Έπεσαν οι υπογραφές για τη στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών Λάρνακας

Υπογράφηκαν την Πέμπτη 14 Απριλίου, οι δύο Συμφωνίες Μίσθωσης του Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας, με στόχο την υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση χρήσης χώρων του παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας στο Δήμο για σκοπούς στέγασης των Δημοτικών του Υπηρεσιών.

Ουσιαστικά υπογράφηκαν δύο Συμφωνίες μία εκ των οποίων αφορά τη Συμφωνία Μίσθωσης  που υπογράφτηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα.

Η δεύτερη Συμφωνία Μίσθωσης υπογράφηκε από τον Έπαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Χατζηστεφάνου, Πρόεδρο του Συμβουλίου Επισκέψεων και Ευημερίας Ασθενών Νοσοκομείου Λάρνακας και Κληροδοτήματος Ευανθίας Πιερίδου και τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα είπε πως «η Συμφωνία Μίσθωσης των χώρων του Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας, στον Δήμο Λάρνακας πέρασε μέσα από συμπληγάδες, ωστόσο με την επιμονή και υπομονή του Δημάρχου έγινε κατορθωτή. Οι πρώτες ενέργειες έγιναν τη δεκαετία του 1980 και για διάφορους λόγους δεν επετράπη η παραχώρηση του χώρου, για να αξιοποιηθεί κατάλληλα από το Δημαρχείο».

Πρόσθεσε πως «το 2013, υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου και του πρώην Δημάρχου, για παραχώρηση του χώρου, όμως η συμφωνία και πάλι για διάφορους λόγους δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Οι άοκνες προσπάθειες του Δημάρχου και η βούληση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για να αξιοποιηθούν τα παραδοσιακά κτίρια του παλαιού Νοσοκομείου και να στεγάσουν το Δημαρχείο Λάρνακας, απέδωσαν καρπούς».

Ο κ. Χατζηπαντέλα εξέφρασε ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν για να ολοκληρωθεί η όλη εργασία ώστε να υπογραφεί σήμερα η Συμφωνία αυτή και ανακοίνωσε πως «μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν μετακινηθεί όλες οι Υπηρεσίες ή Τμήματα που στεγάζονται στους χώρους που θα παραχωρηθούν στο Δημαρχείο».

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ακόμα πως «από σήμερα η Λάρνακα, η πόλη μας, θα αποκτήσει το δικό της σπίτι σε ένα εξαίρετο γεωγραφικά χώρο».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε ότι «σήμερα με την υπογραφή των συμφωνιών μισθώνονται προς τον Δήμο Λάρνακας δυο τεμάχια γης, αλλά και το κτήριο του παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας τα οποία ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το κτήριο του παλαιού Νοσοκομείου, το οποίο έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο, ανεγέρθηκε πριν το 1934 και παραχωρήθηκε ως δωρεά από την οικογένεια Πιερίδη προς όφελος των πολιτών της πόλης και επαρχίας Λάρνακας» είπε και σημείωσε πως «μέχρι και τη δεκαετία του 1980 χρησιμοποιείτο ως το κυρίως νοσοκομείο της Λάρνακας, οπόταν ανεγέρθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης».

Πρόσθεσε ότι «με την υπογραφή της συμφωνίας γίνεται πραγματικότητα ένα παλαιό και πάγιο αίτημα του Δήμου Λάρνακας για επέκταση των κτηριακών του υποδομών, που είχε ως γνώμονα την προσφορά προσβάσιμων σημείων εξυπηρέτησης και διευκόλυνση των δημοτών, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσπάθειας παροχής ποιοτικότερων υπηρεσιών. Αυτός ήταν και συνεχίζει να είναι και ο στόχος της Κυβέρνησης, να στέκεται αρωγός στην όποια προσπάθεια αυτονόμησης, ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των Τοπικών Αρχών προκειμένου αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές, μεγάλες και καθημερινές ανάγκες του πολίτη».

Στον χαιρετισμό του ο Νίκος Νουρής αναφέρθηκε και στη ψήφιση των Νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είπε πως «αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι προχωρούμε αποφασιστικά σαν Υπουργείο Εσωτερικών, σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να  κάνουμε πράξη αυτή την ιστορική μεταρρύθμιση. Πρέπει να δομήσουμε Τοπικές Αρχές διοικητικά και οικονομικά αυτόνομες, με δυνατότητες παροχής βελτιωμένων υπηρεσιών στον πολίτη, αλλά ταυτόχρονα και προσαρμοσμένες στις νέες και σύγχρονες ανάγκες που προκύπτουν στο διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον».

Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών «με την σημερινή εκχώρηση των κτηρίων στον Δήμο Λάρνακας, εγκαινιάζουμε μια πρώτη προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη βάση των οποίων η νέα οντότητα του Δήμου της Λάρνακας θα κληθεί να εξυπηρετεί πλέον 30% περισσότερους δημότες. Από το 2024 ο Δήμος της Λάρνακας συνενώνεται με τον Δήμο Λιβαδιών και την Κοινότητα Βορόκληνης - τα οποία μετονομάζονται σε δημοτικά διαμερίσματα- και αποκτά πρόσθετες δυνατότητες, ευελιξία, αυξημένες αρμοδιότητες, ενώ ενισχύεται η βιωσιμότητά του».

Ο Νίκος Νουρής είπε ακόμα ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη σχεδιάσει τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας και στις επόμενες μέρες θα προσκληθούν οι τοπικοί άρχοντες αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς και αξιωματούχοι στην πρώτη συντονιστική συνάντηση για έναρξη της διαδικασίας  υλοποίησης αυτής της μεγάλης πρόκλησης».

Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Χατζηστεφάνου, Επαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Επισκέψεων και Ευημερίας Ασθενών Νοσοκομείου Λάρνακας και Κληροδοτήματος Ευανθίας Πιερίδου, ανέφερε στον χαιρετισμό του πως «η ζωή της μεγάλης δωρήτριας στην πόλη και επαρχία χαρακτηρίζετο από πολλές δωρεές και φιλανθρωπίες μεταξύ των οποίων και το παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας, που μέσω διαθήκης καθόρισε όπως τα έσοδα από την ενοικίαση της κατοικίας της διατίθενται για τη συντήρηση της και προς όφελος του Νοσοκομείου της πόλης».

Ο κ. Χατζηστεφάνου μετέφερε «την παράκληση του Συμβουλίου όπως δοθεί το όνομα της μακαριστής ευεργέτιδος Ευανθίας Πιερίδου σε μια από τις πτέρυγες του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ως ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς της προς τους ασθενείς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας».

Ανέφερε ακόμα ότι «σήμερα με τη συμφωνία που υπογράφεται, ενοικιάζεται η πτέρυγα του παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας στον Δήμο Λάρνακας με σκοπό την αναπαλαίωση και χρήση του ως Δημαρχείου Λάρνακας.  Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου, το ενοίκιο θα διατίθεται, μαζί με το ενοίκιο που προκύπτει από την ενοικίαση της οικίας της μακαριστής Ευανθίας Πιερίδου, για τις ανάγκες του Νοσοκομείου Λάρνακας και την ευημερία των ασθενών πόλης και επαρχίας Λάρνακας».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας στον δικό του χαιρετισμό είπε ότι «η  αξιοποίηση του παλαιού Νοσοκομείου, η συντήρηση και αποκατάσταση του με σκοπό να φιλοξενήσει αποδοτικά και αποτελεσματικά τις Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια πάγιο αίτημα τόσο του Δήμου όσο και ολόκληρης  της τοπικής κοινωνίας. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε χρόνια πριν και συγκεκριμένα από τις 31 Μαρτίου 2003 με την ημέρα κατεδάφισης, λόγω στατικότητας του εμβληματικού κτιρίου του Δημοτικού Μεγάρου που βρισκόταν στη Λεωφόρο Αθηνών δηλαδή στην παραλία των Φοινικούδων».

Εξήγησε ότι «το νυν Δημοτικό Συμβούλιου με συντονισμένες προσπάθειες ζήτησε την εκμίσθωση όλου του κτιρίου του παλαιού Νοσοκομείου κάτι που με την συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, των αρμόδιων Υπουργών και του Επάρχου, σήμερα, με την υπογραφή των Συμφωνιών, γίνεται πραγματικότητα. Με την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την επικείμενη συνένωση της Λάρνακας με τον Δήμο Λιβαδιών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Βορόκληνης και την συνεχόμενη αύξηση των αναγκών, η στέγαση των Υπηρεσιών του Δήμου σε ένα κατάλληλο και λειτουργικό κτίριο θα βοηθήσει πρωτίστως τους δημότες όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων». 

Ο Δήμαρχος Λάρνακας εξέφρασε ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ανταποκρίθηκε στο συγκεκριμένο αίτημα της πόλης, στους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας, στον Επαρχο Λάρνακας και στους πρώην Υπουργούς Εσωτερικών και στους απόγονους της ευεργέτιδας  Ευανθίας Πιερίδου, ιδιαίτερα στον Δημήτρη Πιερίδη».

Σημειώνεται ότι η υπογραφή των Συμφωνιών πραγματοποιήθηκε στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης Δήμου Λάρνακας και στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων o Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας, ο Κοινοτάρχης Βορόκλινης, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων της πόλης.

Δειτε Επισης

Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου