Περαιτέρω στήριξη γεωργοκτηνοτρόφων ζητά ο Καδής

Την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην αγορά αγροτικών προϊόντων συζήτησαν οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη.

 

Κατά τη συνάντηση, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, παρουσιάστηκε επίσης η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη σήμανση προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων.

 

Στην ατζέντα της συνάντησης βρισκόταν επίσης η συνεχιζόμενη αναθεώρηση του κανονισμού για τη χρήση γης, την αλλαγή χρήσεων γης και τη δασοκομία (LULUCF) στο πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου «Fit for 55» για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας στην ΕΕ.

 

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην αγορά γεωργικών προϊόντων, ο κ. Καδής ανέφερε πως χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων, πέρα από αυτά που παρουσίασε η Κομισιόν.

Ειδικότερα, επεσήμανε τη σημασία να υπάρξει άμεση και επαρκής στήριξη προς τους γεωργούς αυτή την περίοδο ώστε ο γεωργικός τομέας να παραμείνει βιώσιμος. Σε σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται πως η Κύπρος μαζί με άλλα 12 κράτη μέλη ζήτησε όπως επιτραπεί η χρηματοδότηση του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα από τον προϋπολογισμό της Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε ακόμα τη σημασία διασφάλισης της απρόσκοπτης προμήθειας πρώτων υλών ζωοτροφών και τροφίμων εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για την αποφυγή ελλείψεων σε τρόφιμα, τόσο για τον ουκρανικό λαό όσο και για ευάλωτες περιοχές που εξαρτώνται από εισαγωγές από την Ουκρανία.

Σε σχέση με την νομοθετική πρόταση της Κομισιόν σχετικά με τη σήμανση προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων, ο κ. Καδής υπέδειξε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να έχει την κατάλληλη ευελιξία ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά ειδικές περιπτώσεις προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης. Για παράδειγμα, ανέφερε, η Κομισιόν θα πρέπει να μπορεί να εγκρίνει επέκταση της μεταβατικής περιόδου συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές ορισμένων προϊόντων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός