Η ακτινογραφία της απασχόλησης στο δημόσιο την τελευταία δεκαετία

Στις 48.120 χιλιάδες άτομα ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου το σύνολο της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), παρουσιάζοντας μείωση 8% σε σύγκριση με το τέλος του 2011.

Σε σύγκριση με το τέλος του 2020 το σύνολο της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, παρουσιάζει μικρή αύξηση της τάξης του 1,07%.

Το μόνιμο προσωπικό σε Υπουργεία, Τμήματα και Υπηρεσίες του δημοσίου, (εκτός Υγείας) ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 σε 8.895 άτομα, παρουσιάζοντας 19% σε σύγκριση με το 2011, ενώ το έκτακτο προσωπικό διαμορφώθηκε στις 3,482 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με το τέλος του 2011.

Εξάλλου, το σύνολο της απασχόλησης στο Υπουργείο Υγείας ανήλθε σε 5.035 άτομα στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021, ενώ στην εκπαίδευση το σύνολο της απασχόλησης ήταν 13.951, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα απασχόλησης στον δημόσιο τομέα.

 

Στη Δικαστική εξουσία απασχολούνταν 132 άτομα στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021, στον κυπριακό Στρατό 4.226, στην Αστυνομία 4.954,στην Πυροσβεστική Υπηρεσία 669, ενώ οι κρατικοί αξιωματούχοι ανέρχονταν σε 128.

Εξάλλου το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό ανερχόταν σε 6.648 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 και παρουσιάζει μεγάλη μείωση 2,900 ατόμων (-30,4%) σε σύγκριση με το τέλος του 2011. Από το ωρομίσθιο προσωπικό τα 6.528 άτομα είναι μόνιμο προσωπικό και τα 120 είναι εποχικό προσωπικό.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΤΔΔΠ, τα στοιχεία παρουσιάζουν διαφορές από τα στοιχεία «Απασχόλησης στην Κυβέρνηση» που δημοσιοποιεί η Στατιστική Υπηρεσία (ΥΣΤΑΤ) με μηνιαία Δελτία Τύπου, κυρίως λόγω διαφορετικής μεθοδολογίας αλλά και ότι εξυπηρετούν διαφορετικό σκοπό.

Το ΤΔΔΠ δεν περιλαμβάνει στα στοιχεία απασχόλησης τους Συμβασιούχους Οπλίτες ΣΥΟΠ, οι οποίοι προσλήφθηκαν για μείωση της στρατιωτικής θητείας των κληρωτών εθνοφρουρών και υπάρχει οροφή απασχόλησης 3.090 άτομα. Η ΥΣΤΑΤ τους περιλαμβάνει.

Το ΤΔΔΠ δεν περιλαμβάνει στα στοιχεία απασχόλησης το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό των Κρατικών Νοσηλευτηρίων, το οποίο από 1/1/2019 έχει μεταφερθεί ως προσωπικό του ΟΚΥπΥ λόγω αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων (μετακινήθηκαν 1.725 άτομα τα οποία ανήκουν πλέον στον ΟΚΥπΥ), ενώ η ΥΣΤΑΤ το περιλαμβάνει.

Το ΤΔΔΠ υπολογίζει την απασχόληση για το εποχικό προσωπικό και τους συμβασιούχους/αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς με βάση το ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης (έγκριση που παραχωρήθηκε για ένα έτος σε ανθρωπομήνες). Π.χ. σε περίπτωση που η έγκριση, και συνεπώς η απασχόληση, αφορά σε 20 άτομα εποχικό προσωπικό για διάστημα 6 μηνών, η απασχόληση υπολογίζεται σε 10 άτομα ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης. Η ΥΣΤΑΤ υπολογίζει τα άτομα που πληρώθηκαν το συγκεκριμένο μήνα που εξετάζει, ανεξαρτήτως της περιόδου και της διάρκειας που απασχολήθηκαν, ακόμα και εάν έχουν εργαστεί έστω και 1 ημέρα.

Επίσης, το ΤΔΔΠ δεν προσμετρά καμιά κατηγορία απασχολούμενων με επίδομα, εφόσον δεν θεωρούνται υπάλληλοι του Δημόσιου Τομέα και ως εκ τούτου, δεν περιλαμβάνει στα στοιχεία απασχόλησης τους Ιατρικούς Λειτουργούς και Νοσηλευτές που εργάζονται στα Κρατικά Νοσοκομεία για απόκτηση ειδικότητας και λαμβάνουν Επίδομα Εξάσκησης. Με βάση στοιχεία ημερ. 30/9/2021 του Κρατικού Μισθολογίου του Γενικού Λογιστηρίου ανέρχονται σε 247 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στα στοιχεία της ΥΣΤΑΤ.

Το ΤΔΔΠ δεν περιλαμβάνει στα στοιχεία απασχόλησης άτομα που εργάζονται στο Ταμείο Θήρας (Ειδικό Ταμείο) και Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου). Με βάση στοιχεία ημερ. 30/9/2021 του Κρατικού Μισθολογίου του Γενικού Λογιστηρίου ανέρχονται συνολικά σε 78 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στα στοιχεία της ΥΣΤΑΤ.

Τέλος, το ΤΔΔΠ περιλαμβάνει στα στοιχεία απασχόλησης όλους τους Κρατικούς Αξιωματούχους στην Κυβέρνηση. Η ΥΣΤΑΤ δεν περιλαμβάνει στα στοιχεία της τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (Βουλευτές και Εκπρόσωποι Θρησκευτικών Ομάδων).

 

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές