Πλώρη για σύσταση Κυπριακού Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου

Υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, η Συμφωνία Χρηματοδότησης για την ανάθεση της Διαχείρισης του Κυπριακού Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ).

Η σημερινή υπογραφή σηματοδοτεί την επιτυχή κατάληξη πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και ΕΤΕ καθώς και την έναρξη της διαδικασίας επιλογής Διαχειριστή Ταμείου (Fund Manager) από την αγορά, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το ΕΤΕ κατέχει ηγετική θέση ως επενδυτής στην ευρωπαϊκή αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων και εστιάζει στη δημιουργία και υποστήριξη ενός βιώσιμού οικοσυστήματος επιχειρηματικών συμμετοχών που υποστηρίζει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα σε όλη την Ευρώπη. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αναλάβει τη διαχείριση αντίστοιχων επενδυτικών ταμείων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έχει να επιδείξει σημαντική τεχνογνωσία σε αναδυόμενες αγορές όπως αυτή της Κύπρου.

Το Κυπριακό Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου (Cyprus Equity Fund) θα επενδύει κυρίως σε νεοφυείς και καινοτόμες κυπριακές εταιρείες, αντιμετωπίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τα χρηματοδοτικά κενά που εντοπίζονται στην κυπριακή αγορά χρηματοδότησης υψηλού κινδύνου. Η Συμφωνία Χρηματοδότησης προβλέπει κρατική συνεισφορά στο Ταμείο ύψους €30εκ., ποσό που θα συμπληρωθεί από ιδιωτικά κεφάλαια.

Η ανάθεση της διαχείρισης της διαδικασίας επιλογής Διαχειριστή Ταμείου και της παρακολούθησης της λειτουργίας του Ταμείου από το ΕΤΕ, διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την επιτυχή ανάπτυξη και λειτουργία του Ταμείου προς την κατεύθυνση των στόχων που έχουν καθοριστεί στην διαμορφωθείσα από την κυβέρνηση επενδυτική στρατηγική του Ταμείου.

Το έργο χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου (Κύπρος-Το Αύριο) με συμπληρωματική χρηματοδότηση από τις επανεισροές της Πρωτοβουλίας Jeremie.

Θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό σεμινάριο στις 4 Μαΐου, για την παρουσίαση του εν λόγω Ταμείου.

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024