ΣΠΟΔ: Συνεχίζεται η επιβράδυνση του θετικού ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρο κατέγραψε ετήσια αύξηση 2.4% τον Απρίλιo του 2022, φτάνοντας σε επίπεδο 108.5, μετά από ετήσιες αυξήσεις 5.4% τον Μάρτιο και 7.7% τον Φεβρουάριο του 2022 (με βάση τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Συνεχίζεται η επιβράδυνση του θετικού ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Απρίλιο του 2022

Αναλυτικότερα, η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude) τον Απρίλιο του 2022 σε ιστορικά υψηλά επίπεδα συμβάλει στην επιβράδυνση του θετικού ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ. Στην επιβράδυνση του ΣΠΟΔ συμβάλλουν και οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη και στην Κύπρο. Ο Ρώσο-ουκρανικός πόλεμος,  οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας,  και ο ψηλός πληθωρισμός επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα  ο ΔΟΚ στην ευρωζώνη να καταγράψει επιδείνωση ενώ ο αντίστοιχος δείκτης της Κύπρου ασθενή βελτίωση τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με το περασμένο έτος. Επιπλέον, περαιτέρω φραγμούς στην άνοδο του ΣΠΟΔ προσθέτουν ο όγκος λιανικών πωλήσεων και ο προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία – όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι ετήσιοι ρυθμοί μεγέθυνσης τους σημειώνουν πτώση τον Απρίλιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία.  Αντίθετα, ενισχυτικά εξακολουθούν να επιδρούν στον ΣΠΟΔ, καταγράφοντας επιτάχυνση στον ρυθμό μεγέθυνσης τους τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, οι αφίξεις τουριστών, και τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων.

Συνοψίζοντας,  μολονότι η κυπριακή οικονομία έδειξε σημάδια ανάκαμψης από την πανδημική κρίση, ο συνεχιζόμενος επιβραδυνόμενος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Απρίλιο του 2022 αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα και επιπτώσεις που πηγάζουν από τον Ρώσο-ουκρανικό πόλεμο,  των κυρώσεων κατά της Ρωσίας,  του ψηλού πληθωρισμού,  αλλά και των νέων μέτρων κατά της πανδημίας στην Ασία. Περαιτέρω πληροφορίες για τη μεθοδολογία κατασκευής του ΣΠΟΔ βρίσκονται στην ιστοσελίδα: (CCLEI)

 

  • Ο Δείκτης ΣΠΟΔ εκτιμήθηκε με βάση το οικονομετρικό μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009).
     
  • Ο ΣΠΟΔ για το μήνα Απρίλιο του 2022 κατασκευάστηκε στη βάση διαθεσιμότητας της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude), του ΔΟΚ στην ευρωζώνη και στην Κύπρο, του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, της αξίας των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, καθώς και των υψηλής συχνότητας δεδομένων των αφίξεων επιβατών και του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - προσαρμοσμένου με βάση τη θερμοκρασία τον Απρίλιο, ενώ ο όγκος λιανικών πωλήσεων εκτιμήθηκε στη βάση των τελευταίων διαθέσιμων πληροφοριών σε μια σειρά οικονομικών δεικτών.

Τι είναι ο ΣΠΟΔ;

Ο Δείκτης ΣΠΟΔ έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για τα σημεία καμπής των οικονομικών κύκλων, δηλαδή, τα σημεία μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας. Ο Δείκτης αυτός αποτελείται από αριθμό προπορευόμενων μεταβλητών οικονομικής δραστηριότητας των οποίων οι μεταβολές τείνουν να προηγούνται των μεταβολών στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και οι οποίες αξιολογούνται σε τακτική βάση.

Από ποιες μεταβλητές αποτελείται ο ΣΠΟΔ της Κύπρου;

Οι μεταβλητές με χαρακτηριστικά προήγησης επιλέχθηκαν από μια μεγάλη κατηγορία εγχώριων και διεθνών προπορευόμενων δεικτών και είναι: η τιμή του πετρελαίου (Brent Crude), ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και την ευρωζώνη, τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, οι αφίξεις τουριστών, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων, και ο δείκτης όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Ο ΣΠΟΔ καταρτίζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα.

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο