E.E.: Δεύτερη δέσμη μέτρων για στήριξη αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

Νομοθετική τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας 2014-20, η οποία θα επιτρέψει τη λήψη πρόσθετων μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων, για τη στήριξη των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ, πρότεινε η Κομισιόν. Η πρόταση έρχεται στο πλαίσιο ενεργειών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτή η δέσμη μέτρων συμπληρώνει την πρώτη, που εγκρίθηκε στις 25 Μαρτίου, και περιλαμβάνει χρηματική αποζημίωση για πρόσθετες δαπάνες, για διαφυγόντα έσοδα και για την αποθήκευση προϊόντων, καθώς και για την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων στις περιπτώσεις που επί του παρόντος δεν είναι ασφαλείς.

Ο κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, ανέφερε ότι «οι τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία» και εξήγησε ότι με την παρούσα πρόταση, η ΕΕ θα παράσχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να ανακατανεμηθούν οι πόροι του Ταμείου σε ειδικά μέτρα για τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης.

Η αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, που προκάλεσε υψηλό πρόσθετο λειτουργικό κόστος και συμπίεση των περιθωρίων κέρδους στους τομείς της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης θαλασσινών, καθώς και η προληπτική διακοπή των αλιευτικών δραστηριοτήτων σε ορισμένες περιοχές, είναι ανάμεσα στις συνέπειες που υφίστανται οι κλάδοι αυτοί, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μόλις εγκριθεί η πρόταση, όπως αναφέρει η Κομισιόν, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν ταχέως χρηματοδοτική στήριξη για τις πρόσθετες δαπάνες και τις οικονομικές απώλειες που απορρέουν από την κρίση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της Κομισιόν, τα κονδύλια θα μπορούν να διατεθούν για χρηματική αποζημίωση (χωρίς ανώτατο και μέγιστη διάρκεια), σε περίπτωση προσωρινής παύσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων, όπου η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Χρηματική αποζημίωση προβλέπεται, επίσης, για τις οργανώσεις παραγωγών που αποθεματοποιούν τα προϊόντα αλιείας ή υδατοκαλλιέργειας, όπως επίσης και προς τους φορείς εκμετάλλευσης του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας (συμπεριλαμβανομένου του τομέα μεταποίησης) για τα διαφυγόντα εισοδήματά τους και για τις πρόσθετες δαπάνες στις οποίες υποβλήθηκαν λόγω της διαταραχής της αγοράς από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η απλουστευμένη διαδικασία για την τροποποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων των κρατών μελών για την εισαγωγή των μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ανακατανομής των χρηματοδοτικών πόρων, αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ταχείας εφαρμογής αυτών των νέων μέτρων. Η Κομισιόν προτείνει, επίσηςμ την αναδρομική επιλεξιμότητα των δαπανών για τα εν λόγω μέτρα από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Σημειώνεται ότι η νομοθετική πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, προτού τεθεί σε ισχύ.

Δειτε Επισης

Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal