒ για εφαρμογή νέου προγράμματος σπουδών στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με τίτλο «Τεχνικός Βιομηχανίας».

 

Σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει αρκετές βιομηχανίες παραμένει το ύψος των ενοικίων σε βιομηχανικές ζώνες.

 

«Ένα από τα οξύτερα όμως προβλήματα για ανάπτυξη του κλάδου, αφορά τις λεγόμενες οχληρές βιομηχανίες αφού με την ανεξέλεγκτη επέκταση οικιστικών και άλλων ζωνών, και ενώ οι βιομηχανίες είναι απολύτως αναγκαίες για τον τόπο, δεν έχουν που να πάνε», τόνισε ο κ. Αντωνίου.

 

Τον περασμένο Ιούνιο η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή Συμφωνίας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η Συμφωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του Αγροτικού Τομέα και τα οφέλη για όλα τα κράτη μέλη είναι πολύ σημαντικά. Το συνολικό ποσό που θα κατανεμηθεί στην Κύπρο για την περίοδο 2023-2027 ανέρχεται στα 668 εκ. ευρώ.

 

Η συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της Κύπρου ανέρχεται σήμερα μόλις στο 2% γι’ αυτό και το νησί στηρίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην εισαγωγή βρώσιμων βασικών αγαθών.

 

Εισάγουμε για τον πρωτογενή τομέα σχεδόν όλες τις ζωοτροφές, λιπάσματα και φάρμακα. Από την άλλη θα μπορούσαμε να είχαμε εργοστάσια παραγωγής αυτών των προϊόντων καθώς και πράσινης αμμωνίας, σόδας, ζωικών φαρμάκων, κ.λπ δημιουργώντας το βιομηχανικό οικοσύστημα που θα υποστηρίζει ταυτόχρονα τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση.

 

Κατασκευαστικός Κλάδος
Σε όλες τις χώρες ο κλάδος των κατασκευών αποτελεί την κινητήρια δύναμη της οικονομίας και δημιουργεί πολλαπλές θέσεις εργασίας, πέραν των εργοληπτικών εταιρειών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και παντός φύσεως άλλων επαγγελμάτων, βιομηχανιών και υπηρεσιών. Οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από το αυξανόμενο κόστος των βασικών υλικών, καθώς και οι απαιτήσεις της Πράσινης Ανάπτυξης χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από το κράτος για να μη πληγεί ανεπανόρθωτα ο τομέας αυτός.

«Απαιτείται ανοιχτός και ώριμος διάλογος για μια πιο ομαλή διαχείριση των σημερινών αλλά και των επερχόμενων προκλήσεων», σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου.

 

 

Υπηρεσίες
Ο τομέας των υπηρεσιών με τεράστια συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας, διέρχεται ίσως την δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων τριάντα και πλέον χρόνων με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα, η Πολιτεία πρέπει να είναι πολύ προσεχτική με την προωθούμενη νομοθεσία για την θέσπιση κανόνων πρόληψης της κατάχρησης εικονικών οντοτήτων για φορολογικούς σκοπούς, που μπορεί να οδηγήσει σε μετεγκατάσταση επενδυτικών σχηματισμών εκτός της Χώρας.

 

 

Φορολογικά
Η πρόθεση για φορολογικό συντελεστή, επί όλων των επιχειρήσεων ασχέτως μεγέθους του 15%, θα ήταν λάθος κίνηση και θα επιβαρύνει αχρείαστα ένα ήδη πολύ δύσκολο περιβάλλον χωρίς μια πιο μελετημένη και μακροχρόνια φορολογική πολιτική. Θα ήταν λάθος όμως αν ταυτόχρονα δεν υπάρχουν ισοδύναμες φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις. Χαιρετίζουμε την πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών να συμπεριλάβει τα κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα.

 

 

Εθνικός Κατώτατος Μισθός
Τεράστια αλλαγή στον επί δεκαετίες τρόπο καθορισμού των μισθών εισδοχής χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου λειτουργίας του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

«Αυτό που επιβάλλεται τώρα είναι η συνετή και προσεγμένη υλοποίηση του, με σεβασμό προς τους εργαζόμενους αλλά και με επιμέτρηση των επιπτώσεων επί της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Η ΟΕΒ έχει ετοιμάσει, μετά από πολλή μελέτη, τις εισηγήσεις της για την σταδιακή εισαγωγή του ΕΚΜ τις οποίες ήταν έτοιμη να υποβάλει στις 16 του Μάη. Θα τις υποβάλουμε στη φίλτατη Υπουργό Εργασίας κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν», σημείωσε σχετικά.

 

 

Πληθωρισμός
Για την διαχείριση της πρωτοφανούς αύξησης του πληθωρισμού, η ΟΕΒ έχει υποβάλει αναλυτικές προτάσεις και είμαι βέβαιος ότι μεθαύριο η Κυβέρνηση σας θα ανακοινώσει μέτρα που θα αποσκοπούν στην χαλιναγώγηση του. Ωστόσο, οι αιτίες του πληθωρισμού είναι εξωγενείς με κυριότερες την κατακόρυφη αύξηση του κόστους της ενέργειας, των πρώτων υλών και των τροφίμων. Κατά συνέπεια η δυνατότητα παρέμβασης με άμεσα αποτελέσματα είναι εκ των πραγμάτων πολύ περιορισμένη.

 

ATA
Σε ότι αφορά την ΑΤΑ, η θέση της ΟΕΒ είναι γνωστή.

«Ο απόλυτα ανελαστικός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα της ΑΤΑ αυξάνοντας το εργατικό κόστος, ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό και ταυτόχρονα αυξάνει την μισθολογική και κοινωνική ανισότητα. Διαβρώνει τα πραγματικά εισοδήματα, επιδεινώνει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας», τόνισε ο Αντώνης Αντωνίου.

 

Η ανάγκη κατάργησης του θεσμού αυτού έχει επανειλημμένα υποδειχθεί από διεθνείς Οργανισμούς και Φορείς, όπως η Διεθνής Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Εξάλλου δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλες οι Ευρωπαϊκές Χώρες που εφάρμοσαν το σύστημα αυτό, το έχουν εγκαταλείψει, εκτός από την Κύπρο, το Βέλγιο και την Μάλτα.


Η τέλεια καταιγίδα και οι αλλαγές
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ προειδοποίησε ότι έχει πλέον διαφανεί ότι μεσοπρόθεσμα έρχεται η τέλεια καταιγίδα, και θα ακολουθήσουν χρόνια με αλυσιδωτές και απανωτές αλλαγές, και οι διάφορες παραλλαγές των κρίσεων θα γίνουν μέρος της καθημερινότητας.

 

«Η ΟΕΒ εκπροσωπεί χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλούς Επιχειρηματικούς/Επαγγελματικούς Συνδέσμους, από την πιο μικρή μονάδα μέχρι τις πιο μεγάλες, από ιδιωτικές εταιρείες μέχρι ημικρατικούς οργανισμούς, από όλους τους τομείς και υποτομείς οικονομικής δραστηριότητας. Είναι ευθύνη της ΟΕΒ να αναγνωρίζει, και ιδιαίτερα μέσα στο κλίμα των συνεχών οδηγιών της Ε.Ε να αναδεικνύει πιθανές παγίδες και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εκεί που βλέπει κινδύνους και να καταθέτει εισηγήσεις για την επιτυχή διαχείριση της οικονομίας του τόπου», επεσήμανε σχετικά.

 

Ένα οικονομικά υγιές κράτος είναι η ραχοκοκαλιά μιας ευημερούσας κοινωνίας. Για να αντιμετωπίσουμε το αύριο, υπάρχουν τρεις τρόποι, ανάπτυξη, ανάπτυξη και ανάπτυξη. Ανάπτυξη για να υπάρχουν ευπρεπείς θέσεις εργασίας, ανάπτυξη για να υπάρχει κατανάλωση παντός είδους αγαθών και ανάπτυξη για να εισρέουν εισοδήματα, φόροι κ.λπ. στα ταμεία του κράτους.

 

«Ο ρόλος της ΟΕΒ, δεν είναι να χαϊδεύει τα αυτιά των πολιτών, αλλά να καταθέτει σωστές και σώφρονες θέσεις για το καλό των πολιτών και όλης της κοινωνίας. Η ΟΕΒ δηλώνει παρούσα για να ενισχύσει την Εκτελεστική και νομοθετική εξουσία στο έργο της για την ευημερία του τόπου μας», ξεκαθάρισε καταληκτικά ο κ. Αντωνίου.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή