Πόσο επηρεάστηκαν οι επιχειρήσεις από τη ρωσική εισβολή (πίνακες)

Σε ανησυχητικά επίπεδα κινούνται οι εκτιμήσεις των κυπριακών επιχειρήσεων, οι οποίες αναμένεουν ότι θα επηρεαστούν οι οικονομικές τους δραστηριότητες καθώς και ότι θα παρατηρηθεί συρρίκνωση του κύκλου εργασιών τους, εξαιτίας της ρωσοουκρανικής κρίσης.

Συρρίκνωση τζίρου
Σύμφωνα με έρευνα της ΟΕΒ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους μεταξύ 4 και 15 Μαρτίου, αλλά και 7 και 11 Απριλίου, όπου λήφθηκαν απαντήσεις από 188 και 92 επιχειρήσεις αντίστοιχα, η πρόβλεψη ότι θα επηρεαστούν πολύ ή πάρα πολύ οι οικονομικές τους δραστηριότητες αυξάνεται στο 91,3% από 80,8%.

 

Οι απαντήσεις που λήφθηκαν αφορούν επιχειρήσεις που έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με Ρωσία ή και Ουκρανία από αρκετούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με μεγαλύτερα ποσοστά αυτά του τουριστικού κλάδου, του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, της βιομηχανίας, του κατασκευαστικού τομέα, του τομέα ακινήτων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.


Εξάλλου, το ποσοστό όσων αναμένουν συρρίκνωση του κύκλου εργασιών έφθασε στο 73,9% στη δεύτερη έρευνα από 63,8%.

Ψυχραιμία σε σχέση με το προσωπικό
Η πρόβλεψη για μείωση του προσωπικού των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων στην πρώτη έρευνα ήταν σε ποσοστό 11,7% ενώ στη δεύτερη έρευνα το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 8,7%, γεγονός που δείχνει ότι οι επιχειρήσεις αντιδρούν ψύχραιμα σε σχέση και με το απασχολούμενο τους προσωπικό.


Η αδυναμία στην εξασφάλιση προϊόντων ή/και πρώτων υλών έχει μειωθεί σε ποσοστό 30,4% κατά τη δεύτερη έρευνα από 52,1% που ήταν στην πρώτη.

Πώς θα απορροφηθεί το κόστος
Σ΄ ότι αφορά την απορρόφηση του αυξημένου κόστους των προϊόντων/ υπηρεσιών που προκύπτει, και οι δύο έρευνες κατέδειξαν ότι 5 στις 10 επιχειρήσεις θα το απορροφήσουν πλήρως ή μερικώς, ότι 6 στις 10 θα το μετακυλήσουν πλήρως ή μερικώς στον καταναλωτή και ότι μόνο 2 στις 10 θα προβούν σε αναστολή της παραγωγής ή προμήθειας στους καταναλωτές. Στα ερωτήματα αυτά, τα αποτελέσματα παρέμειναν στο ίδιο περίπου επίπεδο ανάμεσα στις δύο έρευνες. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να δώσουν πολλαπλές απαντήσεις.

 

Έχοντας λάβει ένα ικανό δείγμα απαντήσεων και από τις δύο έρευνες, εντοπίζεται το μέγεθος του αντίκτυπου στην κυπριακή οικονομία από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. Επίσης διαφαίνεται, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα και των δύο ερευνών, ότι εντός ενός μήνα που συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις, η οικονομική δραστηριότητα των κυπριακών επιχειρήσεων επηρεάζεται όλο και περισσότερο.

Έρευνα μεταξύ 4 και 15 Μαρτίου
 

  

  

  

  

  

  

  

  

Τι ποσοστό του συνολικού κύκλου εργασιών σας αποτελούν οι εμπορικές δραστηριότητες που σχετίζονται με δύο χώρες αυτές;

 

  

 Έρευνα μεταξύ 7 και 11 Απριλίου

  

 

  

 

  

   

  

  

 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους