33 οινοποιεία στον 13ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου

Με τη συμμετοχή 33 οινοποιείων του τόπου μας άρχισε σήμερα, σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, η γευστολόγηση 178 κρασιών, στο πλαίσιο του 13ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου, με τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, να επαναλαμβάνει τη στήριξη του κράτους στις αμπελουργικές κοινότητες, τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς.

Σε διάσκεψη Τύπου, ο Κώστας Καδής ανέφερε ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αλλά και η Κυβέρνηση, στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ανάδειξη και την προώθηση των ποιοτικών οίνων του τόπου μας και πως, στο επίκεντρο της πολιτικής τους βρίσκεται η προσπάθεια ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Κυπριακών οίνων, «χαρακτηριστικών που τους διακρίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Η στήριξη των αμπελουργικών κοινοτήτων, των αμπελουργών και των οινοποιών, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της αγροτικής μας πολιτικής», τόνισε και πρόσθεσε ότι, εφαρμόζοντας το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα (ΕΠΣΑ), οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αναμένεται να διαθέσουν περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ σε αμπελουργούς και οινοποιούς, μέχρι το τέλος της παρούσας προγραμματικής περιόδου, που λήγει το 2023.

Σημείωσε δε ότι, σε σχέση με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, το Μέτρο του Πράσινου Τρύγου, με προϋπολογισμό πέραν των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ανακούφισε άμεσα τους αμπελουργούς κατά τη διετία 2020-2021, αποφόρτισε τους οινοποιούς από την περίσσια σταφυλιού και επιπλέον αποθεμάτων οίνων και τελικά οδήγησε την αμπλελοοινική αγορά σε συνθήκες ισορροπίας καθώς και συγκράτησης των τιμών.

«Παράλληλα, η Κυβέρνηση παραχώρησε, υπό μορφή πρόσθετης εκταρικής επιδότησης, οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ στους αμπελουργούς που δεν συμμετείχαν στο Μέτρο, ενώ για τους οινοποιούς εφαρμόστηκαν τρία ειδικά σχέδια ενίσχυσης, με προϋπολογισμό πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ώστε να βοηθηθούν στη διαχείριση των μεγάλων αποθεμάτων οίνου που συσσωρεύτηκαν λόγω της πανδημίας», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό, ο οποίος διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, ο Κώστας Καδής ανέφερε ότι την επταμελή επιτροπή, η οποία ξεκίνησε τις γευστολογήσεις, συνθέτουν άτομα με σημαντική επιστημονική και εμπειρική γνώση στον τομέα, υπό την Προεδρία του, ρουμανικής καταγωγής, καθηγητή Valeriu Cotea.

 «Είναι προφανές ότι τα οφέλη από τη διοργάνωση τέτοιων διαγωνισμών οίνου είναι πολλαπλά αφού συμβάλλουν σημαντικά στη διάχυση της γνώσης, στην ενθάρρυνση της παραγωγής, στην υπεύθυνη κατανάλωση ως μέρος του πολιτισμού, στην ανάδειξη και παρουσίαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των οίνων στο ευρύτερο κοινό, καθώς και στη βελτίωση των τεχνικών και επιστημονικών ικανοτήτων των οινοπαραγωγών του τόπου μας και κατ’ επέκταση, στην άνοδο της ποιότητας των οίνων», είπε ο Υπουργός.

Τη στήριξη στον διαγωνισμό εξέφρασε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, υπενθυμίζοντας ότι η Λεμεσός αποτελεί την κοιτίδα της αμπελουργίας και οινοποιίας στον τόπο μας και τιμά τους Κύπριους οινοπαραγωγούς μέσα από την μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή της Κύπρου, τη Γιορτή του Κρασιού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, συνέχισε, ότι ο Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου έχει αγκαλιαστεί από τους οινοπαραγωγούς του τόπου μας και έχει συμβάλει με το δικό του τρόπο στη βελτίωση και ανάδειξη των μοναδικών ποιοτικών χαρακτηριστικών των κυπριακών οίνων.

Το κυπριακό κρασί, συνέχισε, δεν είναι μόνο το πιο ιστορικό κρασί στον κόσμο, αλλά κατέχει μια αξιοζήλευτη θέση στην παγκόσμια οινοπαραγωγή, «μια θέση που βελτιώνεται συνεχώς γιατί σήμερα η Κύπρος, πέρα από την παράδοση, διαθέτει σοβαρούς επαγγελματίες και τεχνογνωσία, τόσο στην αμπελοκαλλιέργεια όσο και στην οινοπαραγωγή».

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Δήμο Λεμεσού, το Σύνδεσμο Οινοποιών Κύπρου, την Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρο, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων, τον Όμιλο Οινοφίλων Κύπρου, την Ομάδα Οινοφίλων ΟίνοΑρτ και τον Όμιλο Οινοφίλων Αμμοχώστου «Βάκχος».

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, το Τμήμα Γεωργίας θα διοργανώσει τεχνική ημερίδα την Τετάρτη 4 Μαΐου, από τις 18:00 μέχρι τις 22:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» στη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού, θα μοιραστούν με το ακροατήριο τις δικές τους εμπειρίες και την εμπειρογνωμοσύνη τους στον αμπελοοινικό τομέα.

Κορύφωση των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η τελετή βράβευσης και το επίσημο δείπνο που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 6 Μαΐου και ώρα 19:00, σε ξενοδοχείο της Λεμεσού.

Εξάλλου, σε ερωτήσεις που τέθηκαν, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Κύπρου, Χαράλαμπος Παναγιώτου διαβεβαίωσε ότι τα μέλη του θα παραλάβουν όλες τις ποσότητες της παραγωγής του 2022, ενώ σε σχέση με την ακρίβεια που παρατηρείται, δήλωσε πως οι τιμές των κυπριακών κρασιών υπολογίζεται ότι έχουν αυξηθεί κατά 7 με 8%.

«Προσπαθούμε κι εμείς να συγκρατήσουμε όσο μπορούμε τα έξοδα και το κόστος και ελπίζουμε ότι σύντομα αυτή η αύξηση να έχει και μια κάθοδο», συμπλήρωσε και τόνισε ότι τα κυπριακά κρασιά δεν φοβούται να ανταγωνιστούν τα εισαγόμενα κρασιά.

Ο κ. Παναγιώτου πρόσθεσε πως «εμείς δεν αντιτασσόμαστε στις εισαγωγές κρασιών, γιατί η αγορά είναι ελεύθερη, όμως αυτό που ζητούμε είναι μια δίκαιη αντιμετώπιση, δηλαδή οι έλεγχοι που γίνονται στα εισαγόμενα κρασιά να είναι τουλάχιστον στο επίπεδο των ελέγχων των τοπικών παραγόμενων κρασιών». Υποστήριξε επίσης ότι γίνονται εισαγωγές κρασιών που δεν τυγχάνουν ελέγχου «ούτε στα πιο τυπικά της νομοθεσίας».

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές