Η αξία των δημόσιων διαβουλεύσεων στα Εργαστήρια Ιδεών

Οι τρόποι βελτίωσης των Δημόσιων Διαβουλεύσεων στην Κύπρο βρέθηκαν στο επίκεντρο των Εργαστηρίων Ιδεών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Democracy Forum (Φόρουμ για τη Δημοκρατία) στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας, ο Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης του Center for Social Innovation Cyprus (CSI), Σωτήρης Θεμιστοκλέους και ο Αντιπρόεδρος του Oxygono, Νικόλας Κυριακίδης.

Ο Παναγιώτης Σεντώνας έκανε την έναρξη με τη διαπίστωση ότι και στη χώρα μας έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να δούμε πώς εμβαθύνουμε τη συμμετοχική δημοκρατία και επομένως τη συμμετοχική διακυβέρνηση. Τα οφέλη είναι σημαντικά και καταγράφονται με ποικίλους τρόπους από την Ε.Ε. και τα Η.Ε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σεντώνας είπε ότι καταρτίζονται καλύτερες πολιτικές, ενισχύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στις αποφάσεις, αναδεικνύεται ο σεβασμός προς τους πολίτες, ενώ, η διακυβέρνηση μιας χώρας γίνεται πιο αποτελεσματική και πιο συμπεριληπτική. Η διαβούλευση και συμμετοχή συνεισφέρουν, είπε, στην αντιμετώπιση της πόλωσης και παραπληροφόρησης. Ακολούθησε μια σύνοψη των ψηφιακών εργαλείων που αξιοποιεί η κυβέρνηση για μεγαλύτερη δημόσια διαβούλευση

Στη συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους σχολίασε αρχικά ότι οι δημόσιες διαβουλεύσεις προωθούν τη διαφάνεια και διαφορετικότητα, προβαίνοντας ακολούθως στην παραδοχή πως υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Προωθείται η πολυφωνία και ανάπτυξη πολιτικών συνυφασμένων με μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης, που μπορεί να προσφέρουν μια συμμετοχική δημοκρατία, τόνισε. 

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αντιπρόεδρος του Oxygono είπε πως το ρυθμισμένο lobbying, οι οριζόντιες διαδικασίες και η ζωντανή μετάδοση από το Κοινοβούλιο είναι μερικοί από τους τρόπους μέσα από τους οποίους μπαίνουμε σε μια νέα εποχή.

«Πιστεύουμε ότι με αυτή την προσέγγιση, φτιάχνοντας τους θεσμούς της δημοκρατίας μας «μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα πράγματα με θετικές επιδράσεις στη ζωή μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυριακίδης έθεσε στη συνέχεια τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε σήμερα και στο επόμενο διάστημα. Να είναι υποχρεωτικές οι δημόσιες διαβουλεύσεις; Πότε και πώς γίνονται οι δημόσιες διαβουλεύσεις; Πόσο ανοιχτή πρέπει να είναι μια διαβούλευση; Πώς μπορεί να είναι κατανοητή η διαδικασία και η μορφή ερωτήσεων θα πρέπει να είναι γενική ή συγκεκριμένη;

Καυτό ερώτημα που έθεσε είναι και το κατά πόσο πρέπει να υπάρχει λογοδοσία όσον αφορά στη φύση της ανατροφοδότησης. Τόνισε τέλος ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας στα υπουργεία και εξήρε τη σημασία της διαδικασίας των δημόσιων διαβουλεύσεων, καθώς «στη Δημοκρατία έχουμε δικαίωμα λόγου».

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ