Στο 100% η πληρότητα σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων

Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα Δευτέρα τα νέα μέτρα χαλάρωσης που αφορούν στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων, τίθενται σε ισχύ η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η κατάργηση του safe pass σε χώρους εργασίας, με εξαίρεση τους εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα και επαγγελματίες υγείας.

Επίσης, καταργείται η υποχρέωσης επίδειξης safepass σε επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν κοινό, καθώς και τα τμήματα υπηρεσίας του κρατικού και του ευρύτερου κρατικού τομέα τα οποία εξυπηρετούν κοινό, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς χώρους, χώρους εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σε εργοτάξια, σε λαϊκές αγορές, παζαράκια και λαϊκά πανηγύρια.

Επιπλέον, η πληρότητα σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων αυξάνεται στο 100% της χωρητικότητας, ενώ συστήνεται η τηλεργασία σε ποσοστό 25% σε επιχειρήσεις και οργανισμούς δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τις νέες χαλαρώσεις αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι από σήμερα καταργείται η υποχρεωτική  χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ενώ καταργείται η επίδειξη του Safe Pass σε χώρους εργασίας, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας. Συστήνεται η διενέργεια self-test σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα και επαγγελματίες υγείας.

Εξάλλου, από τις 18 Απριλίου 2022, καταργείται το Safe Pass σε λιανικό εμπόριο και εμπορικά κέντρα (εξαιρούνται χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων), ενώ από σήμερα, 11 Απριλίου 2022, θα γίνεται αυτόματη αποδέσμευση των ατόμων που διανύουν τον περιορισμό τους ως θετικά περιστατικά κατά την 7η μέρα του αυτοπεριορισμού, χωρίς την διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) νοουμένου ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα.

Σημειώνεται, ότι αποδέσμευση νωρίτερα από την 7η μέρα μπορεί να γίνει με PCR test (με αρνητικό αποτέλεσμα) την 5η ημέρα από τη διάγνωση με κόστος που βαρύνει τον ενδιαφερόμενο.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις από σήμερα. Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για κλειστές δομές, στέγες ευγηρίας και νοσηλευτήρια.

Στο μεταξύ, από σήμερα Δευτέρα μειώνεται η χρονική περίοδος αυτοπεριορισμού από 7 σε 5 ημέρες, ατόμων που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού και βάσει του πρωτοκόλλου τίθενται σε περιορισμό, νοούμενου ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα.

Υποχρέωση για τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) κατά την 3η και 5η ημέρα από την επαφή. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις από σήμερα 11 Απριλίου 2022.

Επιπρόσθετα, από σήμερα μειώνεται η χρονική περίοδος του μέτρου “test to stay” (όπου εφαρμόζεται) από 7 σε 5 ημέρες. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις από σήμερα. Από τη χρήση του μέτρου “test to stay” εξαιρούνται οι μαθητές, που αποτελούν ενδοοικογενειακή επαφή θετικού περιστατικού.

Επεκτεινεται επίσης από τη Δευτέρα το μέτρο “test to stay” (όπου εφαρμόζεται) σε εξωσχολικές απογευματινές δραστηριότητες για τους μαθητές.

Ακόμα, καταργείται η υποχρέωση επίδειξης safe pass σε επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν κοινό, καθώς και τα Τμήματα/Υπηρεσίες του κρατικού και ευρύτερου κρατικού τομέα τα οποία εξυπηρετούν κοινό, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς χώρους, χώροι εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σε εργοτάξια και επιχειρήσεις παρεμφερούς δραστηριότητας, σε λαϊκές αγορές, παζαράκια και λαϊκά πανηγύρια.

Επίσης, από σήμερα αυξάνεται η πληρότητα σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων στο 100% της χωρητικότητας, συστήνεται η τηλεργασία σε ποσοστό 25% σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και επιτρέπονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 24ωρων (1 άτομο ανά επίσκεψη).

Εξάλλου, από τις 2 Μάϊου 2022, οι μαθητές κατά την επιστροφή τους στα σχολεία πρέπει να προσκομίσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 48 ωρών και στη συνέχεια επίδειξη Rapid test ισχύος 7 ημερών.

Από σήμερα επιτρέπεται ακόμα η διοργάνωση ομαδικών κατασκηνώσεων με την προσκόμιση Safe Pass, ενώ από τις 15 Απριλίου 2022, η ανακοίνωση των θετικών διαγνώσεων, θανάτων και νοσηλειών, θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Δειτε Επισης

Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού